Η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείσα αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα ισχύσει ο ΦΠΑ στον τουρισμό

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Θα θυμίσω ότι το περιβόητο αυτό email ήταν ένα κομμάτι μιας πολύ δύσκολης  διαπραγμάτευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει τον επώδυνο κύκλο του μνημονίου.  Ήταν μια πρόταση σε κάποια από τα μέτρα που ζητούσε η Τρόικα και μάλιστα ήταν μια πρόταση η οποία έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να δεχτεί μειώσεις μισθών, συντάξεων, φορολόγηση εισοδημάτων  ή επιβολή άλλων φόρων. Ήταν η υπέρτατη υποχώρηση που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση σε αυτές τις απαιτήσεις της Τρόικα.

Πιστεύω ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα ξεκινήσει από πολύ καλύτερη βάση την διαπραγμάτευση για να κλείσει αυτή την τελευταία αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση όμως  εγώ είχα εκφράσει από την αρχή την διαφωνία μου, τις επιφυλάξεις μου για το πόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποδώσει γιατί ο τουρισμός βρίσκεται σε μια σταθερά ανοδική τάση με αξιοσημείωτους  ρυθμούς ανάπτυξης  και το '13 και το '14 και πολύ καλά μηνύματα για το '15 τουλάχιστον αυτά είχαμε μέχρι τον Νοέμβριο, επομένως και τα έμμεσα οφέλη που μπορεί να έχει ο τουρισμός άρα και η εθνική οικονομία από έναν τουρισμό ανταγωνιστικό είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα μπορούσε να έχει από την αύξηση ενός δείκτη όπως ο ΦΠΑ στην διαμονή.

Εγώ πάντα μιλούσα για μείωση των φορολογικών συντελεστών επομένως δεν θα αλλάξω τώρα αυτό που λέω. 

Ξαναλέω δεν σημαίνει ότι αυτό το μέτρο θα υλοποιηθεί, αυτό ήταν ένα μέρος της διαπραγμάτευσης.

 

ΔΗΜ.: Αν δεν υλοποιηθεί γιατί δεν μας το λέει η κυβέρνηση;

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:  Σας το λέω εγώ ως υπουργός Τουρισμού ότι έχουμε κάνει και μελέτες μαζί με τον ιδιωτικό τομέα που δείχνουν ότι τα οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία από τη μη αύξηση του συντελεστή, με την αύξηση όμως του τουρισμού την οποία την περιμένουνε να συμβεί μόνο αν έχουμε μια σταθερότητα πολιτική και οικονομική .

Δυστυχώς από την στιγμή που προέκυψε η πολίτικη αστάθεια, η πολιτική αβεβαιότητα και βεβαίως πάλι μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό σε σχέση με την σταθερότητα της οικονομίας της είδαμε ότι αμέσως πάγωσαν οι κρατήσεις.  Και μάλιστα ενώ είχαμε δει λίγο πριν ότι οι προ-κρατήσεις κινούνταν ανοδικά και σε αρκετά υψηλά επίπεδα.  Δυστυχώς είναι η αποτύπωση μιας πραγματικότητας και για αυτό είπαμε  από την αρχή ότι ήταν η χειρότερη στιγμή για να γίνουν εκλογές στη χώρα. Δυστυχώς κάποιοι τις επιδίωξαν, δυστυχώς κάποιοι δεν θέλησαν να συνεννοηθούν...