Ο  υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ , κος Κώστας Σκανδαλίδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι η πιο χρήσιμη ψήφος και όσο περνάνε οι μέρες μέχρι τις εκλογές θα γίνεται ακόμα πιο χρήσιμη.

 

Για την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν ιστορική ατυχία αυτό που έγινε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, ενιαίο δεν είναι ούτε του Παπανδρέου ούτε του Βενιζέλου ούτε κανενός αρχηγού . Είναι μια παράταξη που έχει ρίζες βαθιές, ιστορία, έχει μεγάλη προσφορά στον τόπο, πλήρωσε και λάθη του αλλά και πολλές αμαρτίες άλλων και σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση να δίνει έναν αγώνα επιβίωσης που προφανώς θα τα καταφέρει διότι εξακολουθεί να είναι δύναμη σταθερότητας και εθνικής ευθύνης αλλά και προοδευτικής προοπτικής.

Υπάρχει μια ρίζα, μια δυναμική η οποία δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και η οποία την τελευταία στιγμή θα εκφραστεί δυνατά για να συντηρήσει την προοπτική και την ελπίδα για μια παράταξη που την έχει ανάγκη ο τόπος.    

Για την τρίτη θέση

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει δικαίωμα ένα κόμμα μετά από μια περίοδο που έκανε έναν ιστορικό συμβιβασμό να προτείνει κάτι καινούργιο στην ελληνική κοινωνία και αυτό κάνει αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να έρθει τρίτο κόμμα γιατί αυτό έχει την πρόταση.

Ο κ. Θεοδωράκης λέει γενικά , θολ,ά αόριστα πράγματα, παίρνει από εδώ και εκεί προτάσεις από τα διάφορα προγράμματα τις λέει ατάκτως   ειρημένες.

Εντάξει το καινούργιο αλλά ένα καινούργιο που να μπορεί να κάνει για τη χώρα όχι ένα καινούργιο για να είναι καινούργιο. Με ποια κυβερνητική στρατηγική θα μπει γιατί τη μια λέει ότι θα συνεργαστεί με την ΝΔ και τη άλλη με το ΣΥΡΙΖΑ και έχει μέσα του τον νεοφιλελλεύθερο κ. Σκυλακάκη και τον κρατιστή κ. Λυκούδη όπου έχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές.  Δεν έχει στρατηγική για τη χώρα  γιατί θα ήταν ρυθμιστής της κατάσταση και συνεργάτης σε μια μελλοντική κυβέρνηση;       

 

Για τις συνεργασίες

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε ένα ιδίωμα το οποίο το διατηρήσαμε ακόμα και τη στιγμή που φαινότανε ότι διαλυόμαστε ή συρρικνωνόμαστε, διατηρούσαμε πάντα την πολιτική ηγεμονία. Είχαμε την πρόταση, είχαμε την θέση, είχαμε το πρόγραμμα . Στην βάση αυτού του προγράμματος αν υπάρξει αλλαγή και προσαρμοστικότητα από τα άλλα κόμματα που σήμερα αντιπαλεύουν  σε συνθήκες εμφυλιοπολεμικές προφανώς  θα μπορούσε να υπάρξει και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση. Αλλά δεν γίνεται η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση χωρίς όρους, με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο το τι θα πάει να διαπραγματευτεί η χώρα, πόσο διατηρεί την πορεία της την ευρωπαϊκή, πως μπορεί να αλλάξει κομμάτια μεγάλα της μνημονιακής συνταγής και πως μπορεί να την διεκδικήσει αυτή την αλλαγή. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι θέσεις μας και αν οι συνθήκες  συντρέχουν σε αυτό θα συνεργαστεί αν όχι κάθεται στη αντιπολίτευση   δεν χάθηκε ο κόσμος.     

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική όχι ποιος θα είναι πρώτο και μας ενδιαφέρει με ποια πρόταση θα πάει η χώρα στην δύσκολη διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου που θα κλείσει το πρόγραμμα και θα ανοίξει την νέα σελίδα. Πάνω σε αυτό μόνο μπορεί να σχηματιστεί μια καινούργια κυβέρνηση συνεργασίας. Τώρα αν νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν πάρει 151 βουλευτές και έχει μια οριακή αυτοδυναμία ή πάρει 140 και πάρει και  τσόντα κάποιο άλλο κόμμα  θα πάει να κάνει την διαπραγμάτευση στο όνομα του ελληνικού λαού είναι νομίζω  μια ρητορική και μεγαλεπήβολη πομφόλυγα η οποία δεν πιάνει τόπο.

Αυτοί που θα διαπραγματευτούν  πρέπει να έχουν ευρύτατη λαϊκή νομιμοποίηση για να μπορούν να αλλάξουν πολιτικές επί το προοδευτικότερο.