Ο υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ, κος Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς διατηρούμε, ανεξάρτητα από την δημοσκοπική εικόνα, την ελπίδα, μην πω τη βεβαιότητα το εκλογικό σώμα στο τέλος θα αποφασίσει θετικά για μας, θα αντιληφθεί το πρόβλημα και θα αποδεχτεί την πρότασή μας. Εάν οι  δημοσκοπήσεις ήταν το μόνο κριτήριο τότε θα σφραγίζαμε  τρεις έγκυρες δημοσκοπήσεις σε έναν συμβολαιογράφο και δεν θα ταλαιπωρούμασταν με εκλογές.      

 

Ερωτηθείς αν αισθάνεται να διαφοροποιείται το κλίμα στην Ευρώπη

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, η Ευρώπη προχωράει το δρόμο της, δρόμο περίπου προκαθορισμένο ξέραμε όλοι ότι θα υπάρχει μια απόπειρα νομισματικής χαλάρωσης  από τον κ. Ντράγκι. Εγώ μάλιστα την βρήκα εξαιρετικά αυστηρή  αυτή την πρόταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικά.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τον κόσμο βγήκε και πανηγύριζε  αλλά η πρόταση του κ. Ντράγκι έχει σκληρές  παραμέτρους τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρεί. Πρώτον πρέπει να έχει τελειώσει η αξιολόγηση από την Τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δεν θα δω καν την τρόικα. Δεύτερον ότι πρέπει να κατατεθεί πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει θα καταθέσω κάποιο πρόγραμμα αλλά δεν μας λέει καθόλου τι όρους και μάλιστα το “θα καταθέσω κάποιο πρόγραμμα” αποτελεί πλήρη αλλαγή μιας θέσης  σκίζω όλα τα προγράμματα όλα τα μνημόνια, διαγράφω το χρέος.  Τρίτον , για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά η ΕΚΤ  πρέπει να υπάρχει αγορά έτοιμη να αγοράσει ελληνικά ομόλογα δηλαδή οι αγορές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αγορά που να είναι έτοιμη να αγοράσει πρωτογενώς ελληνικά ομόλογα για να τα ξαναπουλήσει στην ΕΚΤ.  Τέταρτον υπάρχουν νόρμες, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπληρώσει κάποιο μέρος από αυτά που ήδη έχει πάρει η ΕΚΤ  για να μπορέσει να ξανα αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα. Άρα κατ' ουσίαν δεν υπάρχει καμία ακτίδα αισιοδοξίας από αυτή την ανακοίνωση εάν συνεχίσουμε στην λογική της προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Ντράγκι δεν επηρεάζει καθόλου το πρόβλημα που ο ΣΥΡΙΖΑ  δημιουργεί στην ελληνική οικονομία αν ακολουθήσει τις προγραμματικές του θέσεις ή όπως τις αντιλαμβανόμαστε εμείς και τις λέει αυτός  γιατί μήπως ξέρεις και ποτέ τι λένε ακριβώς.        

 

Ερωτηθείς αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές μήπως τελικά αναγκαστεί να πάει σε ένα εξάμηνο μνημόνιο ακόμα λόγω της υστέρησης των εσόδων  

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να απαντήσει κανείς σε αυτό θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα της υστέρησης των εσόδων και να δούμε κατά πόσον μπορεί να κλείσει το κενό. Εάν δούμε από εκεί και πέρα ποιοι είναι οι αριθμοί μπορούμε να δούμε και τι μέτρα θα έπρεπε ίσως να πάρουμε . Έχω όμως την εντύπωση ότι με μια σοβαρή προσέγγιση και οποιαδήποτε υστέρηση εσόδων επειδή η προεκλογική περίοδος ήταν μικρή θα μπορεί να θεραπευτεί.

 

ΔΗΜ.: Αυτή η θεραπεία είναι που τρομάζει γιατί η θεραπεία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σημαίνει και άλλοι φόροι

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:Υπάρχει μια πραγματικότητα είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα όπως είναι σήμερα  είναι απόλυτα υπερφορολογημένη κατά συνέπεια προσέγγιση με επιπλέον φόρους είναι καταδικαστέα για έναν απλό λόγο πέραν των άλλων διότι θα είναι τελείως αναποτελεσματική.

Δεν υπάρχει επιπλέον φοροδοτική ικανότητα. Και αυτό είναι κάτι που με τρομάζει  στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η γενική να αόριστη αναφορά “αύξηση των δαπανών και καταβολής του κενού από τον φόρο των πλουσίων” όπου αρνούνται συνεχώς  και επίμνονα να μας πουν ποιοι είναι οι πλούσιοι και πόσο φόρο θα πληρώσει ο καθένας από αυτούς. Πάντως επιπλέον φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να υπάρξει, οποιαδήποτε διαφοροποίηση πρέπει να γίνει στο σκέλος των δαπανών.

 

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα στηρίξει μια συμφωνία που θα κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ

 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αφού κλείσει η αξιολόγηση υπάρχει θέμα της γνωστής γραμμής “έκτακτης ανάγκης” την οποία συζητούσαμε με την ΕΕ, σε αυτό το πλαίσιο βεβαίως υπάρχει θέμα μιας καινούργιας κατανόησης  με τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας. Αυτό θα κριθεί από τους όρους αυτής της συμφωνίας και εμείς θα κάναμε μια συνεννόηση μαζί τους οποιοδήποτε κόμμα θα πρέπει να κάνει μια συνεννόηση μαζί τους, εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση να στηρίξουμε κάποιον που λέει λογικά πράγματα. Εξαρτάται από τους όρους που θα περιλαμβάνει.  

Παρά τα λεγόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ περί επαναστάσεων, θερινών ανακτόρων,  οκτωβριανών επιθέσεων και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς από την  επαναστατική ρητορική τους τα περιθώρια τους είναι απολύτως περιορισμένα.