Ο επικεφαλης του ψηφοδελτίου Επικρατείας με την ΝΔ, κος Θεόδωρος  Φορτσάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την ενασχόλησή του με την πολιτική

 

Θ.ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Είναι κάτι που το σκέφτηκα πάρα πάρα πολύ, είναι μια απόφαση που έλαβα με δυσκολία και δυσκολία ως προς το λογικό της έρεισμα και δυσκολία συναισθηματική. Κατέληξα στην απόφαση αυτή διότι παρόλο  που το πανεπιστήμιο ήταν πάντα και είναι πάντα το σπίτι μου ωστόσο  αισθάνομαι μετά από πολλά χρόνια διοίκησης σε διάφορα όργανα του πανεπιστημίου, αντιλήφθηκα ότι το πανεπιστήμιο πλέον τα πολύ μεγάλα προβλήματά του δεν μπορεί να τα λύσει από βήμα αποκλειστικά ακαδημαϊκό, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά του από βήμα πλέον πολιτικό. Και είμαι πεπεισμένος ότι ο κίνδυνος να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με το συγκεκριμένο του πρόγραμμα για την ανωτάτη παιδεία και το πανεπιστήμιο ήταν μια μεγάλη παρότρυνση για όσους μπορούσαν να το κάνουν να κατέβουν στον πολιτικό στίβο και να εμποδίσουν το πρόγραμμα αυτό να έρθει σε εφαρμογή. Αυτά τα οποία διαβάζουμε τις δηλώσεις της κας Καλαφάτη και του κ.  Κουράκη για την ανώτατη παιδεία πραγματικά μας κάνουν να φοβόμαστε.  

Πιστεύω ότι είναι η ώρα της συστράτευσης για να εμποδίσουμε αυτά τα πράγματα να πραγματοποιηθούν και να μπορέσουμε να πάμε μπρος. Για αυτό λοιπόν μετά από μεγάλη περίσκεψη αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα γιατί πιστεύω ότι έτσι μπορώ να συνεισφέρω περισσότερο και στο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι σήμερα η πολιτική ζωή έχει ανάγκη από μια ανανέωση και ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα ακαδημαϊκά , στα πανεπιστήμια, στα γράμματα, σε άλλα επαγγέλματα είναι ανάγκη αν το μπορούν να έρθουν  και να μπορέσουν να  συνεισφέρουν κάτι.  Είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν αν δεν αλλάξει και ο πολιτικός κόσμος και αν δεν αλλάξει και η φωνή αυτών που αναμειγνύονται με την πολιτική.  

Αυτό το στίγμα που ήθελε να δώσει η υποψηφιότητά μου αυτή την ώρα είναι ότι δηλαδή αυτό που προσπαθήσαμε  στο πανεπιστήμιο Αθηνών να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τα μικροσυμφέροντα, τις βίαιες μειοψηφίες και να σταθεροποιήσουμε το πανεπιστήμιο σε μια βάση νομιμότητας  θέλουμε να το κάνουμε για την πολιτεία ολόκληρη διότι τομείς ολόκληροι έχουνε ξεφύγει.    

 

Για τα πανεπιστήμια

 

Θ.ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ: Δυστυχώς τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε μια πολύ κακή κατάσταση διότι εξέρχονται από μια μακρά περίοδο αποδιοργάνωσης. Η αποδιοργάνωση δεν ήταν μόνο οικονομική και διοικητική ήταν και αποδιοργάνωση νοοτροπιών. Για πολύ χρόνο στα πανεπιστήμια είχαν επικρατήσει νοοτροπίες οι οποίες αντιστρατεύονταν το ακαδημαϊκό και το δημόσιο συμφέρον και προτάσσανε το συμφέρων των διαφόρων παρατάξεων. Αυτή η περίοδος φάνηκε να παίρνει τέλος  τώρα τους πολύ τελευταίους μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές των καινούργιων πρυτανικών αρχών όπου πραγματικά άρχισε μια προσπάθεια για να μπορέσει η κατάσταση αυτή να βελτιωθεί. Δυστυχώς το πανεπιστήμιο είναι παγιδευμένο σε ατέρμονες διαδικασίες οι οποίες δεν του επιτρέπουν να αναταχθεί.