Ο βουλευτής ΚΚΕ, κος Γιάννης Γκιόκας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την νέα κυβέρνηση

 

Γ.ΓΚΙΟΚΑΣ: Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στη χώρα βεβαίως υπάρχει και ένα άρωμα στην σύνθεση από παλιές κυβερνήσεις όμως το βασικό είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στον ίδιο δρόμο με αυτόν που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουνε  διάφορες αλλαγές, κάποιες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα όμως σε γενικές γραμμές και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ, της αναγνώρισης του χρέους ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση για το ποια λύση θα επιλεγεί όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους όμως και αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί και φυσικά μια κυβέρνηση η οποία έχει τα μάτια της στραμμένα πως θα ανακάμψει αυτή η οικονομία του κεφαλαίου, η καπιταλιστική οικονομία της οποίας όμως η ανάκαμψη θα πληρωθεί ακριβά από τον λαό με θυσίες εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. 

 

Για τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης

 

Γ.ΓΚΙΟΚΑΣ: Εμείς δεν κάναμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά το ότι δεν θα τηρήσει κάποιες δεσμεύσεις, το θέμα είναι ότι αυτές οι δεσμεύσεις και αυτές οι υποσχέσεις δεν συνιστούν πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού.

Η επιστροφή για παράδειγμα της 13ης σύνταξης μόνο για τους συνταξιούχους κάτω από 700€ ή η αύξηση του κατώτατου μισθού  με τον τρόπο που γίνεται είναι ορισμένα ψίχουλα προς την πιο ακραία φτώχεια τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχε ο λαός μας  όλα αυτά τα χρόνια. Κατά συνέπεια η δική μας κριτική προς την νέα κυβέρνηση δεν θα είναι μια κριτική για  αθέτηση δεσμεύσεων ή αθέτηση υποσχέσεων, θα είναι μια κριτική από την άποψη ότι αυτά που υπόσχεται η νέα κυβέρνηση δεν συνιστούν πολιτική αλλαγή ριζική υπέρ του λαού.  Πέρα από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις που δίνουν την δυνατότητα και για αθέτηση και κάποιων υποσχέσεων. Για παράδειγμα το ζήτημα του λιμανιού, η διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα δημόσιο λιμάνι να λειτουργεί ως συμπλήρωμα σε επιχειρηματικά σχέδια. Επομένως υπάρχουν πράγματά που πρέπει να τα δούμε στην ώρα τους με βάση τις προτάσεις και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης.

 

Για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ  

 

Γ.ΓΚΙΟΚΑΣ: Εμείς προεκλογικά είχαμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι την επόμενη μέρα κυβέρνηση θα υπάρχει. Και θα υπάρχει κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να συμβάλουν σε μια τέτοια κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και το κόμμα των ΑΝΕΛ που δεν θα μπορούσε να το πει πιο καθαρά ότι είναι πρόθυμος εταίρος .

Η γνώμη  μας είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είχε στηθεί προεκλογικά και όλα τα καλέσματα προς το ΚΚΕ για συνεργασία ήταν εκ του πονηρού, ήταν υποκριτικά. Ξέρανε και οι ίδιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να  υπάρχει στήριξη ή ανοχή από το ΚΚΕ το οποίο έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και στρατηγική για το που πρέπει να βαδίσει ο λαός και η χώρα. Άρα μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία στήθηκε προεκλογικά απλά στο όνομα του να λεηλατήσουμε ψήφους αριστερών προοδευτικών ψηφοφόρων δεν λεγότανε  και απευθύνονταν ορισμένα υποκριτικά και εν του πονηρού καλέσματα προς το ΚΚΕ.

 

ΔΗΜ: Άρα δεν υπήρχε καμία επικοινωνία προς τον Περισσό όταν φάνηκε το αποτέλεσμα την Κυριακή το βράδυ

 

Γ.ΓΚΙΟΚΑΣ: Υπήρχε επικοινωνία για συνάντηση όχι φυσικά για να υπάρξει στήριξη στην κυβέρνηση όμως οι συναντήσεις της επόμενης μέρας έχουν ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο τη στήριξη ή το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή προέκυψε ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ άρα εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και ότι υπήρχε ήδη συμφωνία για μια τέτοια κυβέρνηση και εν πάση περιπτώσει κατανοούν και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούσε να υπάρχει καμία άλλη επαφή με το ΚΚΕ .