Η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείσα πως αξιολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα για την ΝΔ

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Αναμενόμενο, εγώ προσωπικά θεωρούσα ότι θα είχαμε από 8 μέχρι 10 μονάδες διαφορά διότι πήρε δύσκολα και σκληρά μέτρα η ΝΔ, πρωτόγνωρα για τον ελληνικό λαό που είχε μάθει διαφορετικά. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι δεν εξηγήθηκαν ορισμένα από αυτά στον βαθμό που θα έπρεπε, υπήρξαν κάποιες  ατυχείς κινήσεις όπως με τον ΕΝΦΙΑ και σας  το λέει ένας άνθρωπος που είναι υπέρ του φόρου ακίνητης περιουσίας. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν υποσχέσεις πάρα πολλές που υπάρχει μια αμφιβολία αν θα μπορούν να κρατηθούν παρά τις καλές προθέσεις και ήταν φυσικό γιατί οι λαοί ψηφίζουν για αυτό που τους υπόσχεσαι για το μέλλον.    

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ηγεσία της ΝΔ ή θα μπορέσει η σημερινή ηγεσία να αναστρέψει το κλίμα

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Δεν είναι θέμα ηγεσίας...  Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε διάλογος στη ΝΔ, η ΝΔ θα πρέπει να ξαναβρεί την δημοκρατία στο εσωτερικό της και να συζητήσει εκτενώς  και πρέπει να υπάρξουν τέτοιοι κανόνες ώστε τα πρόσωπα που είναι μέσα στην ΝΔ να τους σέβονται και να τους ακολουθούν. Και όταν λέω κανόνες δεν εννοώ πειθαρχικού χαρακτήρα αλλά δεν μπορεί να παραμείνει έτσι χωρίς να συζητήσει, με γενικότητες και λοιπά. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να το κάνει βιαστικά, πρέπει να γίνει ψύχραιμα, οργανωμένα και εκτενώς.  Να γίνει διάλογος ουσίας διότι αντιλαμβάνομαι ότι σε μια οικονομική κρίση σαν αυτή η που υπήρξε πολλά πράγματα συρρικνώνονται όπως ο διάλογος  αλλά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι και να συζητήσουμε και να συζητήσουμε και για τα όρια της ιδεολογίας μας. Μπορεί να λένε ορισμένοι ότι δεν υπάρχουν ιδεολογίες, έχουν αλλάξει τα πράγματα αλλά οι ιδεολογίες υπάρχουν αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και τι εννοούμε όταν μιλάμε για διεύρυνση για παράδειγμα προς το Κέντρο. Η διεύρυνση είναι στις ιδέες και στον πολιτικό μας λόγο καταρχήν. 

Η ΝΔ κινείται μεταξύ της δημοκρατικής Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας και για να έχει αξιώσεις να βρίσκεται στην εκτελεστική εξουσία έπρεπε οπωσδήποτε να υπολογίζει στις δυνάμεις αυτές που θεωρούνται του Κέντρου, δεν επετεύχθη αυτός ο στόχος .

 

ΔΗΜ.: Αυτό δεν είναι και μια ευθύνη του αρχηγού της;

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Είναι και μια ευθύνη του αρχηγού και όλης της ηγετικής ομάδος η οποία βεβαίως απέκλεισε από το διάλογο ένα μεγάλο αριθμό στελεχών. Εμείς μαθαίναμε από τις εφημερίδες τι γίνονταν και τα blogs.

 

ΔΗΜ.: Για αυτό σας ρωτάω αν εκεί που λέτε ότι πρέπει να πάει η ΝΔ μπορεί να το κάνει με τον κ. Σαμαρά στην ηγεσία της

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Δεν το ξέρω  αλλά όλα πρέπει να συζητηθούν με ψυχραιμία, δεν μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ μπορεί να λύσει  το πρόβλημά της απλώς αλλάζοντας ηγεσία, δεν το πιστεύω. Η ΝΔ  πρέπει να αλλάξει και πρέπει να κινηθεί με πρόσωπα που αποδεδειγμένα θα έχουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Δηλαδή εγώ δεν δέχομαι ο οποιοσδήποτε τραβάει λίγο ή μαζεύει κόσμο σε μια περιοχή ανεξαρτήτως πεποιθήσεων να εντάσσεται σε ένα κόμμα και μετά να παραπονείται το κόμμα αυτό ότι δεν βρίσκουν άκρη μεταξύ τους . Έχω πολλές ανησυχίες  για την κατάσταση. 

 

Ερωτηθείσα ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ στην περίπτωση που προταθούν είτε ο κ. Αβραμόπουλος είτε ο κ. Καραμανλής για το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Καταρχήν ξέρω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόταση στον κ. Καραμανλή και πρέπει κάποτε στην Ελλάδα να σοβαρευτούμε και αντί να γυρίζουμε τις προτάσεις μέσω των blogs και των διαφόρων εντύπων να είμαστε σοβαροί . Ξέρω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόταση και θα απαντήσει ο ίδιος. Υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη της Κεντροδεξιάς που μπορούν να αναλάβουν αυτό και ο κ. Δήμας πρέπει να σας πω ότι δεν είχε τίποτα να του προσάψει ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς ήθελε να χρησιμοποιήσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για άλλους λόγους. Επομένως να πει ο κ. Τσίπρας τι θέλει να κάνει και το κόμμα  του και να δούμε πως θα αντιδράσει η ΝΔ.

 

ΔΗΜ.: Αν προταθεί πρόσωπο από την Κεντροδεξιά ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ;

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Θα εξαρτηθεί και από το πρόσωπο αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει να ερωτηθεί και ο κ. Δήμας