Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχουν προβλήματα άμεσα τα οποία συνδέονται με κοινωνικές αδικίες που υπάρχουν και πρέπει να λυθούν, υπάρχουν προβλήματα στόχων τα οποία θα λυθούν στο άμεσο μέλλον αλλά μην ξεχνάμε όμως ότι κατ' επανάληψη ακούστηκε ότι το 2015 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Και δεν χρειάζεται να ακουστεί ο καθένας καταλαβαίνει ότι αναλαμβάνει μια κυβέρνηση σε ένα περιβάλλον  όπου οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα πολλοί και τα εμπόδια ως εκ τούτου έχει κάποιους άλλους στόχους που είναι πολλοί διαφορετικοί από τους προηγούμενης κυβέρνησης και αυτούς τους στόχους προσπαθεί να τους προσεγγίσει έχοντας υπόψη το πρόγραμμά της και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Ως εκ τούτου έτσι διαμορφώνεται κάθε πρόγραμμα και έτσι διαμορφώνεται και το πρόγραμμα στο σπίτι μας , όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι δεν βλέπουμε μόνο την επιθυμία μας βλέπουμε και τι έχει το πορτοφόλι μας και προσπαθούμε να εκπληρώσουμε την επιθυμία μας στο δυνατό άμεσο μέλλον. Η στόχευση υπάρχει, θα ακούσετε εντός ολίγων ημερών τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού οπότε αυτές είναι  που ορίζουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική και από εκεί και πέρα βέβαια θα έχουμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε διάφορα επιμέρους θέματα.  Είναι και θέμα δεοντολογίας, δεν είναι δυνατόν πριν τις προγραμματικές δηλώσεις και κάνουμε ανακοινώσεις για επιμέρους θέματα. Όταν τελειώσουν οι προγραμματικές δηλώσεις μετά “ξετινάξτε μας”.

Για το θέμα του προβλήτα Β και Γ  στο λιμάνι του Πειραιά

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει μια σύμβαση, τη σύμβαση τη σεβόμαστε από εκεί και πέρα το θέμα της επέκτασης αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 

ΔΗΜ: Εσείς αυτό το διαγωνισμό ή τέτοιους διαγωνισμούς θα τους σταματήσετε,  θα τους επαναπροκηρύξετε;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει μια σύμβαση που τρέχει εκεί έγινε η συζήτηση από εκεί και πέρα το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον θα σας παραπέμψω στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Νομίζω ότι η ανακοίνωση που δόθηκε χθες είναι σαφής και δεν θέλω να σχολιάσω παραπάνω.

 

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας για το Δημόσιο και ότι ενδεχομένως να πιεστεί για την καταβολή μισθών και συντάξεων  στο άμεσο μέλλον

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Με αυτά που βλέπουμε σήμερα που έχουμε στα χέρια μας τέτοιο πρόβλημα δεν βλέπω να υπάρχει. Έχει περάσει η χώρα και  πολύ χειρότερες στιγμές και τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε και σε τελική ανάλυση υπάρχουν πια και κάποιοι μηχανισμοί σε επίπεδο Ευρώπης που μπορούν να παρέμβουν και να περισώσουν μια κατάσταση αν παραστεί τέτοιο πρόβλημα. Ως εκ τούτου πάλι να δούμε πρώτα αναλυτικά τι έχουμε στα χέρια μας, μόλις χθες παραλάβαμε, δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι εκφράζουν κάποιες απόψεις  χωρίς ακόμη να έχουμε παραλάβει επ' ακριβώς το τι γίνεται. Έχοντας μια γενική εικόνα του τι γίνεται αυτό το πράγμα έτσι όπως το βλέπουμε δεν θεωρούμε ότι μπορεί να συμβεί.

Δεν μπορεί να προπορεύονται δηλώσεις από εμάς πριν γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις. Θεωρώ ότι όλοι έπρεπε να κρατάμε το στόμα μας κλειστό δηλαδή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πριν τις προγραμματικές δηλώσεις και ιδίως σε θέματα που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αν δεν γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις θεωρώ ότι δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε εξειδικευμένα θέματα.

 

Για τον ρόλο του στην κυβέρνηση

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Εμείς είμαστε το “πορτοφόλι” του κράτους, εδώ η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι μια πολιτική στόχευσης κάποιων εσόδων και κάποιων δαπανών, σαφώς αυτή η στόχευση έχει σχέση με κάθε υπουργείο όλα τα υπουργεία από εμάς περνούνε. Εμείς εκείνο που θα κάνουμε είναι θα κάνουμε μια νέα στόχευση σε ορισμένα πράγματα, βεβαία για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς εκτός αν προφτάσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα φέτος και θα βοηθήσουμε στο μέτρο που είναι δυνατό και θα δώσουμε τα μέσα στους φορείς που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους  έτσι ώστε να πιάσουν αυτούς του στόχους.   

 

ΔΗΜ: Θα κάνετε καινούργιο προϋπολογισμό για το 2015;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Με τα δεδομένα που έχουμε ο προϋπολογισμός τρέχει, θα δούμε τι περιορισμούς θα αντιμετωπίσουμε και αν χρειαστούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές θα γίνουν όπως γίνονται σε όλους τους προϋπολογισμούς.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Την ακριβή πρόταση για το  τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ θα την ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις που είναι σε μια διαδικασία επεξεργασίας αυτή τη στιγμή. Θα τηρηθεί αλλά πρέπει να ακουστεί ακριβώς το πως θα τηρηθεί.

 

ΔΗΜ.: Φοβάστε ότι μπορεί με όλη την αναδιάταξη που θα έχετε στην φορολογική πολιτική να μην προλάβετε να έχετε την απόδοση που θα πρέπει να έχετε για να καλύψετε τις ανάγκες που πρέπει;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ:  Μπορεί να μην έχουμε την απόδοση που χρειάζεται αλλά μπορεί να βρεθούν από αλλού χρήματα και να βελτιωθεί η κατάσταση στον προϋπολογισμό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν χώροι ανέγγιχτοι, έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού και εκεί ο κ. Σούρλας έχει ανακοινώσει ότι οι φόροι που χάνονται είναι της τάξης τουλάχιστον του 1 δις κάθε χρονιά. Ένας άλλος χώρος που μπορεί να δώσει χρήματα είναι οι προμήθειες υγείας, υπάρχει δυνατότητα του περιορισμού των δαπανών με πρόταση που θα την ξαναδώσω  για τρίτη φορά στο νέο υπουργό αλλά αυτή τη φορά θα παρακολουθηθεί αυτή η πρόταση όπου εκεί μπορεί να έχουμε έναν περιορισμό των δαπανών στο χώρο των προμηθειών υγείας χωρίς να υπάρχει στέρηση αγαθών για τους πολίτες.

Δηλαδή υπάρχουν χώροι όπου μπορούν να βρεθούν χρήματα αρκεί να αποφασιστούν να γίνουν κάποια πράγματα. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση όπως κάθε τέτοια κυβέρνηση δεν έχει τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις  σε σχέση με το παρελθόν της πολιτικής ζωής της χώρας και μπορεί να παρέμβει σε πολλούς χώρους όπου άλλοι δεν τόλμησαν όχι να παρέμβουν αλλά να σκεφτούν να το γράψουν σε ένα χαρτί.