Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για την εικόνα των αγορών

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Οι αγορές έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης και την δικιά τους στρατηγική ως εκ τούτου παρακολουθούμε βέβαια τι γίνεται αλλά από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι ανεβαίνει πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά ή επειδή κάτι κατεβαίνει καταστρεφόμαστε κάθε φορά. 

Είναι ένας απλός δείκτης ο οποίος μπορεί να μας δείχνει κάτι αλλά μην ξεχνάμε όμως ότι σε όλο αυτό το σύστημα των αγορών υπάρχει η κερδοσκοπία, υπάρχουν τα παιχνίδια, υπάρχουν οι σκοπιμότητες, υπάρχουν δεκαπέντε χιλιάδες παράγοντες που επηρεάζουν τα ανεβοκατεβάσματα των σπρέντς, του χρηματιστηρίου κλπ. Οπότε είναι ένας δείκτης που τον παρακολουθούμε αλλά από εκεί και πέρα δεν διαλύονται τα πάντα αν για παράδειγμα παρουσιάσει μια μεγάλη μείωση το χρηματιστήριο σήμερα ή για μια-δυο μέρες  γιατί μετά μπορεί να ακολουθήσει μια εκτίναξη και το γεγονός ότι υπάρχει μια εκτίναξη τι σημαίνει ότι όλα ξαφνικά διορθώνονται;

Η υπερευαισθησία μας απέναντι στις αγορές λίγο πρέπει να μειωθεί.

 

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις με τους εταίρους μας και για το αν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν θα σας απαντήσω και δεν πρέπει κανένας  σας απαντήσει ακόμα και αν ξέρουμε τι γίνεται γιατί υπάρχουν και θέματα στρατηγικής τα οποία τα χειρίζονται ένα δύο άτομα. Από εκεί και πέρα το πως κινούνται αυτοί στρατηγικά σε όλο αυτό το σχέδιο είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν θεωρείται σκόπιμο να λέμε ποια βήματα ακολουθεί αυτή η διαδικασία για  τον απλούστατο λόγο ότι φανταστείτε σε μια εμπόλεμη κατάσταση συνεχώς το ένα στράτευμα να λέει στο απέναντι στράτευμα τώρα θα κάνω αυτή την κίνηση, μετά την άλλη κίνηση άρα ξέρει ο αντίπαλος  τι ακριβώς γίνεται.

Βλέπετε ότι υπάρχει μια σκληρή διαδικασία όποιος έχει εμπειρία από διεθνείς διαπραγματεύσεις εκείνο το οποίο είδε προχθές για παράδειγμα τη διαφωνία με τον κ. Νταίσελμπλουμ ακόμα και ο συμβολισμός των κινήσεων αυτά ήταν προδιαγεγραμμένα και προβλεπόμενα. Ήταν μια διαφωνία ρουτίνας μπορώ να σας πω , ήταν κάτι αναμενόμενο. 

Είναι εύλογο ότι αντιστέκονται, είναι εύλογο ότι εμείς “επιτιθέμεθα” από εκεί και πέρα μια διαπραγμάτευση προσπαθεί να βρει την βέλτιστη λύση.          

 

Ερωτηθείς αν θα έχουμε πρόβλημα με τα διαθέσιμα

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Το απάντησα και είχα πει ότι σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε και με αυτά που έχουμε στα χέρια μας δεν τίθεται πρόβλημα.

 

Για το λαθρεμπόριο των καυσίμων

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων  και τσιγάρων στερεί τη χώρα μας έως 3 δις φόρους. Η μελέτη που βλέπετε μπορεί να θέσει κάποιους στόχους σε ότι αφορά τα έσοδα, αυτοί τίθενται από εμάς. Εμείς λόγω της μελέτης, δεν χρειάζεται καν να πληρώσουμε για να βρούμε την μέθοδο, η μέθοδος είναι γραμμένη στη μέλέτη το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Από εδώ και πέρα απομένει με τα συναρμόδια υπουργεία να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε να προσεγγίσουμε  τους στόχους μας. Εμείς θα δώσουμε  στα συναρμόδια υπουργεία στο άμεσο μέλλον  τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να περιορίσουμε αυτή τη μάστιγα η οποία στερεί από τη χώρα μας πάρα πολλά χρήματα.   

 

ΔΗΜ: Καλές είναι οι μελέτες και η επισήμανση περί μάστιγας αλλά πίσω από το λαθρεμπόριο κρύβονται ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου και όσες φορές προσπάθησαν οι κυβερνήσεις να ανοίξουν το συγκεκριμένο θέμα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες μέχρι και την πτώση τους.

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Εκφράζω πολλές επιφυλάξεις για το πόσο προσπάθησαν πρώτα-πρώτα διότι αυτή η μελέτη όταν τη φτιάξαμε το 2011 δόθηκε στα χέρια του τότε πρωθυπουργού πέρα του ότι είχε σταλεί και υπηρεσιακά.  Ως εκ τούτου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα κατά πόσο πράγματι υπήρχε μια τέτοια προσπάθεια έτσι ώστε περιοριστεί... Πάντως έχει εκφραστεί η πολιτική βούληση άλλες φορές δεν είχαμε καν έκφραση πολιτικής βούλησης.