Ο αναπληρωτής υπουργός  Ευρωπαϊκών υποθέσεων, κος Νίκος Χουντής  , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς  αν το θέμα της διαπραγμάτευσης θα επηρεάσει τη σχέση μας με την ΕΕ

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Και με αφορμή την χθεσινή απόφαση, το συμβιβαστικό κείμενο που εξεδόθη των υπουργών των εξωτερικών η θέση μας, αυτό που επιβεβαιώθηκε ή αυτό που διεκδικούμε είναι ότι είμαστε ισότιμο μέλος της ΕΕ επομένως έχουμε άποψη και οφείλουν να την κάνουν σεβαστή, να συνδιαμορφώνουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να διατυπώνουμε την δική μας άποψη και ισχύει και για την διαπραγμάτευση.  Εμείς στην διαπραγμάτευση αυτό που ζητάμε είναι να αντιμετωπιστεί η χώρα μας με  βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες για το πρόβλημα που έχει κυρίως του χρέους που είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα.  

Διαβουλεύσεις κάναμε χθες με τον κ. Σουλτς, δεν είναι διαπραγματευτής, είπε τις απόψεις του , του μεταφέραμε και εμείς τις απόψεις μας.  Παρότι που δεν είναι διαπραγματευτής μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην διαμόρφωση ενός εποικοδομητικού πολιτικού κλίματος  όσον αφορά τα ζητήματα που μας αφορούν και που είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Εμείς με τους πολιτικούς θεσμούς θέλουμε να συζητήσουμε, έχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα είναι σε όφελος και της Ελλάδας και της Ευρώπης.  

Ερωτηθείς αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνουν υπόψη ισότιμα τη χώρα μας επειδή έχουμε το βαρίδι του χρέους

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτό είναι υπό εξέταση και είναι και το βασικό στις από εδώ και πέρα διαπραγματεύσεις μας. Αυτό που τονίζουμε είναι ότι όντως το χρέος  που αποτέλεσε την αφορμή να έχουμε μνημόνιο και Τρόικα και επομένως και το σχήμα Τρόικα και το σχήμα μνημόνιο γιατί το μνημόνιο ζητούσε πράγματά που δεν αφορούν  τις χώρες μέλη της ΕΕ και τις συνθήκες και να σας το πω ακόμα πιο απλά δεν μπορούν δηλαδή η Κομισιόν και η ΕΚΤ να ζητούν από μια χώρα -μέλος που θα πάει ο μισθός , οι συντάξεις, τα ασφαλιστικά διότι είναι έξω από τις ευρωπαϊκές συνθήκες . Επομένως η κατ' ανάγκη ή  κατά τον τρόπο που θεώρησαν ότι πρέπει  να διαμορφωθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πήρε τη μορφή μνημονίου είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση κυριαρχικών  δικαιωμάτων αλλά και ευρωπαϊκών δικαιωμάτων της χώρας μας.

ΔΗΜ.:Υπερέβησαν τα εσκαμμένα λέτε

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες όντως και αυτή είναι και η διαπίστωση ως ένα βαθμό και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αυτή είναι και η συζήτηση που γίνεται τώρα.

ΔΗΜ: Δηλαδή με βάση την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα πάμε με αυτή την απόφαση και θα πούμε ορίστε υπάρχει και αυτή για το ρόλο που έπαιξε η Τρόικα αλλά εμείς θεωρούμε ως ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών να μας λέτε ποιος θα είναι ο μισθός στην Ελλάδα.   

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Ναι αυτό έχει διαπιστωθεί ότι παραβιάστηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα που λέει η χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων, αυτό είναι το background  και το περιβάλλον που θέλουμε να διαμορφωθεί. Ότι ναι να συζητήσουμε, υπάρχει ένα θέμα χρέους  αλλά από εκεί και πέρα το πως θα αντιμετωπιστεί  αυτό το θέμα δεν πρέπει να ενταχθεί σε κάτι εξωθεσμικό , σε κάτι έκτακτο.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι αυτή η “νίκη” που έγινε με το  θέμα της  Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή και για τα υπόλοιπα θέματα όσον αφορά το να έχει ισότιμη θέση η χώρα μας στην Ευρώπη;

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Ήταν μια σημαντική κίνηση, είχε το συμβολικό χαρακτήρα ότι υπενθυμίσαμε  ότι υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει λαϊκή βούληση και υπάρχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες ότι θα είμαστε ενεργητικοί στην διαμόρφωση ή στον σεβασμό των ευρωπαϊκών συνθηκών, αυτό είναι ένα καλό βήμα που δείχνει ότι με τέτοια πρόθεση θα πάμε εκεί. Να τα ξεχωρίσουμε όμως λίγο, άλλο αυτό το θέμα που ήταν υπό διαμόρφωση και τι θα γίνει με το θέμα και άλλο το πολύ συγκεκριμένο θέμα που εδώ έχουμε και δύσκολες δηλώσεις. Επομένως δεν προοιωνίζεται μια αίσια εξέλιξη κατ' ανάγκη αλλά ένα κλίμα και ένα δείγμα νομίζω δώσαμε χωρίς διάθεση ούτε να συγκρουστούμε  ούτε εκβιασμούς ούτε να μας εκβιάζουν πάμε με αυτή την νοοτροπία να βρεθεί λύση και μπορεί να βρεθεί λύση.

ΔΗΜ: Αυτό που ακούμε σήμερα από τον κ. Βαρουφάκη ότι εμείς δεν θα την πάρουμε την δόση των 7 δις  πως θα μας απαντήσουν, τι θα γίνει εκεί;

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ:  Εκεί είναι τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης  ότι λένε οι αρμόδιοι υπουργοί. Όμως δεν θα αποφύγω να πω ότι πράγματι όταν λες ξεκινάω την διαπραγμάτευση, δεν αποδέχομαι τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις,  δεν αποδέχομαι έτσι όπως το έχετε θέσει το θέμα και επομένως  δεν αποδέχομαι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί είναι μνημόνιο επομένως αυτό είναι το πνεύμα μας αλλά  εν πάση περιπτώσει με βάση αυτό ας ξεκαθαρίσει το τοπίο ότι έτσι είναι η συζήτηση και πάμε να συζητήσουμε τώρα επί της ουσίας που έχει ξεκινήσει .

ΔΗΜ.: Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινάει μια σειρά επαφών από Δευτέρα πάνω σε αυτό το ζήτημα σε αυτό θα συνεισφέρετε και εσείς από την δική σας πλευρά από το πολιτικό κομμάτι ενδεχομένως με κάποιες συναντήσεις έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η διαπραγματευτική θέση του κ. Βαρουφάκη;

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Το όλο πακέτο της διαπραγμάτευσης αλλά και της διαπραγματευτικής τακτικής είναι μια συλλογική απόφαση επομένως η διαπραγμάτευση γίνεται επί της ουσίας από τον  υπ. Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο αλλά και η συλλογικότητα και η αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών συμβάλουν.