Ο πρώην υπουργός, κος Γιωργος Βουλγαράκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο  Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς πως αξιολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα

 

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια αναμφισβήτητη ήττα της ΝΔ την οποία αν τη δει κανείς πιο ψύχραιμα και ανεξάρτητα από την ωραιοποίηση που μπορεί κανείς να κάνει γιατί είναι λογικό μετά από κάθε αποτέλεσμα να υπάρχουν και αυτές οι τάσεις, ουσιαστικά η ΝΔ έχει απολέσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή πρακτικά έχει συρρικνωθεί η επιρροή της σε ένα πάρα -πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι η ΝΔ αν δεν μπει στην ουσία για ποιο λόγο έφτασε στο σημείο αυτό  πολύ φοβάμαι ότι θα πηγαίνει από ήττα σε ήττα και η συρρίκνωση θα είναι σε τέτοιο βαθμό που θα είναι μη αναστρέψιμη αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία.

 

Ερωτηθείς αν αυτή η συρρίκνωση  έχει να κάνει με στρατηγικές επιλογές ή με τις πολιτικές που εφάρμοσε

 

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:Καταρχήν εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ σήμερα έχει κρίση ταυτότητας δηλαδή ουσιαστικά έχει διαρρήξει τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τον παραδοσιακό της κόσμο και αυτό εκφράζεται και σε μια κρίση στρατηγικής. Δηλαδή έχει βάλει απέναντί της παραδοσιακές ομάδες κόσμου που  αποτελούσαν το προνομιακό  της ακροατήριο. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει υιοθετήσει  σταδιακά η ΝΔ ένα εντελώς διαδικαστικό πολιτικό λόγο, ένα λόγο γενικής λήψεως που πρακτικά δεν αφορά κανένα. Δηλαδή μπορεί να είναι ένα τεχνοκρατικός πολιτικός λόγος αλλά πρακτικά  ο λόγος αυτός δεν αφορά κανένα. Εκτός αυτού έχει βάλει απέναντί της όλο το παραδοσιακό κόσμο ο οποίος ιστορικά στήριζε την παράταξη.

Το κέντρο βάρους της έχει πάει πολύ δεξιότερα το οποίο έχει συνδυαστεί επίσης με μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη διατήρησης των πραγμάτων.

Όλο αυτό το πράγμα αν δεν μπει στην βάσανο της σκέψης δεν  υπάρχει περίπτωση να λυθεί . Δηλαδή με το να εξάντλησε σε επιμέρους ζητήματα τα οποία μπορεί να έπαιξαν πράγματι ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά δεν ήταν αυτά που δημιούργησαν αυτή τη διαφορά ούτε το πρόβλημα λύνει, το μεταθέτεις το πρόβλημα και ταυτόχρονα δημιουργείς καινούργια τα οποία σωρεύονται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η κατάσταση να γίνει εκρηκτική. 

Διαβλέπω ότι επικρατεί η άποψη της “αριστερής παρένθεσης” δηλαδή ότι θα τα κάνει χάλια και τα λοιπά, καταρχήν εγώ δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό και  δεν θέλω και να το πιστέψω διότι αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα διαλυθεί οπότε όταν η Ελλάδα διαλυθεί δεν συζητάς ούτε για ΝΔ ούτε για ΚΚΕ ή για ΠΑΣΟΚ , συζητάς για ένα γενικευμένο χαώδες τοπίο.

Εγώ την Ελλάδα την έχω πάνω από την ΝΔ και πάνω από όλα τα κόμματα άρα κανείς θα πρέπει να σκέφτεται λίγο  πιο εθνικά και πιστεύω ότι η λύση θα είναι μια ενδεχομένως ισορροπία πολιτικών. Δεν είναι η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια από  τη συγκυβέρνηση, δεν είναι επίσης η ακραία κρατικιστική αντίληψη που επικρατεί σήμερα από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις που κάνουν και θεωρώ ότι η λύση είναι κάπου στην ισορροπία .Αυτή την ισορροπία κατάφερνε πάντα η ΝΔ με έναν άριστο τρόπο να την εκφράζει, αυτή πρέπει να ξαναβρεί.    

     

ΔΗΜ.: Αυτή την ισορροπία που περιγράψατε μπορεί να την βρει με τον ίδιο αρχηγό;

 

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό θα το αποφασίσει μόνο μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία αλλά όταν λέμε ανοιχτή δεν εννοούμε  ανοιχτή σε φίλους μας  εννοούμε ανοιχτή τον κόσμο της ΝΔ.

Θέλω να καταλήξω ότι ο κόσμος ο οποίος αν κληθεί θα πει τη γνώμη του μπορεί να πει ότι τη λύση αυτή μπορεί να τη δώσει και ο Σαμαράς, μπορεί να πει ότι τη λύση θα τη δώσει κάποιος άλλος, το θέμα μου δεν είναι το πρόσωπο  γιατί έχω συνηθίσει να αντιλαμβάνομαι την ΝΔ  πέρα και πάνω από πρόσωπα και πέρα και πάνω από προσωπικές πολιτικές στρατηγικές . Το κρίσιμο ζήτημα για την ΝΔ είναι να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων γιατί αν δεν το κάνει αυτό σε λίγο δεν θα μιλάμε  για ΝΔ.

Άρα το ζήτημα δεν είναι “φύγε εσύ- έλα εσύ”  δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα αυτό, δεν αρνούμαι βέβαια ότι κρίσιμο ρόλο στην πορεία των πραγμάτων παίζουν τα πρόσωπα και ενδεχομένως ένα άλλο πρόσωπο να διαχειριζόταν τα πράγματα με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό κατά τη γνώμη μου είναι ότι σήμερα δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένας κανέναν. Η ΝΔ έχει χάσει, αυτό το ξέρει όλη η Ελλάδα φαντάζομαι ότι το ξέρουν και αυτοί οι οποίοι είναι σήμερα στα πράγματα στην ΝΔ

 

ΔΗΜ.: Δεν ξέρω από τις δηλώσεις και από την χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά δεν φάνηκε κάτι τέτοιο

 

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:Δεν προέκυψε αυτό δηλαδή δεν μπορεί να λες ότι έχασα γιατί δεν είχα δικαστικούς εκπροσώπους ...

Το πρόβλημα είναι πρόβλημα πολιτικών, η ΝΔ έχει υιοθετήσει τελευταία έναν διαδικαστικό πολιτικό λόγο που δεν αφορά κανέναν. Επίσης δεν είναι λύση το να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί δηλαδή να λες ποιος μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα; Ο τάδε, βάλτον σε αυτή τη θέση να μην μιλάει... Αυτά έχουν κοντά πόδια, αυτά  θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα αδιέξοδο...

 

ΔΗΜ: Μήπως θα μπορούσε ο κ. Καραμανλής και παίξει ένα ρόλο

 

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ΝΔ χωρίς Καραμανλή. Ο ίδιος θα αποφασίσει δεν μπορώ εγώ να μιλήσω για λογαριασμό του αλλά το πρόβλημα του κ. Σαμαρά δεν είναι ένα πρόσωπο, το πρόβλημα είναι ο κόσμος και επειδή ακριβώς είναι ο κόσμος αν δεν λυθεί το θέμα στον κόσμο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί και η ισορροπία στην ΝΔ.