Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ κα Μαρία Χρυσοβελόνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την κυβερνητική συνεργασία ΑΝΕΛ -ΣΥΡΙΖΑ

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ: Ήμασταν έτοιμοι σε γενικές γραμμές. Στην αρχή ήμουνα επιφυλακτική για το αν θα μπορέσει αυτή η συνεργασία να προχωρήσει αλλά πραγματικά τώρα αισθάνομαι και χαρά και ελπίδα ότι πραγματικά τα πράγματα θα παν καλύτερα. Είχα επιφυλάξεις διότι είναι γεγονός ότι με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διαφορές όμως από εκεί και πέρα αυτό του έχουμε βάλει ως στόχο αυτή τη στιγμή είναι το κομμάτι που αφορά την οικονομική πολιτική και την  διαχείριση του χρέους. Σε αυτά  νομίζω ότι συμπίπτουμε στα περισσότερα σημεία με το ΣΥΡΙΖΑ και αν κανείς αναλογιστεί και την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο νομίζω ότι από εκεί θα ξεκινήσουμε και αρχίζω να αισιοδοξώ. 

 

Για το μεταναστευτικό θέμα

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ: Είναι γνωστό ότι στο κομμάτι το μεταναστευτικό πραγματικά έχουμε διαφορετικές θέσεις είναι μια από τις κόκκινες γραμμές μας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούσαμε κάποιες από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε κάποιες ομιλίες του όπου έλεγε ότι αν η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνημένα για τις επαναπροωθήσεις ότι τότε μπορεί να μιλήσουμε για την αναστολή ή κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 θεωρούσαμε και εξακολουθώ εγώ  να θεωρώ ότι ενδεχομένως αρχίζουν κάποιες ακέραιες θέσεις και τοποθετήσεις που είχανε να κάμπτονται. Από εκεί και πέρα όμως φαντάζομαι ότι όταν θα έρθει ένα νομοσχέδιο που θα αφορά το μεταναστευτικό θέλουμε να δούμε καταρχήν τι θα διαλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και βεβαίως θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις χωρίς όμως να απομακρυνόμαστε από τις θέσεις  μας.  

 

Για τις δηλώσεις τις κα Χριστοδουλοπούλου για την ιθαγένεια

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ: Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επ' αυτού και λέμε ότι καταρχήν ιθαγένεια πρέπει να δοθεί κυρίως στους ομογενείς και εδώ έχουμε διαφορές απόψεων. Σαφέστατα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις αλλά θα πρέπει καταρχήν να δούμε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες οι οποίες να αναληφθούν από την  πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι το νομοσχέδιο το οποίο ενδεχομένως θα έρθει το οποίο βεβαίως εμείς θα το αναλύσουμε, θα το αναγνώσουμε και από εκεί και πέρα βεβαίως θα λάβουμε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες χωρίς να αποκλείνουμε από τις θέσεις  τις οποίες έχουμε γιατί εμείς ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτό. 

Είναι σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές μας μια από τις οποίες είναι και το μεταναστευτικό και επομένως και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι όταν θα έρθουν τα συγκεκριμένα θέματα ότι εκεί θα υπάρξει μια συζήτηση από την δική μας την πλευρά και βεβαίως εκεί εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε πίσω  διότι εμείς για αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον κόσμο . Θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο εποικοδομητικό και φαντάζομαι ότι αυτό θα επιτευχθεί να συζητούμε τα πάντα πριν έρθουν στην Βουλή. 

 

Για τις αντιδράσεις Ευρωπαίων εναντίον της συνεργασίας ΑΝΕΛ -ΣΥΡΙΖΑ  

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ: Μπορεί οι ξένοι να έχουν την δική τους άποψη και τοποθέτηση αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε τα πράγματα επί πραγματικής βάσης δηλαδή ήδη φαίνεται έτσι όπως διαμορφώνεται και πως έχει ξεκινήσει αυτή η συνεργασία ότι θα είναι μια συνεργασία αρμονική παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει δύο βασικούς άξονες και δυο βασικές προτεραιότητες στις οποίες και συμφωνούμε δηλαδή πρώτον την ανάσχεση της κοινωνικής καταστροφής και δεύτερος στόχος είναι η διαγραφή του χρέους. Αυτό που και οι δύο επιζητούμε είναι να σταματήσει αυτή η διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.  Θεωρώ λοιπόν πως προς την κατεύθυνση αυτή που είναι κοινός στόχος δηλαδή την επιβίωση του ελληνικού λαού  εκεί υπάρχει απόλυτη σύμπτωση και ταύτιση απόψεων. Θεωρώ ότι αυτός είναι ένας οιωνός , ένα στοιχείο που προοιωνίζει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία.

Δεν δικαιούμαστε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εθνικού σκοπού δεν δικαιούται να αποτύχει , πρέπει να πετύχουμε και να ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. Η ανοχή του ελληνικού λαού είναι μηδενική