Η υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ , κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία

 

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι τίποτα άλλο από το χαράτσι με άλλη ονομασία και εμείς είμαστε σαφείς ότι δεν πρόκειται να επαναφέρουμε ένα χαράτσι το οποίο θα το μετονομάσουμε και θα το εξωραΐσουμε. Εμάς στόχος μας δηλαδή δεν είναι να συγκαλύψουμε μια πολιτική  που θα στρέφεται κατά της ιδιοκατοίκησής, αυτό που έκανε η ΝΔ ουσιαστικά ακυρώνοντας και το πολιτικό της στίγμα. Εμείς  λέμε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απόλυτη, η αναστολή πλειστηριασμών για την κατοικία είναι εγγυημένη βεβαίως αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς άρσης αναστολής με ευθύνη της ΝΔ και επίσης λέμε ότι θα πάμε σε ένα πλαίσιο και ένα σύστημα δίκαιης φορολόγησης περιουσιών και εισοδημάτων  πράγμα που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να εξουθενώνονται εκείνοι οι οποίοι πια δεν έχουν πια να δώσουν. 

Εμείς μιλάμε για έναν συνδυασμό αποτίμησης περιουσίας και εισοδήματος προς την κατεύθυνση καταρχήν και ως βασικό στόχο να φορολογηθούν εκείνες οι περιουσίες και οι καταθέσεις εξωτερικού όπως αυτές που βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ, που δεν  έχουν φορολογηθεί. Δεν είναι στόχος μας να επιβαρύνουμε με άλλον ένα φόρο εκείνους που έχουν δώσει και αυτά  που δεν είχαν.

 

Ερωτηθείσα πότε θα δοθούν τα επιμέρους στοιχεία για το φορολογικό πρόγραμμα    

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Το καλύτερο που μπορεί να έχει ένας πολίτης πηγαίνοντας στις κάλπες είναι η δική  μας διαβεβαίωση και αξιοπιστία  ότι πρώτον ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, δεύτερον ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει στις 12 χιλιάδες, τρίτον ότι θα αποκατασταθεί αυτό που λέγεται φορολογική ισότητα δηλαδή ότι ο καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του στα δημόσια βάρη πράγμα που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν κείνοι που έχουν την δυνατότητα και απολαμβάνουν ποικίλες φοροαπαλλαγές και ασυλίες όλα αυτά τα χρόνια και μιλάμε για μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και από την άλλη ότι θα ανασάνουν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν.

Εμείς μιλάμε υπεύθυνα και δεν επικαλούμαστε μόνο το λόγο μας, επικαλούμαστε και το παράδειγμα και την διαδρομή και την στάση μας όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε αποδείξει ότι δεν υποχωρούμε και δεν υπαναχωρούμε στο αίτημα της διαφάνειας και έχουμε υλοποιήσει την διαφάνεια σε πείσμα των προσπαθειών κουκουλώματος  και συγκάλυψης από πλευράς της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά αυτό το οποίο έχουμε υποσχεθεί και  θα πατάξουμε δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή αλλά και η μεγάλης κλίμακας  διαφθορά που έχει αποτιμηθεί ότι ανέρχεται σε επίπεδο ετησίων απωλειών σε 12 δις €              

 

Για την πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια δημοκρατική παράδοση και δημοκρατικές διαδικασίες, αυτό σημαίνει ότι έχουμε και διαδικασία εσωτερικού διαλόγου και εσωτερικής αντιπαράθεσης και εσωτερικής διαφωνίας και θα διεκδικούμε πάντοτε να έχουμε γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε πρόβατα. Δεν θέλουμε να γίνουμε βουλευτές που υπακούν σε μια γραμμή και αποκεφαλίζονται αν δεν το κάνουν από την άλλη πλευρά όμως όλοι σέβονται αυτό που αποτελεί την συλλογική απόφαση κατά  πλειοψηφία και εκεί είμαστε ταγμένοι. Αν υπάρχει μια αστοχία στις διαπιστώσεις ή μια άστοχη διατύπωση αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι υπάρχει και πολυγλωσσία σε επίπεδο αρχών.      

 

Για το ΑΣΕΠ

 

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ξέρετε ότι σε όλη αυτή την περίοδο των 2,5 ετών το ΑΣΕΠ που είναι εγγυήτρια ανεξάρτητη αρχή μιας αξιοκρατίας έχει στην πραγματικότητα όχι απλώς απενεργοποιηθεί, έχει αχρηστευτεί με τα μισά του μέλη να είναι με ληγμένες θητείες όπως και σε πάρα πολλές ανεξάρτητες αρχές και με θέσεις να είναι κενές. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση επέλεξε όχι να τιμήσει τις διαδικασίες αξιοκρατίας που πρέπει να εγγυάται το ΑΣΕΠ αλλά να φέρει την αξιολόγηση η οποία είναι μια ιεραρχική επιβολή πειθαρχικής εκκαθάρισης που καμία σχέση δεν έχει με αξιοκρατία.  

 

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υποσχόμαστε, εγγυόμαστε ένα ελάχιστο πρόγραμμα ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης και αναδόμησης αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας, της φορολογικής ισότητας και της διαφάνειας και αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε σε πρώτο στάδιο δεν είναι αυτά που θα θέλαμε αλλά είναι αυτά  που υπολογίζουμε ότι μπορούμε την πρώτη περίοδο να εγγυηθούμε. 

Για την ΕΡΤ

 

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση αυτού του εκτρώματος που λέγεται ΝΕΡΙΤ που αποτελεί ένα κυβερνητικό εργαλείο. Εμείς δεν έχουμε σκοπό ούτε να αξιοποιήσουμε ένα κυβερνητικό εργαλείο γιατί η ενημέρωση πρέπει να ελέγχει την εξουσία δεν μπορεί αν είναι ούτε απόφυση ούτε υποστύλωμα της. Από την άλλη πλευρά θα είμαστε συνεπείς σε αυτό που έχουμε πει ότι οι απολύσεις ήταν αντισυνταγματικές και άκυρες. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε διαδικασία απολύσεων, δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ρεβανσιστικά, θα εγγυηθούμε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν αλλά και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και το εγχείρημα της ΕΡΤ 3, της ελεύθερης ΕΡΤ που λειτούργησε αυτά τα χρόνια με αυτοδιαχείριση. Αντλήθηκαν πολύτιμα συμπεράσματα μέσα από αυτή την εμπειρία και θα υπάρξει μια συνολική αναδιάρθρωση των δομών της ΕΡΤ ούτως ώστε  και στρεβλώσεις που παρελθόντος να εξαλειφθούν.   

Εμείς σε όλα μας τα νομοσχέδια που θα φέρουμε δεν πρόκειται σας “πετάξουμε μια κοτρόνα στο κεφάλι” στους πολίτες θα εφαρμόσουμε αυτό που έχουμε εφαρμόσει και σε όλη την διαδικασία την μέχρι εδώ δηλαδή την αρχή της διαβούλευσης με εκείνους που έχουν γνώση και άποψη.