Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξουν να υπάρχει μεγαλύτερη διεύρυνση στην κυβέρνηση και από το ΠΟΤΑΜΙ

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την συγκρότηση της κυβέρνησης  από εκεί και πέρα με βάση ένα γνωστό στον κόσμο προγραμματικό πλαίσιο καλούμε σε αυτή τη βάση να υπάρξει η συγκρότηση της νέας κυβέρνηση. Δεν έχει για την ώρα προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού με τον κ. Θεοδωράκη, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μετά  την εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί θα δούμε τι μπορεί να γίνει.

 

Για το κυβερνητικό σχήμα της νέας κυβέρνησης

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η λογική του κυβερνητικού σχήματος είναι να ενοποιήσει συναφή ομοειδή υπουργεία, να υπάρχει ένας υπουργός και από κάτω  αναπληρωτές υπουργοί έτι ώστε να μην διαχέονται οι ευθύνες αλλά να υπάρχει ένας πολιτικός υπεύθυνος για ομοειδή υπουργεία.

 

Ερωτηθείς αν ο κ. Χαρδούβελης μεταφέρει κάποιο μήνυμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό Eurogroup

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν θα μπορούσε ο κ. Χαρδούβελης όντας υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης να μεταφέρει πολιτικού περιεχομένου μηνύματα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση αυτή τη στιγμή άρα δεν θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup.

 

Ερωτηθείς αν θα επικοινωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό αλλά αντιλαμβάνεστε ότι προέχει η συγκρότηση της κυβέρνησης.

 

Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποτυπώνει ακριβώς μια νέα πραγματικότητα. Έχουμε συνείδηση ότι δεν αρκεί μόνο μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά επιδιώκουμε ευρύτερες συναινέσεις και στο πολιτικό επίπεδο και μέσα στην κοινωνία.   

 

Ερωτηθείς αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φήμη για  το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι αναπαραγωγή κάποιων πληροφοριών που υπήρχαν και πριν από είκοσι μέρες, δεν είναι κάτι καινούργιο. 

Ας μην μπούμε σε μια ονοματολογία, ως πρόθεση πάντως υπάρχει να είναι μια υποψηφιότητα η οποία να δίνει τη δυνατότητα θα ευρύτερες  συναινέσεις άρα θα μπορούσε να ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο και από το χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά υπάρχουν και πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ευρύτερες συναινέσεις  

 

Για τις φράσεις του κ. Τσίπρα “ούτε καταστροφική ρήξη ούτε υποταγή”

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό δεν είναι  ισορροπία ήταν τα όρια μέσα στα οποία εμείς είχαμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα κινηθούμε. Εμείς είπαμε ότι επιδιώκουμε μια συμφωνία μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο βεβαίως αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να είναι με όρους υποταγής και να είναι ουσιαστικά εις βάρος της χώρας μας και των συμφερόντων της. 

Δεν επιδιώκουμε τη ρήξη, η ρήξη δεν βοηθάει κανέναν αυτή τη στιγμή και θα υποσημείωνα κιόλας ότι σήμερα πλέον και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη βλέπουνε την ευκαιρία που δημιουργείται σήμερα  με αφορμή την Ελλάδα να ανοίξει μια συζήτηση η οποία ουσιαστικά θα αφήνει πίσω  τις πολίτικες της λιτότητας ή εν πάση περιπτώσει θα δημιουργεί μια άλλη ισορροπία που θα έχει λιγότερο το στοιχείο της πολιτικής λιτότητας. Είναι μια ευκαιρία αυτό.