Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Στρατούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις συνεργασίες και τις συναινέσεις

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εμείς τις δυόμιση μέρες που απομένουν θα τις αξιοποιήσουμε για να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μας διασφαλίσει με την ψήφο του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα επιμένουμε τις δυόμιση αυτές μέρες από λόγους αλαζονείας ούτε για να πάρουμε λευκή επιταγή αλλά θεωρούμε ότι μας  διασφαλίζει δύο πράγματα αυτό. Πρώτο ότι θα σχηματίσουμε άμεσα κυβέρνηση και θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας χωρίς πολιτικές ομηρίες από άλλες πολιτικές δυνάμεις που ενδεχομένως να μας ζητήσουν αντιμνημονιακές  αιχμές του προγράμματός μας να τις χαλαρώσουμε ή να τις αμβλύνουμε. Ο πρώτος λόγος λοιπόν είναι να έχουμε λυμένα τα χέρια μας και ο δεύτερος λόγος θεωρούμε ότι όσο μεγαλύτερη δύναμη πάρουμε και όσο μεγαλύτερη πλειοψηφία θα έχουμε   αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ όχι απλά σαν κυβέρνηση αλλά και σαν Ελλάδα έναντι των πιστωτών της χώρας.

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Θα διακινδυνεύσω λόγω πολιτικής εμπειρίας και εκλογικών μαχών που έχουμε δώσει αρκετά χρόνια να εκτιμήσω ότι θα πάρει την κοινοβουλευτική  πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί μεταξύ 155-160 βουλευτών.  Αλλά δεν φτάνει αυτό γιατί προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και αντιμετωπίσει τις όποιες πιέσεις  ή αρνήσεις από τους δανειστές της χώρας  και από την κα Μέρκελ θα πρέπει να διευρύνει αυτή την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία του. Με αυτή την έννοια το κλειδί για μας είναι το πρόγραμμά μας, οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνηση τις οποίες θα καταθέσουμε στην Βουλή οι οποίες θα βασίζονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει και από το οποίο δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω γιατί θα έχουμε πάρει πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού Και για αυτό πάλι για να είμαι ειλικρινής δεν θέλουμε στήριξη ή κυβερνητική συνεργασία από δυνάμεις μνημονιακές δηλαδή από την ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ  ή από το κόμμα του κ. Παπανδρέου διότι έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες επειδή έφεραν στην Ελλάδα τα μνημόνια και το ΔΝΤ και δεν θέλουμε να είμαστε πολιτικά όμηροι τέτοιων δυνάμεων.  Και με το ΠΟΤΑΜΙ υπάρχει το πρόβλημα ότι είναι ακόμα θολή η θέση του αν είναι με τα μνημόνια ή δεν είναι. Περισσότερο το ΠΟΤΑΜΙ μοιάζει με κρυφομνημονιακή δύναμη παρά με δύναμη που θέλει να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια.  

Εμείς κατά προτεραιότητα θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αριστερά, η κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ είναι σήμερα, αύριο πιστεύουμε ότι αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και θεωρώ ότι πολλοί θα επανεκτιμήσουν τις θέσεις τους κάτω και από τη λαϊκή πίεση να ελευθερωθεί η χώρα μας από τα μνημόνια. Επομένως μετά τις εκλογές πολλοί θα επανεκτιμήσουν. Προτεραιότητα είναι η Αριστερά το είπε και ο κ.Τσίπρας 

 

ΔΗΜ.:Οπότε ο μόνος σίγουρος πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι οι ΑΝΕΛ είναι σωστό αυτό ή όχι;

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Όχι. Θεωρώ ότι πολλά πράγματα  μετά τις εκλογές ως προς τη στάση πολιτικών δυνάμεων και κυρίως δυνάμεων της Αριστεράς είναι ενδεχόμενο να αλλάξουν γιατί θα είναι μια νέα κατάσταση.

Δεν θα κρίνεται το “έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΕ” μετά τις εκλογές αυτό που θα κρίνεται είναι αν θα φύγουμε από τα καταστροφικά μνημόνια που οδήγησαν σε φτωχοποίηση του λαού και ταπείνωση της χώρας ή θα δυσκολευτούμε να απεγκλωβιστούμε από αυτές τις πολιτικές και θα υπάρχει ισχυρή λαϊκή πίεση.

Στην πολιτική παίζουν πάντα ρόλο οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλά και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Όποιος δεν επανεκτιμήσει τη στάση του θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες από τον ελληνικό λαό γιατί εμείς δεν επιθυμούμε να κάνουμε δεύτερες εκλογές. 

Και δεν είναι μόνο οι ΑΝΕΛ όσον αφορά άλλες δυνάμεις αν χρειαστεί να συνεργαστούμε πρώτον είναι οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και δεύτερον συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις  με μια προϋπόθεση  ότι θα δίνουν εγγυήσεις ότι θα στηρίξουν το αντιμνημονιακό αναπτυξιακό μας πρόγραμμα μέχρι τέλους.

 

Ερωτηθείς τι περιμένουν από την σημερινή την απόφαση του κ. Ντράγκι

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το πρώτο και βασικό το ποιο μας ενδιαφέρει για σήμερα και το οποίο θα ελέγξουμε είναι αν η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι πολιτικά και ανθρωπίνως δυνατό να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα ή να μην μπει ως προϋπόθεση στην Ελλάδα να είναι υπό την διαρκή μέγγενη μνημονικών πολιτικών διαρκούς και αιώνιας λιτότητας. Εάν δεν το έχουν κάνει αυτό και βγει οποιαδήποτε απόφαση της ΕΚΤ δυσμενής  για τα ελληνικά συμφέροντα οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου θα είναι εγκληματικές, πολύ βαριές και θα τις καταλογίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

 

ΔΗΜ.: Θέλετε να εξηγήσετε τι εννοείτε “εν θα έχει κάνει ή τι πρέπει να έχει γίνει για να έχουμε θετική απόφαση  

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή Σαμαρά- Βενιζέλου έχει κάνει όλα όσα πρέπει για να παρθούν  αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Δηλαδή να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση ή εάν ενταχθεί να μην υπάρχουν όροι που να δεσμεύουν τη χώρα μας για συνεχείς πολιτικές λιτότητας.

 

ΔΗΜ: Αυτό  είναι κάτι που η Ελλάδα το επιβάλλει στην ΕΚΤ

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Έχετε δίκιο δεν το επιβάλλει η Ελλάδα αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να  είναι τροχονόμοι στην ευρωζώνη και την ΕΕ ούτε στην ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει ουσιαστική παρέμβαση για τις αποφάσεις που παίρνονται και κυρίως για τις αποφάσεις που αφορούν την πατρίδα μας. 

 

ΔΗΜ.:Έχετε ενδείξεις ότι δεν έχει κάνει ό,τι χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση;

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Απλά επειδή βλέπουμε μια επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ που στηρίζεται στο φόβο και στην κινδυνολογία και επειδή έχουμε δει μια ανευθυνότητα στην επικοινωνιακή τους πολιτική αρχίζοντας από τις γνωστές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και τη διαρροή του κ. Σαμαρά σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα για αυτό και εμείς είπα ότι θα εκτιμήσουμε ανάλογα το πως το χειρίστηκε και το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή όχι.

 

...Πρόγραμμα μνημονιακό δεν θα υπάρχει με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια θα ακυρωθούν και στην θέση τους θα μπει ένα πρόγραμμα που θα έχει να κάνει με εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας