Ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κος Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την στάση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ απέναντι στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ο κ. Θεοδωράκης είπε αυτονόητα πράγματα, συνωμοσιολογίες, αντιευρωπαϊκές θέσεις, όλα αυτά τα πράγματα δεν έχουν θέση σε μια κυβέρνηση που τουλάχιστον εμείς  θα οραματιζόμασταν να βοηθήσουμε.   

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχουμε να ανέβουμε τον Όλυμπο, έχουμε  μια δύσκολη διαπραγμάτευση όμως είναι μια διαπραγμάτευση  που  είναι εφικτή και δυνατή. Και η πρώτη κίνηση που γίνεται είναι και “σκάψουμε” τρία χιλιόμετρα πιο κάτω ώστε να ξεκινήσουμε από ακόμα πιο βαθιά, να χάσουμε κεφάλαιο διαπραγματευτικό και εμπιστοσύνης με του εταίρους οι οποίοι  όλοι ρωτάνε  για ποιο λόγο έγινε αυτό, τι είδους κυβέρνηση είναι αυτή, πρέπει να εμπιστευτούμε ή δεν πρέπει δηλαδή δημιουργείται μια αρνητική στάση. 

 

Ερωτηθείς αν προτάθηκε στο ΠΟΤΑΜΙ να μπει στην κυβέρνηση

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν ξέρω όλες τις συζητήσεις που γίνανε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Θεοδωράκη αλλά νομίζω ότι ήταν φανερό ότι ο άξονας και ο κορμός της κυβέρνησης είχε ήδη αποφασιστεί πριν ακόμα γίνει συνάντηση μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος . 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να κατανοήσουμε πως μπορούν σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και θέματα άμυνας να κάνουν οποιαδήποτε πολιτική. Δηλαδή θα έρθει κάποιο νομοσχέδιο και θα υλοποιήσει πράγματα που γράφουν οι ΑΝΕΛ στο site τους και στις θέσεις τους, θα μπορέσει να το ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ερωτηθείς αν θα στηρίξει το ΠΟΤΑΜΙ κυβερνητικά νομοσχέδια που συμφωνεί

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο το είχαμε πει από την αρχή , δεν αλλάζουμε και συνεχίζουμε να το λέμε. Εμείς θα είμαστε θετικοί σε κάθε τι το οποίο είναι προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, προς το να επιτρέψει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και όσα έχουμε πει και  στο πρόγραμμά μας.

Συνεπώς δεν θα κάνουμε μια αντιπολίτευση παλαιού τύπου δηλαδή αφού είμαστε αντιπολίτευση λέμε Όχι σε όλα. Κομίζουμε ένα νέο ήθος το οποίο θα βοηθήσει.

 

Ερωτηθείς αν θα ήταν θετικοί στην πρόταση του  ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Αβραμόπουλου στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας 

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί και εσωτερικά  στο ΠΟΤΑΜΙ από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί επίσημα κάποιο όνομα. Εμείς αυτό που έχουμε πει για την ώρα  είναι ότι θα προτιμούσαμε να προταθεί πρόεδρος που να μην έρχεται από το παλαιό πολικό σύστημα και να μην συμβολίζει όλα αυτά στα οποία μας οδήγησε  το ίδιο αυτό πολιτικό σύστημα. Τώρα από εκεί και πέρα ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσωπο θα γίνουν οι συζητήσεις.  

 

Ερωτηθείς αν θα συμμετείχε το ΠΟΤΑΜΙ σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι το προτείναμε και προεκλογικά, εμείς πιστεύουμε ότι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης ξεπερνούν τα όποια κόμματα. Πιστεύουμε ότι κάνει λάθος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν λέει καθαρά αλήθειες στον κόσμο με την έννοια ότι όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση ακόμα και όταν κερδίσεις αυτά που ζητάς θα πρέπει να δώσεις ως αντίβαρο κάποια άλλα πράγματα και δεν είμαι σίγουρος ότι έχει “εκπαιδεύσει” τους ψηφοφόρους του ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ακόμα και όταν είναι  θετικό θα έχει κάποια μέτρα που θα χτυπάνε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Συνεπώς χρειάζεται ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο πλειοψηφικό και να διαπραγματευτεί πιο ισχυρά απέναντί στους εταίρους  αλλά και να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις. 

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό από την διαπραγμάτευση;

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Φυσικά μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό από την διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα της χώρας ή του προγράμματος δεν είναι ότι έχουμε διαπραγματευτεί λίγο είναι ότι διαπραγματευόμαστε πολύ και υλοποιούμε λίγο. Δηλαδή συμφωνούμε μετά από μεγάλες και επίπονες διαδικασίες πέντε πράγματα και αυτά τα πέντε πράγματα δεν γίνονται και ξαναμπαίνουμε  σε ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει.  

Για τα έσοδα του κράτους

 

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε ζήσει μια παρατεταμένη χαλάρωση  των εσόδων και των εισπράξεων και συνεπώς θα πρέπει να επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικούς εάν θέλουμε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο  και στην κυβέρνηση να σχεδιάσει την πολιτική της και να την εφαρμόσει μετά την όποια διαπραγμάτευση. Συνεπώς εγώ θα συμβούλευα την κυβέρνηση να μην χάσει ούτε μια μέρα στο να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί που χρειάζονται για να υπάρχει  μια ομαλή δημοσιονομική ροή  στα ταμεία.