Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για το ποια πρόσωπα θα χρησιμοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι πάρα πολύ πρόωρο και πάρα πολύ αυθαίρετο να γίνεται συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσον  αφορά τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν. Αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και δεν νομίζω ότι έχει γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση μέχρι τώρα στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το πράγμα. Βεβαίως την κυβέρνηση την αποφασίζει ο πρωθυπουργός αλλά πάντοτε εμείς προσπαθούμε να λειτουργούμε συλλογικά, γίνονται συλλογικές συζητήσεις στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει τα συλλογικά όργανα να έχουν άποψη και γνώμη αλλά ασφαλώς την απόφαση την λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και δημοκρατικά και συλλογικά ως κυβέρνηση και ως κυβερνητικό κόμμα.

 

Για την διαπραγμάτευση για το χρέος

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η θέση μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους παραμένει στο ακέραιο και θα είναι η θέση με την οποία θα πορευτούμε και ως κυβέρνηση. Θα διεκδικήσουμε με πάθος, οργανωμένα, με σχέδιο αυτή την διαγραφή. Δεν είναι αυθαίρετο αυτό που λέμε, δεν είναι εγκεφαλική επινόηση, δεν πρόκειται  για μια αριστερή ιδεοληψία.

Η χώρα πνίγεται από τα χρέη, πνίγεται από το δημόσιο χρέος, πνίγεται από ένα ασήκωτο ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία , ΔΕΚΟ δηλαδή καθόμαστε πάνω σε ένα βουνό χρέους, αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα η χώρα δεν μπορεί να ανασάνει. Η Αριστερά έχει αναλάβει την ευθύνη να λύσει το Γόρδιο δεσμό, για αυτό θα παλέψουμε και χρειάζεται σε αυτή την κατεύθυνση να αναπτυχθεί ένα εθνικό μέτωπο. Ελπίζω μετά τις εκλογές όταν θα διεκδικούμε βαθύ κούρεμα του χρέους να έχουμε τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων.           

 

ΔΗΜ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει συμφωνία αν δεν υπάρχει διαγραφή χρέους ή όχι ;

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα μου λέτε αν αποτύχουμε στην προσπάθειά μας τι θα κάνουμε; Εγώ δεν πιστεύω ότι θα αποτύχουμε, εγώ πιστεύω ότι η επιτυχία βεβαίως είναι δύσκολη αλλά είναι ορατή μπροστά μας. Πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με αισιοδοξία.

Βεβαίως η διαγραφή είναι κόκκινη γραμμή, βεβαίως  η διαγραφή είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλές και ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουμε. Από τη Δευτέρα των εκλογών όταν θα έχει νικήσει ο λαός, όταν θα έχει διαγραφεί ένα νέο σκηνικό στην Ελλάδα το οποίο θα επηρεάσει και το ευρωπαϊκό σκηνικό νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Εμείς θα προχωρήσουμε και θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός, αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι διαπραγμάτευση για το χρέος κατά τα άλλα εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μνημόνια στη χώρα μας, δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας. Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας κυρίαρχος λαός αποφασίζει και η απόφασή του για το πως πρέπει να πορευτεί η χώρα από τη Δευτέρα θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και νομίζω ότι θα γίνει σεβαστή. Δεν μπορεί παρά αυτή η απόφαση να είναι γνώμονας για  όλους τους εταίρους μας.

   

Για τις κρατικές συμβάσεις και το ΤΑΙΠΕΔ

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το ΤΑΙΠΕΔ θα τελειώσει, το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει την ελληνική περιουσία. Βεβαίως δεν θα πουληθούν σε ιδιώτες, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτή η λεηλασία. Θέλουμε ιδιωτικές  επενδύσεις σε όλους τους τομείς είναι ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες και εμείς στο πλαίσιο αυτό η οικονομική πολιτική που θα ασκήσουμε θα είναι ευνοϊκή για επενδύσεις με την έννοια ότι  θα έχει μια σταθερότητα, μια συνέπεια και θα έχει και έναν ορίζοντα αλλά άλλο είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και άλλο είναι το ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας.  

 

ΔΗΜ.: Την σύμβασή με την Cosco  θα την επανεξετάσετε;

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως θα την επανεξετάσουμε άλλωστε την σύμβαση αυτή την είχαμε κριτικάρει στην Βουλή, είχαμε τονίσει τις  ανεπάρκειες και τα μεγάλα ελλείμματα της και από αυτή την άποψη  χρειάζεται επανεξέταση. Η Cosco ήρθε να διαχειριστεί επί επενδύσεων του δημοσίου, αυτό που θέλουμε είναι νέο παραγωγικό δυναμικό στην χώρα μας, νέες επιχειρήσεις, θέλουμε τεχνολογικές καινοτομίες, θέλουμε οργανωτικές καινοτομίες αυτά είναι που δίνουν στην οικονομία μια πνοή και όχι το να πουλάμε κερδοφόρες  δημόσιες επιχειρήσεις. Δείτε τι έγινε με τον ΟΠΑΠ , εξευτελισμός.  Πουλήθηκε πάμφθηνα με δανεικά, τζάμπα εντελώς  και το δημόσιο χάνει έσοδα. Και αυτή την ώρα πάει για καζινοποίηση όλη η χώρα. 

 

ΔΗΜ.: Θα την ακυρώσετε αυτή την σύμβαση;

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό που λέμε είναι η επανεξέταση όλων των πωλήσεων που γίνανε και η επανεξέταση θα γίνει με στόχο την επαναφορά αυτών των επιχειρήσεων στο δημόσιο τομέα.