Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Πρόεδρός μας αλλά και εγώ ως τομεάρχης Δημόσιας διοίκησης έχουμε δηλώσει σε σοβαρό και απόλυτο τόνο ότι όποιοι και όποιες απολύθηκαν κατά την διάρκεια της μνημονιακής περιόδου αντισυνταγματικά και παράνομα αυτό στερεότυπα διαβεβαιώνει ο πρόεδρος μας θα επαναπροσληφθούν και βεβαίως θα αποκατασταθούν οι εργασιακές τους σχέσεις. Συνεπώς Δημοτική Αστυνομία, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, όσοι έχασαν τη δουλειά τους από διαθεσιμότητες και εφεδρείες και δεν συνταξιοδοτήθηκαν ή θέλουν να επιστρέψουν όλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προέδρου μας  θα υπάρξει αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης. 

Προσθέτω και τους πολύπαθους εργαζομένους της ΕΡΤ όπου και για αυτούς υπάρχει η ηθική δέσμευση διότι με το μεγάλο αγώνα τους έδωσαν τόνωση ηθική στον πολύπαθο λαό μας από εκεί ξεκίνησε και η κατάρρευση του μνημονιακού καθεστώτος. Η δέσμευση του προέδρου μας και του ΣΥΡΙΖΑ όσοι απολύθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά σε υλοποίηση ποσοτικών δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα αυτοί θα αποκατασταθούν.

 

ΔΗΜ.: Πότε θα συμβεί αυτό αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ;

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα πρώτα νομοθετήματα θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, η θέσπιση της κατώτατης σύνταξης της 13ης, η αποκατάσταση όσων παράνομα και αντισυνταγματικά απολύθηκαν , η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η άμεση αντικατάσταση από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.   

 

ΔΗΜ: Θα αποκαταστήσετε όλους όσους εργάζονταν στην ΕΡΤ;

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η δέσμευσή μας είναι ότι όσοι από αυτούς που απολύθηκαν δεν μπήκαν στους νέους διαγωνισμούς, δεν επαναπροσλήφθησαν, δεν έχουν αλλού δουλειά και θέλουν να επανέλθουν όλοι αυτοί κατά ρητή και απόλυτη και ηθική δέσμευση του προέδρου μας προς τους αγωνιστές  της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρη και απόλυτη.    

 

Για τις καθαρίστριες

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : Οι ηρωικές καθαρίστριες θα επιστρέψουν κανονικά στις δουλειές τους διότι απολύθηκαν αντισυνταγματικά και παράνομα και παραμένουν σε αυτή την κατάσταση κατά παράβαση και δικαστικών αποφάσεων. Το μνημονιακό κράτος επέδειξε την μεγαλύτερη σκληρότητα προς ένα εργασιακό στρώμα... 

 

Ερωτηθείς που θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν όλοι αυτοί που θα επαναπροσληφθούν

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι αυτοί θα πρέπει να αποκατασταθούν σε ένδειξη συμπαράστασης και γιατί εμείς τους ποσοτικούς στόχους καρατόμησης ανθρώπινων αξιοπρεπειών δεν θα τους εφαρμόσουμε. Υπό αυτή την έννοια και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά και το Θεσσαλονίκη plus  τα χρήματα θα εξευρεθούν.

Όχι όλοι πίσω γιατί το 80% που έφυγαν από το δημόσιο είναι συνταξιοδοτηθέντες . Δεν αφορά η δέσμευση του προέδρου μας πλήρης και βεβαίως οριστικές συνταξιοδοτήσεις για αυτό λέω ότι και οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι και το κόστος δεν είναι όπως περιγράφεται από διάφορα media.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η γραμμή ανάμεσα στα υψηλά και στα χαμηλά εισοδήματα 

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.: Πρώτα θα πέσουν οι αντικειμενικές και ύστερα θα οριστεί ένα μέγεθος που ορίζεται αλλά ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί διότι ο κεντρικός στόχος της δική μας κυβέρνησης θα είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνδυαζόμενος για τα μεγάλα στρώματα ενδεχομένως και με φοροδοτική ικανότητα. Το όριο είναι συνδυασμός και του ποσοστού μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Αυτά τα έχουμε επεξεργαστεί και θα τα πει ο πρόεδρός μας την προσεχή Πέμπτη.

 

Για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει για διαγραφή χρέους λέει για αίτημα για διαγραφή χρέους άρα θα υποβάλλει όπως ένα σύγχρονο κράτος με νωπή εντολή αίτημα διαγραφής χρέους στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων.

 

ΔΗΜ.: Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα τι γίνεται μετά;

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν υπάρχει μονομερής κίνηση, θα διαπραγματευόμαστε συνέχεια και βεβαίως δεν θα διακινδυνεύσουμε τίποτε για την χώρα  όσο δεν έχει αλλάξει αυτό που διεκδικούμε. 

Ο Τσίπρας προίκα με θανατηφόρα πακέτα σε βάρος του λάου μας άλλα δεν θα δεχτεί υπό αυτή την έννοια έχουμε βαθιά συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος , της συνθετότητας και της κρισιμότητας για αυτό ζητάμε αυτοδυναμία, στόχος εφικτός μέρα με τη μέρα,  για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την πατρίδα και τον λαό μας.