Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ , κος Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ τις εκλογές

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μου είναι ένας εφικτός στόχος με βάση και τις δημοσκοπήσεις. Δεν λέω ότι είμαστε στην καλύτερη κατάσταση ιδιαίτερα  μετά τα τελευταία γεγονότα αλλά νομίζω ότι είναι ένας στόχος που έστω και έτσι μπορεί να επιτευχθεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις γιατί η βάση μας είναι μια βάση που πολλές φορές εκπλήσσει με τις επιδόσεις της.  Αλλά η τρίτη θέση δεν είναι αυτοσκοπός απλά η τρίτη θέση το εξυπηρετεί να είναι περισσότερο και θεσμικά ρυθμιστής των επόμενων εξελίξεων.

 

Ερωτηθείς αν ισχύει η φράση της Μ. Μερκούρη “πρόεδρε δεν αρέσουμε” για τα κόμματα που κυβέρνησαν την κρίσιμη περίοδο

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Ισχύει και είναι φυσικό να ισχύει καταρχήν το κόμμα μας πλήρωσε τα περισσότερα, σήκωσε ένα δυσανάλογο βάρος. Πήρε αποφάσεις που δεν ταίριαζαν με την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του, δεν  είχε συνηθίσει ο λαός το ΠΑΣΟΚ έτσι, πήρε αποφάσεις αντιλαϊκές με τη λογική της υποταγής σε μια συντηρητική ευρωπαϊκή ηγεσία και ενός μνημονίου που ήταν πολύ ασφυκτικό στο όνομα της εθνικής ευθύνης και πλήρωσε μόνο του το τίμημα.

 

ΔΗΜ.: Με όλα αυτά που περιγράφετε για ποιο λόγο να σας προτιμήσει  ένας ψηφοφόρος ;

  

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί αποδείχθηκε στην πράξη αυτά τα πέντε χρόνια ότι την δική μας πολιτική δανείστηκε η ΝΔ για να κάνει πολιτική και επίσης πιστεύουμε ότι επειδή εμείς έχουμε την γνώση, την πείρα, την δυνατότητα, τον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα  μπορούμε να προτείνουμε τώρα την αλλαγή της πολιτικής με μια προοδευτική πολιτική διαφορετική.

Γιατί  τέλειωσε αυτή η φάση, γιατί οι θυσίες έπιασαν τόπο και ξεκινάει μια καινούργια σελίδα για τη χώρα. Εμείς πάλι  μπορούμε να προτείνουμε την αλλαγή της πολιτικής πιο αξιόπιστα από το ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα.   

Σταθερά εδώ και πολύ καιρό παλεύουμε για μια προοδευτική στην πολιτική μας , εμποδίσαμε τη ΝΔ να φέρει νόμους και διαδικασίες που θα συνέχιζαν την πολιτική της λιτότητας και σήμερα είμαστε έτοιμοι αν πραγματικά διαπραγματευτεί το σύνολο της χώρας, φτιάξει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο απέναντι στην διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου μπορεί να αναθεωρήσει κάποιες πλευρές της μνημονιακής συνταγής και να πάνε τα πράγματά πολύ καλύτερα και για την ευημερία των πολιτών και για το καλό της χώρας.     

Συμφωνώ ότι πολλές από τις πολιτικές που κάναμε και ασκήσαμε μπορούσαν να ήταν και κάπως καλύτερες όμως σε γενική πολιτική αυτό που υλοποιούμε από το 2010  ήταν μονόδρομος για τη χώρα και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας βλέποντας τη δυσκολία που έχει η επόμενη φάση .

 

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ είναι διαθέσιμο σε μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είτε έρθει αυτοδύναμος είτε δεν έρθει αυτοδύναμος καλό θα είναι να επιδιώξει κυβερνήσεις συνεργασίας διότι η κυβέρνηση που θα πάει να διαπραγματευτεί τον Φεβρουάριο πρέπει να έχει αυξημένη λαϊκή αντιπροσώπευση και λαϊκή νομιμοποίηση. Δεύτερον για να υπάρξει συνεργασία πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση δηλαδή αν συνεχίσει να λέει ότι θα πάω εκεί να κάνω το λιοντάρι και να φέρω πίσω τη χώρα από εκεί που ξεκίνησε  σε αυτό δεν μπορεί να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως προσγειωμένος στην πραγματικότητα αφήσει όλους  τους ανέξοδους λαϊκισμούς και πει ότι πάμε μαζί να διαπραγματευτούμε μια καθαρή θέση υπέρ της Ελλάδας που θα αλλάζει την μνημονιακή συνταγή και θα είναι βιώσιμη και θα την αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι να πάμε μαζί και να συγκυβερνήσουμε. 

Επειδή ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα είναι πρωθυπουργός από την επόμενη εβδομάδα καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει τις εναλλακτικές επιλογές που έχει και αν σχηματίσει κυβέρνηση να είναι  σαφείς οι απόψεις για να μπορούμε και εμείς να πούμε αν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία ή όχι.