Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κος Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το ασφαλιστικό

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Χρόνια τώρα το γνωρίζουμε ότι το σύστημα είναι διαλυμένο, του έχουν φάει τα αποθεματικά είναι επομένως  ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει κανονικότατα τις συντάξεις. Επομένως εδώ έχουμε δύο ζητήματα το ένα να αντιμετωπίσουμε κανονικά τα τρέχοντα προβλήματα, να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις, να μην γίνει νέα μείωση και σε αυτό υπάρχει πλήρης εγγύηση από την δική μας πλευρά. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ούτε μια στο εκατομμύριο δεν υπάρχει πιθανότητα να μην καταβληθούν κανονικότατα οι συντάξεις  και του Μαρτίου και του Απριλίου και όλων των μηνών. Επίσης υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα γίνει καμία νέα μείωση ούτε στις κύριες ή στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα όμως βρίσκεται αλλού στο ότι θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε  το σύστημα από την αρχή, να το ανατάξουμε, να του δώσουμε μια προοπτική, να είναι σίγουρες η νέα γενιά ότι θα πάρει σύνταξη. Ένα σύστημα δηλαδή που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για πενήντα χρόνια περίπου και δεν θα έχει αυτά τα γνωστά προβλήματα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και έχουμε και την γνώση και την βούληση να το κάνουμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

 

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις σε μάκρος θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Οι διαπραγματεύσεις είναι ένα γενικότερο ζήτημα αλλά όποια εξέλιξη και αν έχουν  αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει την άμεση καταβολή, κανονικότατα, των συντάξεων και μάλιστα χωρίς νέες μειώσεις ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές.

 

Για την 13η σύνταξη

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Αυτό είχε εξαγγελθεί ήδη από την ΔΕΘ, θα υλοποιηθεί κανονικότατα. Αναφερόμαστε βέβαια στις συντάξεις οι οποίες είναι κάτω από 700€ . Η δέσμευση ισχύει απολύτως.

Δεν είμαστε θαυματοποιοί από τη μια μέρα στην άλλη να αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες που έχουνε γίνει επί τρία χρόνια τώρα, η δέσμευση είναι για άμεση επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους έχουν σύνταξη κάτω από 700€.  Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει σταδιακά να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση και της 14ης αλλά αυτό είναι πρόωρο ...

 

Για τα όρια ηλικίας

 

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Στην πρόβλεψη τη δική μας είναι μερικά χονδρά ζητήματα να προσπαθήσουμε να τα αποκαταστήσουμε αμέσως  ως παράδειγμα μπορώ να πω το εξής ότι έχουμε μια ρύθμιση η οποία έγινε με το τελευταίο μνημόνιο η οποία σε κάποιο βαθμό δεν γίνεται κατανοητή καν.

Ορισμένα από αυτά τα όρια ηλικίας που έχουνε τεθεί και είναι εξωφρενικά θα αποκατασταθούν αμέσως  για παράδειγμα ο οικοδόμος εάν είχε συμπληρώσει το 58ο έτος στις 31/12/12 έχει καλώς θα πάρει την σύνταξή του εάν συμπλήρωσε όμως το 58ο έτος  στις 2/1/13 του βάλανε δύο χρόνια επιπλέον και αυτό είναι εξωφρενικό. Το ίδιο και για τις μητέρες ανηλίκων, βάλανε το όριο ότι  έπρεπε να έχουνε συμπληρωθεί  συγκεκριμένα όρια ηλικίας μέχρι 31/12/12 και αν τα όρια αυτά συμπληρωθήκαμε από την 1//1/13 και πέρα τους βάλανε επιπλέον χρόνια και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και επτά χρόνια επιπλέον.

Αυτά δεν μπορεί να παραμείνουν έτσι , θα αποκατασταθούν αμέσως και δεν θα υπάρξει και επιδείνωση. Μην ξεχνάμε στο mail που είχε στείλει ο κ. Χαρδούβελης προέβλεπε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και αυτό δεν θα ισχύσει. Δεν μας δεσμεύει εμάς  κανένα από τα mail που έχει στείλει ο κ. Χαρδούβελης.