Η βουλευτής της ΝΔ, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα αν είναι γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για να γίνω γραμματέας της ΚΟ,  όπως αποτελώ πρόταση του κ. Σαμαρά για γραμματέας της ΚΟ, οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό είναι διαδικασίες εκλογών με την  σύγκλισης ΚΟ. 

 

ΔΗΜ: Διάβασα κάπου ότι αυτό έχει ένα τεχνικό πρόβλημα

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ξεπεράσιμο. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο  από το καταστατικό της ΚΟ εφόσον το επιθυμεί η Ομάδα  μπορεί να ξεπεραστεί .

 

Για τις αντιδράσεις ότι ο κ. Σαμαράς δεν έκανε ουσιαστική αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των εκλογών

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Χθες ο κ. Σαμαράς μίλησε στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος υπάρχουν και άλλα όργανα του κόμματος όπως η Εκτελεστική Ομάδα νομίζω ότι όλοι είμαστε στο μήκος κύματος ότι προφανώς θα γίνει μια σε βάθος ανάλυση και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της στρατηγικής και του παρελθόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος ως  Αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα αυτό που είδατε είναι η αρχή.

 

ΔΗΜ: Θα δούμε εκτός από συνεδριάσεις κάποιων οργάνων και ένα συνέδριο της ΝΔ 

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συντεταγμένο κόμμα είμαστε, διαδικασίες υπάρχουνε  τώρα το πότε ακριβώς θα κινηθούν δεν μπορώ να σας το προβλέψω. Στο βαθμό που συμμετέχω όμως σας διαβεβαιώνω ότι όλοι είμαστε στο μήκος κύματος της αποτίμησης και επίσης της ανασυγκρότησης στη βάση να ασκήσουμε με δυναμισμό και υπευθυνότητα τα καθήκοντα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

ΔΗΜ: Αυτό που όλοι λένε είναι ότι εκτιμάται πως μπορεί  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή παρένθεση  άρα μένετε ως έχετε μέχρι να περάσει αυτός ο κρίσιμος χρόνος  για να μην βρεθείτε σε ένα κύκλο  εσωστρέφειας, ισχύει αυτό;

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι κρίσιμες οι ώρες και οι εξαγγελίες οι πρώτες του ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να αποτιμηθούν και σε αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή θα πρέπει να δούμε από τα λόγια στα έργα πως θα περάσουν, θα πρέπει να δούμε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων και νομίζω ότι θα αρχίσουμε να το βλέπουμε αυτό το έργο σήμερα κιόλας. Από εκεί και πέρα η ΝΔ είχε μιλήσει και προεκλογικά για τους πιθανούς κινδύνους, δεν αλλάζει η εκτίμησή μας για αυτούς και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πιστεύω και εγώ  ότι μαζί με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα απολύτως έτοιμοι για όλα τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν.

Είμαι υπέρ του να βάλουμε κάτι καινούργιο στο διάλογο φτάνει να μην συζητάμε για λαϊκισμό και  παροχολογία και άκρατες υποσχέσεις,  αυτό δεν είναι αφήγημα αυτό είναι τακτική προεκλογικής φύσεως η οποία μετεκλογικά αμέσως αποτιμάται και σε μια περίοδο που σας υπενθυμίζω ότι ο κόσμος έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες με βάση το αποτέλεσμα.

 

Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μπορεί να πάρει κάτι παραπάνω από αυτό που μέχρι τώρα έπαιρνε η Ελλάδα   

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς και σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως και πριν αυτό που θέλουμε είναι το καλύτερο για τη χώρα, αυτό όμως το οποίο λέτε δεν νομίζω ότι στέκει. Εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να παρεξηγείται το αυτονόητο που είναι ότι οι Ευρωπαίοι φυσικά αναγνωρίζουν ότι περάσαμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και προέκυψε μια νέα κυβέρνηση  την οποία θα πρέπει να την γνωρίσουν και να δουν ποιες είναι οι θέσεις της και ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και ευγένειας ευρωπαϊκής που δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα υποχωρήσουν από κάποιες θέσεις που είχανε.

 

ΔΗΜ: Είναι προφανές ότι δεν θα υποχωρήσουν αλλά με άλλο μάτι φαίνεται να συζητάνε θέματα σαν  το θέμα του χρέους  αυτή τη στιγμή

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Με τι άλλο μάτι αφού είπανε ξεκάθαρα ότι κούρεμα δεν υπάρχει.

 

ΔΗΜ: Ναι κούρεμα δεν θα υπάρχει το ποια θα είναι η διευθέτηση, πόσο το βάθος χρόνου, πόση η περίοδος χάριτος έχουν τεράστια σημασία για μια οικονομία. Έχει μεγάλη σημασία και σε άλλα επίπεδα, το αν θα πρέπει η χώρα να πάραγει ένα τεράστιο πλεόνασμα το οποίο δεν θα γυρνάει και μες τη χώρα. Αυτά είναι θέματα που ακούμε ότι τα αντιμετωπίζουν αλλιώς 

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνώ ότι έχουν σημασία και στο σωστό μήκος κύματος θα είμαστε και εμείς αλλά μπορώ να υπενθυμίσω ότι έχει επιτευχθεί μια συμφωνία από τον Δεκέμβριο του '12  και ο λόγος που μπορούμε και συζητάμε για θέματα όπως είναι η επιμήκυνση σε όποιο βάθος χρόνου και οι ενδιάμεσοι όροι αλλά και κάποιου είδους χαλάρωση είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα με την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά τήρησε τις δεσμεύσεις και είναι σε θέση να το συζητάει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή δεν είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αυτό, είναι τα δεδομένα τα οποία υπήρχανε και πριν τις εκλογές. Το διαφορετικό που προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και μια ευρωπαϊκή διάσκεψη σε αυτή την κατεύθυνση .Το να επιτευχθεί η επιμήκυνση το οποίο εγώ το θεωρώ ζωτικής σημασίας  με τους καλύτερους δυνατούς όρους δεν είναι η προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προεκλογική θέση της ΝΔ.

 

Ερωτηθείσα αν η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€ και την επαναφορά της 13ης σύνταξης

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πρέπει να το δούμε αυτό, δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ένα νομοθέτημα που δεν το έχω δει. Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη και ρεαλιστική αντιπολίτευση χωρίς να βάζει τη χώρα σε κινδύνους. Η κεντρική ιδέα του να υπάρξουν ελαφρύνσεις και να βοηθηθεί ο κόσμος είναι μια κεντρική ιδέα σωστή την οποία και φυσικά θα στήριζε η ΝΔ αλλά επί του συγκεκριμένου δεν μπορώ να τοποθετηθώ.

Νομίζω ότι πιο ενδιαφέρον ερώτημα και πιο άμεσο είναι εφόσον δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με τους δανειστές μας τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αν αναγκαστούν να ζητήσουν παράταση του μνημονίου και αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή. Αυτό είναι ένα έργο που σας προβλέπω ότι θα το δούμε πιο πριν από νομοθετήματα του τύπου που περιγράψατε