Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για τη  δομή του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εκτιμώ ότι θα είναι τρία οικονομικά υπουργεία στα οποία θα έχει  συγκεντρωθεί το σύνολο των υπουργείων που άπτονται της παραγωγής, του φάσματος της ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα αναλάβει και την διαπραγμάτευση.

 

ΔΗΜ.: Αυτός ο κύκλος  θα έχει έναν επικεφαλής και αυτός θα είναι ο κ. Δραγασάκης , σωστά;

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αυτονόητα νομίζω.

 

ΔΗΜ.: Θα είναι ο κ. Δραγασάκης και άλλα τρία στελέχη;

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ:  Υποθέτω ένας και τρεις

 

Ερωτηθείς τι θα κάνουν με τους δανειστές όταν θα ορκιστούν κυβέρνηση

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλίες πολιτικές, θα έρθει σε επαφή με τους θεσμικούς φορείς και τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, θα καταθέσει το πρόγραμμά του το οποίο σε αδρές γραμμές θα έχει αυτά τα τέσσερα στοιχεία που υπονόησε χθες ο κ. Τσίπρας στο χαιρετισμό του.

Ένα σχέδιο για βιώσιμο χρέος, ένα τετραετές το οποίο θα αποτυπώνει δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους όχι μέτρα, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα  της μετάβασης από το καθεστώς του μνημονίου σε μια μεταμνημονιακή  Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει με αυτούς τους νέους όρους που προτείνουμε.

Και το συμβούλιο οικονομικών υπουργών θα παίξει καθοριστικό ρόλο αλλά η πολιτική διαπραγμάτευση νομίζω θα έχει μια υψηλότερη... στην οποία ο πρωθυπουργός θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο

 

Ερωτηθείς αν ο κ.Τσίπρας θα ζητήσει συνάντηση με την κα Μέρκελ και τον κ.Ολαντ

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν ξέρω ποια στρατηγική θα επιλέξει θεωρώ αυτονόητο ότι θα δει τους ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρώπης από οικονομική άποψη. Ο χρόνος είναι αρκετά σύντομος,  θα έχουμε στις επόμενες δέκα μέρες εκλογή νέου προέδρου και σχηματισμό κυβέρνησης , θα πάρει ευρύτερη συναίνεση στην Βουλή άρα θα έχει και το χρόνο και τον χώρο να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι και το πρόσωπο του πρόεδρου θα συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση αλλά και το πρόγραμμα το κυβερνητικό που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα έχει ευρύτερη συναίνεση.  

Πολιτικά το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο πολύ ενωτικό που να συμβολίζει  και την αλλαγή σελίδας αλλά και την ενότητα που επιδιώκουμε.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Κατά την γνώμη μου τίποτα δηλαδή η πλευρά των εταίρων αναγνωρίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα νομίζω ότι έχει ήδη προεγράψει ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούνιο ξεπερνώντας την ασφυκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου ακριβώς διότι αναγνωρίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επιβάλλουν να κινηθούμε σε ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο αυτό του οποίου είχε τεθεί από το μνημόνιο και το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πάση θυσία να μην αποτελεί αντικείμενο εφαρμογής κάτω από οποιοσδήποτε όρους. Άρα πρέπει να το παρακάμψουμε , θα το παρακάμψουμε το μνημόνιο. 

 

Ερωτηθείς πως θα κινηθεί η χώρα στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου

 

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αυτό ήταν ένα φοβικό στοιχείο της καμπάνιας της ΝΔ κατά τη γνώμη μου χωρίς υπόσταση. Υπάρχουν θέματα διαχειρίσιμα αναφορικά με την ρευστότητα για  την εξυπηρέτηση των ομολόγων που κλείνουν μέχρι τον Ιούνιο αλλά είναι διαχειρίσιμα και ταυτόχρονα το τέταρτο σημείο της επαναδιαπραγμάτευσης αφορά το μεταβατικό στάδιο και τις χρηματοδοτικές ροές όπως αυτές χρειάζονται προκειμένου να φύγουμε από το μνημόνιο και να πάμε στην νέα συμφωνία.