Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Ραχήλ Μακρή, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα αν επιμένει στην θέση της ότι μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδας να τυπώσει χρήματα

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Μέχρι το ποσό των 100 εκατομμυρίων  που προβλέπεται ELA, δεν είναι ότι επιμένω εγώ υπάρχει στην συνθήκη της ευρωζώνης και ήδη έχει πραγματοποιηθεί από την συγκυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια  με αρχή γενομένης  το 2008. Και όπως μαθαίνω δύο από τις συστημικές τράπεζες  έχουν ζητήσει γιατί υπάρχει μεγάλη απώλεια από τις καταθέσεις .Προφανώς ο κόσμος τρομοκρατημένος από την τρομοκρατία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σπεύσει και αποσύρει τις καταθέσεις του με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ρευστότητας και έχει προσφύγει στο μηχανισμό ELA.

Επιμένω γιατί είναι λάθος οι όροι και δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ασχετοσύνη και ασχετοσύνη και από τα ΜΜΕ που έσπευσαν διθυραμβικά να μην καταλαβαίνουν αυτά που λέω γιατί έχουν άγνοια.

Να εξηγήσω τι εννοώ γιατί όταν λέμε ότι κόβουμε και εκδίδουμε χρήμα γιατί το χρήμα είναι λογιστικό και έχει καταργηθεί ο κανόνας που έλεγε ότι πρέπει να έχει αντίκρυσμα σε χρυσό 'η οτιδήποτε.

Η ΕΚΤ λοιπόν τυπώνει χρήμα για να υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες  αυτό γίνεται με πίστωση των λογαριασμών των τραπεζών και υπό αυτή την έννοια η Κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα.  Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δικαίωμα να εκδώσει δηλαδή να τυπώσει  χρήματα δυνάμει του μηχανισμού ELA. Η δυνατότητα αυτή γίνεται για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν προβλήματα με θεσμικό τρόπο βέβαια  προβλήματα αντιμετώπισης κρίσεων ρευστότητας. Λυπάμαι αν  δεν ξέρουν να διαβάζουν τα κείμενα της ευρωπαϊκής συνθήκης της ευρωζώνης, λυπάμαι που και εσείς οι δημοσιογράφοι ειρωνεύεστε από το πρωί γιατί δεν έχετε αντιληφθεί το τι ακριβώς είναι. 

 

Με αφορμή την δήλωση αποδοκιμασίας του κ. Παπαδημητρίου προς τους υποψήφιους για τα όσα λένε

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Δεν γνωρίζω εγώ ξέρω ότι ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις δηλώσεις μας. Αυτό είπε αυτή τη στιγμή που υπάρχει τρομοκρατία στον ελληνικό λαό προφανώς γιατί μεταφέρονται και μοντάρονται διαφορετικά. Πρέπει να πω ότι το κείμενο ήταν μονταρισμένο και δεν παίχτηκε όλο αυτό το οποίο είπα.   

 

Ερωτηθείσα αν πρέπει να τυπώσει χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ:  Δεν θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει είπα τις περιπτώσεις που υπάρχει της ρευστότητας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα και στην επιμονή του υποψηφίου της ΝΔ ότι  αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο κυβέρνηση αν κλείσουν οι στρόφιγγες της  ΕΚΤ και είπα ότι ακόμη και στο έσχατο σημείο που δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν μπορεί να το κάνει η ΕΚΤ,  που εκβιάσει με αυτό τον τρόπο να κλείσει τις στρόφιγγες ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτός μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

ΔΗΜ: Με μία λεπτομέρεια όμως ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να δώσει την άδεια η ΕΚΤ.

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως πρέπει να την δώσει. Η τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να κάνει αίτημα προς την ΕΚΤ

 

ΔΗΜ: Ισχυρίζεστε ότι το αίτημα αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος θα το εγκρίνει η ΕΚΤ;

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Γιατί να μην το εγκρίνει;  Σας έχω δώσει όλα τα ΦΕΚ που το έχει κάνει ήδη η συγκυβέρνηση...

 

ΔΗΜ.: ...Μα πρέπει να θέλει, να δώσει άδεια η ΕΚΤ για να συμβεί αυτό.

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Δεν είναι να θέλει, προβλέπεται στη συνθήκη και απαγορεύεται όπως απαγορεύεται να κλείνει τη στρόφιγγα. Είναι υποχρεωτική.

 

ΔΗΜ.: Το αίτημα του διοικητή της τραπέζης πρέπει να το εγκρίνει η ΕΚΤ ;

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ:  Μα είναι δυνατόν αφού προβλέπεται στη συνθήκη της ευρωζώνης

 

ΔΗΜ.: Αντίστροφα κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει είναι δυνατόν να το εγκρίνει;”

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Με ποια αιτιολογία όταν προβλέπεται από την συνθήκη της ευρωζώνης;

 

ΔΗΜ.:Όταν η χώρα θα πει δεν θέλω να είμαι σε πρόγραμμα, δεν θέλω να έχω μνημόνιο  δεν θέλω να έχω καμία υποχρέωση αλλά θέλω 100 δις θα μας πει η ΕΚΤ “Βεβαίως  κανένα πρόβλημα πάρτε τα”

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Ζητάει την άδεια και έχει την δυνατότητα η ίδια να τυπώσει πιστώνοντας τους λογαριασμούς των τραπεζών , τι δεν καταλαβαίνετε; Σε περίπτωση έσχατης ανάγκης , στα έσχατα.

 

Ερωτηθείσα αν είχε επικοινωνία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη δήλωση της

 

Ρ.ΜΑΚΡΗ: Έστειλα στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα σχετικά έγγραφα για το πως λειτουργεί ο μηχανισμός και αυτά ακριβώς τα οποία είπα εξηγώντας τι ακριβώς είναι. Δεν μου ζήτησαν εξηγήσεις, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απολογηθώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε τόσο μεγάλος ντόρος για κάτι το οποίο προβλέπεται μέσα στην ίδια την συνθήκη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι και αυτό είναι σωστό γιατί δεν υπάρχει θέμα να κλείσουν την στρόφιγγα από την ΕΚΤ για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.