Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , κος Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

 

Για την νέα κυβέρνηση

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσπαθούμε να ανασυγκροτηθούμε, κάνοντας υπομονή και περιμένοντας τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνηση η οποία δεν ξεκίνησε καλά αλλά δεν μπορούμε και να την κάνουμε και δριμεία κριτική από την αρχή.

 

ΔΗΜ.:  Γιατί το λέτε αυτό;

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από πείρας σας λέω ότι δεν πρέπει να σταθούμε στις υπερβολές των δηλώσεων των υπουργών που βέβαια στέλνουν μηνύματα μιας κυβέρνησης που δεν έχει καταλάβει αλλά το βασικό είναι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά στην διένεξη Ρωσίας -Ουκρανίας όπου ως πρώτο δείγμα γραφής μιας νεοεκλεγείσας κυβέρνησης εστάλη προς όλο το Δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη ότι η Ελλάδα είναι με τη Ρωσία και λέει όσα λέει.

 

Για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Κινέζο πρέσβη και τον Ρώσο πρέσβη

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για την Κίνα δεν υπάρχει θέμα αλλά οι πρώτες συμβολικές κινήσεις  μιας χώρας που είναι στην ΕΕ και έχει δυτικό προσανατολισμό δεν είναι αυτές που έκανε ο κ. Τσίπρας. Εστάλησαν μηνύματα τα οποία μένει να δούμε αν είναι ζητήματα άγνοιας και επιπολαιότητας ή αν είναι ζητήματα μιας σταθερής πολιτικής θα τα δούμε τις επόμενες μέρες. 

 

Για το ΠΑΣΟΚ

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αποφασίσαμε χθες να αντιστρέψουμε τη φορά του καταστατικού και αντί πρώτα να εκλέξουμε πρόεδρο και μετά να κάνουμε το συνέδριο πάμε κανονικα. Γιατί το καταστατικό είχε κάτι που εμένα δε μου άρεσε ποτέ δηλαδή πρώτα αρχηγός και μετά το συνέδριο, τι πάει να πει αυτό! Εμείς τώρα έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας , να βρούμε το στίγμα μας το καινούργιο γιατί υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να Συριζοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ. Έχουν πάει οι ίδιοι στο και μετά , θα δούεμτις πρόσφατες ευθύνες μας  ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να ΣΥΡΙΖοποιήσουν και το ΠΑΣΟΚ , όπως επίσης υπάρχουν και κάποιοι οπαδοί της διαρκούς συνεργασίας με τη ΝΔ. Αυτά όλα είναι παρελθόντα. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή, σταθερότητα, όχι πολυγλωσσία αλλά συντεταγμένη πορεία. Πρώτα προ-συνέδριο και στην συνέχεια σε εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες.  Πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό συνέδριο, χωρίς προϋποθέσεις, με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους, να ξεκαθαρίσουν πολιτικές και στην συνέχεια να πάμε σε μια εκλογή προέδρου του κινήματος από τη βάση.   

 

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πρέπει το πούμε αυτό όσοι θέλουν να είναι στις διαδικασίες τις κομματικές όχι στα ΜΜΕ.

 

Ερωτηθείς αν σε αυτές τις διεργασίες χωράει το ΚΙΔΗΣΟ και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το κάλεσμα αφορά όλους και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτό που έκανε, πρώτα από όλα στον εαυτό του, στους ανθρώπους του...

Εμείς πάντως απευθυνόμαστε σε αυτούς που τον ψήφισαν, στα στελέχη του. Εμείς κάνουμε κάλεσμα ενότητας σε αυτούς που είναι στην ΔΗΜΑΡ γιατί έχουμε δικούς μας ανθρώπους και εκεί, στο ΠΟΤΑΜΙ, στο ΣΥΡΙΖΑ που σε λίγο θα αρχίσουν να βλέπουν πόσο μάταιο είναι το εγχείρημα.   

Το κάλεσμα θα είναι γενικό, δεν θα έχει αποκλεισμούς , θα είναι ανοιχτό αλλά δεν θα περιορίσουμε την πορεία μας προς το συνέδριο σε συζήτηση με τους Παπανδρεικούς. Δεν θα κάνουμε ένα κλειστό κλαμπ και θα συζητάμε μεταξύ μας , αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Δεν θα κάνουμε εμείς την πορεία προς το Συνέδριο συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου.

Ενότητα ναι, προς όλους ναι, κανένας αποκλεισμός αλλά όχι να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο όσοι μείναμε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και να συζητάμε μεταξύ μας. Γιατί πολλοί την ενότητα την εκλαμβάνουν ως συζήτηση με τον Παπανδρέου, φυσικά με όλους αλλά δεν θα περιοριστούμε σε αυτό, εμείς απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία.

Πρέπει να κάνουμε  βηματισμό, είπαμε να κάνουμε και μια αποτίμηση όλης της πορείας μας  από το 1974 και μετά, θα δούμε τις πρόσφατες ευθύνες μας, θα βρούμε το στίγμα μας και ενωμένοι και συντεταγμένοι χωρίς Βαβυλώνιες θα πάμε στην εκλογή του νέου αρχηγού.   Αυτή είναι μια πορεία επανάκαμψης της παράταξης      

 

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ στον θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εφόσον προταθεί πολιτικό πρόσωπο που ανήκει σε κόμμα εάν το κόμμα του δεν διαφωνεί εμείς θα τον ψηφίσουμε.