Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την ορκωμοσία του

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Είναι ίσως η πρώτη φορά που στην δημόσια ζωή ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια ιδιαιτερότητα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό είναι δείγμα του πολιτικού πολιτισμού που διακρίνει τον πρωθυπουργό. Αισθάνομαι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ελπίζουν σε αυτή την  παρουσία στο υπουργείο και σε ένα σχόλιο του κ. Κουίκ του απάντησα  ότι  τόσα χρόνια  υπήρχαν “ανοιχτομάτηδες” στο υπουργείο τώρα που θα πάει ένας που δεν βλέπει μήπως κάνει και κάτι.   

Δεν θα πήγαινα πουθενά αλλού εκτός από αυτό το υπουργείο γιατί θέλω να παράγω πολιτική και έργο σε έναν τομέα που τον ξέρω και πάω διαβασμένος.   Η υγεία είναι ένας πολύπαθος χώρος όπου οι πολιτικές της Τρόικας και οι λαθεμένες πολιτικές που ασκήθηκαν του έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά και αφόρητα προβλήματα.  Είναι το ζήτημα των ανασφαλίστων ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, είναι η στελέχωση των νοσοκομείων... 

 

ΔΗΜ: Πως θα λύσετε το θέμα της στελέχωσης θα κάνετε προσλήψεις ;

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Θα γίνουν και προσλήψεις αλλά επειδή πάντα τίθεται το θέμα το οικονομικό εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα και με  βάση τις δαπάνες τις συγκεκριμένες εάν ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική στο φάρμακο σε λίγο καιρό θα διαπιστωθεί αν έχω δίκιο ή άδικο.  Το Βέλγιο που είναι περίπου στο ίδιο πληθυσμιακό μέγεθός έχει κέρδη από τις κλινικές μελέτες και την έρευνα που υποχρεώνει τις πολυεθνικές 2 δις, εμείς έχουμε 80. Η Πορτογαλία έχει 1 δις και διερωτάται κανείς τόσα λεφτά έχουν πάρει οι πολυεθνικές από εδώ δεν πρέπει αυτοί να προσφέρουν κάτι στην οικονομία; Εκεί λοιπόν υπάρχει ζήτημα βούλησης, υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά εργαλεία, θα δείτε σε πολύ λίγο καιρό θα βγουν θετικά αποτελέσματα για το χώρο και θα είναι συγκεκριμένα.

 

Για την στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Απολύτως. Και δεν εννοώ απαραιτήτως να είναι Έλληνες εμένα με ενδιαφέρει να παράγουν στην Ελλάδα φάρμακα.

Να δημιουργείται προστιθέμενη αξία στη χώρα και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.  Δεν είναι δυνατόν δύο πολυεθνικές με τζίρο 1 δις να παρουσιάζουν ζημίες και κανένας δεν διερωτήθηκε πόσο φόρο πληρώνουν στην Γερμανία; Εγώ δεν θέλω να απειλώ κανέναν αλλά θα υπάρξει κράτος.