Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα Fm” με τους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και τις καταγγελίες του κ. Δραγασάκη

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Δραγασάκης έκανε μια εξαιρετική ομιλία, είναι εξαιρετικό στέλεχος, είναι το πιο προβεβλημένο στέλεχος μας με βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία. Έχει άποψη του τι συντελείται στη νομοθέτηση του ελληνικού κοινοβουλίου ξέρει δηλαδή τι ακριβώς κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζουν τα απλά μέλη του κοινοβουλίου υπό αυτή την άποψη έκανε αυτή την αναφορά βεβαίως θα έχει και κάποια στοιχεία. Υπ' αυτή την έννοια βεβαίως κάποια στοιχεία θα πρέπει να αναφερθούν αν υπάρχουν εξειδικευμένες τροπολογίες που ταυτίζονται με συγκεκριμένες επιλογές. Νομίζω ότι ο κ. Δραγασάκης επειδή έχει άποψη του νομοθετικού έργου του κοινοβουλίου αναφέρθηκε σε πράγματα τα οποία γνωρίζει.    

Η ετοιμότητα με την οποία απάντησε στον κ. Σταμάτη φαίνεται ότι διαθέτει στοιχεία και σε κάθε περίπτωση όλοι πρέπει να συμβάλλουμε και με τα λόγια μας και με τη συστολή μας και με τη φειδωλή αναφορά μας σε στοιχεία που προκαλούν πρέπει να βοηθάμε στην δημιουργία κλίματος ψυχραιμίας και συνεννόησης. 

Η σαφήνεια και η απολυτότητα και της πρώτης ομιλίας του και της δεύτερης ομιλίας του με έπεισαν ότι κατέχει στοιχεία τέτοιων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ας μην έλεγε ονόματα διότι είναι παρακινδυνευμένο να ταυτίσεις -νομικά απαντάω- μια τροπολογία ή μια υποβολή νομοθετικού έργου να το ταυτίσεις με συγκεκριμένο συμφέρον ή συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά επαναλαμβάνω ότι η απολυτότητα, η ετοιμότητα  και η  σαφήνεια στις απαντήσεις του έδειξε ότι γνωρίζει συγκεκριμένες τροπολογίες που συνδέονται από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο ίδιος θα πρέπει να απαντήσει

ΔΗΜ: Ξέρετε αν ο κ. Τσίπρας θα πει κάτι περισσότερο αύριο το βράδυ;

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μας συνέστησε προχθές είναι ψυχραιμία, όχι απάντηση στις προκλήσεις και θεωρώ ότι ο Πρόεδρος  σύμφωνα με όσα μας διεμήνυσε και είπε ο ίδιος στην πρόσφατη κοινοβουλευτική μας ομάδα συνέστησε ψυχραιμία, αποδόμηση του έργου της κυβέρνησης, προβολή των δικών μας προτάσεων και όχι απάντηση σε προκλήσεις.

Ο κ. Δραγασάκης δεν θα αποτολμούσε αυτό το οποίο είπε αν δεν είχε σαφή γνώση κάποιων επιμέρους νομοθετικών πρωτοβουλιών. Τώρα αν έπρεπε να συμπληρώσει  αυτά τα οποία είπε με τέτοια σαφήνεια και με επιπλέον στοιχεία για να μην υπάρχει σύγχυση νομίζω ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο που εκφράζεται κάποιος αλλά και με τον τρόπο που επιφυλάσσεται να επανέλθει στην υπόθεση αυτή.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κεντρική πολιτική εκφώνηση διότι αυτή μόνο υπάρχει, υπάρχουν επιμέρους προσεγγίσεις στο θέμα αλλά δεν υπάρχει άλλο από το ότι δεν υπάρχει plan b, δεν υπάρχει μονομερής κίνηση στα ζητήματα τα δανειακά της χώρας, δεν υπάρχει περιθώριο να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ροή της χρηματοδότησης της πατρίδας όσο διαπραγματευόμαστε και ότι το χρέος επειδή γεννήθηκε μέσα στην ευρωζώνη και επειδή εντάθηκε το θέμα λόγω της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου θα πρέπει όσοι σχεδίασαν το μνημόνιο για τη χώρα και τα κοινοβούλια που οι κυβερνήσεις τους επέβαλλαν σε αυτό το λαό αυτό το τροικανό σχέδιο να αναδεχτούν τμήμα της αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη η χώρα από κυβερνήσεις και χώρες που επεβλήθη ένα σχέδιο που κατέστρεψε το λαό.

