Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα προτιμούσα να μη μιλάμε για προσλήψεις αλλά για ανάκτηση παράνομων απολύσεων γιατί δεν φέρνουμε νέο κόσμο στην δημόσια διοίκηση απλώς διορθώνουμε μια αδικία.  Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τελικά δεν απολύθηκαν αλλά απλώς μετακινήθηκαν σε άλλη θέση δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή το νούμερο. Όλοι όσοι έχουν απολυθεί θα επιστρέψουν αλλά όσοι έχουν μετακινηθεί για παράδειγμα σε μια θέση που τους ικανοποιεί γιατί να μετακινηθούν με το ζόρι, εμείς δεν έχουμε κάποιο λόγο να είμαστε τιμωρητικοί. Επίσης όλο το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης μετά από μια διαδικασία που θα συζητήσουμε και με την ΑΔΕΔΥ θα υπόκειται σε ένα καθεστώς κινητικότητας με την έννοια ότι  υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες και θα πρέπει να δούμε μια ορθολογική διαδικασία μετακίνησης που δεν θα έχει όμως τα χαρακτηριστικά της εκβιαστικής μετακίνησης που είχε η προηγούμενη διαδικασία κινητικότητας που στην πραγματικότητα γινόταν με την απειλή της απόλυσης. Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα σύστημα που πράγματι θα εξισορροπήσει τη μεγάλη και στρεβλή κατανομή του προσωπικού στην Δημόσια Διοίκηση με έναν τρόπο όμως που δεν θα είναι ούτε άδικος ούτε εξοντωτικός.  

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο κανόνας που θα εφαρμοστεί είναι ότι που υπάρχουν ανάγκες οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν με το υφιστάμενο προσωπικό, δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις, και με ανακατανομή του υφιστάμενου προσωπικού ούτως ώστε εκεί που υπάρχει μια σχετική άνεση εκεί ενδεχομένως να έχουμε μια μετακίνηση προσωπικού προς τις υπηρεσίες που είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένες ιδιαίτερα εκεί που ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Για τις προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα μέτρα, στα άμεσα μέτρα σε ότι αφορά το δικό μας υπουργείο είναι το πρώτο βήμα η άμεση αποκατάσταση των αδικιών. Μεταξύ των αδικιών αναφέρομαι ξεκάθαρα σε προθέσεις όπως  των καθαριστριών.

Το επόμενο αμέσως βήμα είναι τα θέματα των πειθαρχικών, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που εκκρεμούν και να τροποποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να μην έχει αυτά τα εξοντωτικά χαρακτηριστικά που έχει τώρα και από εκεί και μετά θα ξεκινήσει η βασική μας δουλειά  που έχει να κάνει με τον προγραμματισμό της νέας δομής κράτους. Άρα για αυτά δεν θέλω να σας μιλήσω ακόμα γιατί θα ήταν επιπολαιότητα εκ μέρους μου .

 

Για το ενιαίο μισθολόγιο

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο κανόνας είναι πράγματι ότι δεν είναι λογικό η ίδια δουλειά, με τα ίδια προσόντα να αμείβεται με διαφορετικά χρήματα, αυτό πρόκειται να το κάνουμε. Δεν θέλουμε όμως να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που να μην πάρουμε υπόψη και διαμορφωμένες καταστάσεις που θέλουμε μεν να εξομαλυνθούν αλλά όχι απότομα. Να σας πω βέβαια ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό έχει ήδη γίνει, έχουμε ενιαίο μισθολόγιο. Το ενιαίο μισθολόγιο αυτό δεν θα το διατηρήσουμε όπως έχει , θα κρατήσουμε την αρχή ότι όπου υπάρχουν ίδια προσόντα θα πρέπει να ανταμείβονται με ίδια αμοιβή παίρνοντας υπόψη βέβαια ότι αναγκαστικά  θα υπάρχουν και μεταβατικοί περίοδοι. 

 

Για τα χρήματα που έχασαν από το μισθό τους οι δημόσιοι υπάλληλοι

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εδώ υπάρχει το γνωστό πρόβλημα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, εγώ όμως θα προχωρήσω σε κάτι άλλο άμεσα που δεν είχε αξιοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Από το 1999 έχουμε διαδικασία σύναψης συλλογικών συμβάσεων και στο Δημόσιο, εγώ θεωρώ ότι και αυτά τα θέματα θα πρέπει να κινηθούν στο χώρο της συλλογικής αυτονομίας δηλαδή να μην καθορίζονται μόνο με αποφάσεις του υπουργού αλλά να γίνεται διαπραγμάτευση ανάμεσα στο κράτος και στα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων. Λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την ανάγκη όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο. 

Υπάρχει νόμος του 1999 απλώς δεν είχε ουσιαστικά ποτέ υλοποιηθεί ο οποίος προβλέπει πράγματι μια διαπραγμάτευση σε τρία επίπεδα, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί ορθολογικά η διαδικασία αυτή την πρώτη φορά , έχουμε σκοπό να επέμβουμε ξανά ώστε να εξαλείψουμε τις  δυσλειτουργίες που υπήρχαν. Ο σκοπός μας είναι πράγματι να υπάρξει συζήτηση. 

 

ΔΗΜ: Αυτό ανατρέπει ίσως τον ενιαίο χαρακτήρα δηλαδή θα μπορεί σε μια υπηρεσία να δίνεται 13ος μισθός ...

 

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι, οι γενικές αρχές θα είναι πάντοτε ίδιες απλώς μπορεί να αντιμετωπίζονται ιδιομορφίες υπηρεσιών. Μιλάμε για την ανάγκη να μην είναι ένα κουστούμι ίδιο μέγεθος για όλους αλλά οι γενικές αρχές ισότητας να μπορούν με κάποιο τρόπο να εξειδικεύονται.