Ο βουλευτής της ΝΔ , κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

 

Με αφορμή την χθεσινή δήλωση του κ.Ομπάμα

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με αυτά τα οποία είχε πει και επί πρωθυπουργίας του Α. Σαμαρά όπου είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, ενθαρρύνοντας όμως ταυτόχρονα και μια πολιτική τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα έκανε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Γνωρίζετε ότι εδώ και πέντε χρόνια παίζεται ένα μεγάλο “γεωπολιτικό και οικονομικό σκάκι” με την Αμερική διακριτικά να πιέζει την Γερμανία προς μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και την Γερμανία να ανθίσταται. Κατά συνέπεια η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.  

Για την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης δεν ήταν ακριβώς θετική για τα εθνικά συμφέροντα. Άκουσα σήμερα το πρωί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι δεν θα κάνει κάτι που θα βλάψει την μετοχική αξία των τραπεζών όταν οι τράπεζες έχουν χάσει το 40% της αξίας τους και κατά συνέπεια ο Έλληνας φορολογούμενος έχει απολέσει το 40% της αξίας των μετοχών που κατέχει το Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσα σε μια εβδομάδα. Έχει ήδη δηλαδή γίνει μια μεγάλη ζημιά η οποία ελπίζω για το καλό του Έλληνα φορολογούμενου να αντιστραφεί.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σήμερα υπάρχει πραγματικά το περιθώριο για μια συμφωνία η οποία θα είναι ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα και ωφέλιμη για την Ευρώπη ή αν οδηγούμαστε σε μια πορεία σύγκρουσης από την οποία και οι δυο θα βγούμε ζημιωμένοι αλλά προφανώς η Ελλάδα θα βγει βαθιά τραυματισμένη ενώ η Ευρώπη απλά γρατσουνισμένη.

Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εβδομάδες και θα πρέπει να το κάνει πολύ σύντομα γιατί οι πιέσεις και στο τραπεζικό  σύστημα και στην πραγματική οικονομία  είναι πάρα πολύ έντονες. Γνωρίζετε ότι η πραγματική οικονομία έχει παραλύσει το τελευταίο διάστημα και δεν βλέπω σημάδια ή ενδείξεις επανεκκίνησης.      

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει χρόνο για να παρουσιάσει το σχέδιό του, θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο επισπεύδων των εξελίξεων  των πολιτικών και δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι έχει έτοιμο το πρόγραμμά του για την νέα συζήτηση που θα κάνει με την Ευρώπη. Φαίνεται λοιπόν ότι ήταν πολύ πιο απροετοίμαστος από αυτό το οποίο ήθελε να δείχνει πριν τις εκλογές και βέβαια προσπαθώ και εγώ να καταλάβω ακόμα ποια είναι η πραγματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάθε μέρα ακούμε και κάτι διαφορετικό. Ένα διαρκές εκκρεμές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ  εσωτερικού και του ΣΥΡΙΖΑ  εξωτερικού το οποίο το είχαμε συνηθίσει στην προεκλογική περίοδο μόνο που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι κυβέρνηση και προφανώς πρέπει να εμφανίζεται με μια ενιαία γραμμή έναντι και του εσωτερικού του ακροατηρίου αλλά και έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας.

 

Για την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο σκοπός κάθε υπεύθυνης αντιπολίτευσης σε αντιδιαστολή με αυτό το οποίο συνέβαινε  στο παρελθόν είναι να στηρίζει αυτά τα οποία είναι ωφέλημα εθνικά για τη χώρα και να επισημαίνει τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, να ασκεί δηλαδή τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου όπως ορίζει το σύνταγμα.

Προφανώς και είχαμε υποχρέωση την πρώτη εβδομάδα να καταδείξουμε τις αντιφάσεις του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι φάνηκε κάποια στιγμή την Παρασκευή να οδηγούμαστε σε μια ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη η οποία ευτυχώς φαίνεται να μαζεύτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ΝΔ θα στηρίζει πολιτικές οι οποίες  είναι εθνικά ωφέλιμες για τη χώρα αλλά θα ασκεί και έντονη κριτική για πολιτικές επιλογές οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ακόμα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και νομίζω ότι δεν θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και λήγει τυπικά η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και στο σημείο αυτό θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει με την Ευρώπη ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης το οποίο δεν θα αφήσει την ελληνική οικονομία απροστάτευτη από την 1η Μαρτίου. Άρα μέχρι και τότε ότι και να λέμε θα ανάγεται στην σφαίρα των υποθέσεων, οπωσδήποτε η κυβέρνηση θα έχει μια μικρή πίστωση χρόνου  εντός του Φεβρουαρίου να ξεκαθαρίσει απολύτως τις προθέσεις της για το πως σκέφτεται να χειριστεί το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα. Και βέβαια χρέος της αντιπολίτευσης είναι να επισημαίνει και τις ενδεχόμενες αντιφάσεις μεταξύ του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών του πρακτικών.

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΝΔ υπέστη ήττα, βεβαίως η ΝΔ κατάφερε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να συγκρατήσει τις δυνάμεις της σε σχέση με το ποσοστό το οποίο πέτυχε τον Ιούνιο του 2012 αλλά κανείς στην ΝΔ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και  βεβαίως και πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και μια γενναία αυτοκριτική. 

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει με γενναιότητα, με θάρρος, πρέπει να γίνει στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό χωρίς να μπούμε σε λογικές εσωστρέφειας και προσωπικές κατηγορίες  αλλά θα πρέπει να κάνουμε μια αντικειμενική διάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εμένα δύο πράγματα με προβληματίζουν ιδιαίτερα στο εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, το πρώτο είναι ότι η ΝΔ έχασε το χώρο του Κέντρου από ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όχι από ένα μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Και το δεύτερο και ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ είναι ότι υπέστη μια πολύ βαριά ήττα στις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες, στις ηλικίες από 35 -55 που είναι οι ηλικίες που κινούν την πραγματική οικονομία. Πήγαμε καλύτερα στους νέους από ότι περιμέναμε αλλά η ΝΔ παραμένει και σήμερα ένα κόμμα γηρασμένο και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει με θαρραλέες κινήσεις , με γενναία αυτοκριτική και ενδεχομένως και με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο  το ίδιο το κόμμα λειτουργεί εσωτερικά.

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει η περίπτωση να τεθεί  θέμα ηγεσίας;

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο δικό μου το μυαλό δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Ο καθένας επωμίζεται την ήττα στον βαθμό της ευθύνης που είχε, προφανώς και μια ήττα είναι πάντα συλλογική άλλα να ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι χάσαμε ...