Άρα ισχυρή νομιμοποιητική βάση για να απαιτήσουμε τη διαγραφή μεγάλου κομματιού του  χρέους είναι το ότι επεβλήθη στην χώρα ένα καταστροφικό σχέδιο του όποιου όλοι οι κοινωνικοί δείκτες οδηγούν στον όλεθρο τους Έλληνες.

Άρα πρώτο θέμα είναι να απαιτήσουμε τη διαγραφή μεγάλου κομματιού του χρέους και στη νομιμοποιητική βάση που σας εξήγησα δηλαδή θα πληρώσουν οι τροικανοί για την καταστροφή που επέφεραν και προξένησαν με το μνημόνιό τους  

ΔΗΜ: Όχι όμως μονομερώς  σε  συνεννόηση με τους δανειστές.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Με επιθετική διαρκή διαπραγμάτευση και βεβαίως ότι απομείνει, αν καταφέρουμε να διαγραφεί θα μπει με δική μας απαίτηση αλλά πάντα με συνεννόηση, με διαπραγμάτευση σε ρήτρα ανάπτυξης δηλαδή θα πληρώνουμε όσο αναπτυσσόμαστε.

Άρα δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, δεν υπάρχει μονομερής διαγραφή του χρέους και δεν υπάρχουν αυτές οι κινήσεις που διακινδυνεύουν την ομαλή πορεία και εντός της ευρωζώνης και βεβαίως τις δανειακές ροές της χώρας. Ταυτόχρονα θα ακυρώνουμε νόμους στο κοινοβούλιο με προτεραιότητα αυτούς και αυτές τις διατάξεις που είναι ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα κατά τον τρόπο που ψηφίστηκαν θα ακυρώνονται.

ΔΗΜ: Πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι επιθετική διαρκής διαπραγμάτευση, η καταγγελία του μνημονίου αφορά διαπραγμάτευση άρα δεν πας και λες τα σπάω και φεύγω. Είναι αδαείς όσοι νομίζουν ότι πηγαίνεις, παίρνεις άρνηση και τελειώνει η υπόθεση και οφείλεις να κάνεις μονομερής κίνηση, αυτά ονομάτισα τσαρλατανισμούς και τσαμπουκαλήδες. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να διακινδυνεύσει τίποτε, να μην ανησυχούν οι Έλληνες  και βεβαίως ότι συνέχεται, εξαρτάται και σχετίζεται με καταθέσεις, με ομαλή ροή της χώρας με υποχρεώσεις της χώρας θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση της Αριστεράς και νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εδώ που φτάσαμε για τέτοιου είδους κινήσεις όπως τις φαντασιώνονται κάποιοι. Υπάρχουν κείμενα στα χέρια των δανειστών όπου μόνοι μας ζητήσαμε να μπούμε στο αγγλικό δίκαιο, μόνοι μας ζητήσαμε να παραιτηθούμε από το ελληνικό δίκαιο και να πάμε στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου άρα οι δανειστές έχουν κείμενα σε βάρος της χώρας που είναι τόσο δεσμευτικά που όσοι μιλούν για μονομερείς κινήσεις δεν έχουν μελετήσει και δεν έχουν καταλάβει την ένταση των κειμένων των νομικών.

Ερωτηθείς αν είναι θετικός με μια προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος μας είναι και πρέπει να παραμείνει η αυτοδυναμία και ότι οι συμμαχίες δεν πρέπει να μας απασχολούν προεκλογικά αλλά πρέπει μετεκλογικά. Δεν ξέρουμε ποιο κόμμα θα μπει στην Βουλή. Άρα μέχρι τις εκλογές πάμε με στόχο την αυτοδυναμία βεβαίως ότι υπάρξει μετά τις εκλογές και είναι προσανατολισμένο σε μια προοδευτική αποδόμηση του μνημονιακού καθεστώς να είμαστε