Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Γιάννης Πανούσης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την Ελληνική Αστυνομία

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Χρειάζεται μια δημοκρατική συμφωνία, ποια είναι τα όρια της δημοκρατίας μας, ποιοι είναι οι θεσμοί της δημοκρατίας μας και πως σεβόμαστε το σύνταγμα και τους νόμους. Αυτό αφορά και τις δύο πλευρές και τον πολίτη και την Αστυνομία, με την Αστυνομία να είναι πρώτη να αποδεικνύει ότι είναι πιστή στο σύνταγμα και στους νόμους. Ακόμα και όταν ο πολίτης είναι θυμωμένος, εξαγριωμένος , επιθετικός αυτό δεν δίνει καμία βάση στην Αστυνομία να αντεπιτίθεται και να είναι θυμωμένη , οργισμένη και επιθετική. Χρειάζεται και μια δεύτερη συμφωνία, κοινωνική συμφωνία ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, εργαζόμενους που πρέπει να αυξηθεί το status  τους , να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή τους, να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες για να αποδώσουν αυτό που τους αναθέτει η δημοκρατία. Δηλαδή με ένα φοβισμένο, απελπισμένο, διαψευσμένο αστυνομικό τι ακριβώς αστυνόμευση θέλεις να κάνεις;  

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να κάνει συμμετοχική  αντεγκληματική πολιτική όπου δεν βοηθιέται η Αστυνομία από τον πολίτη. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο χαφιεδισμό ούτε με κάτι τέτοια πράγματα  αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει μια εγκληματικότητα που τη βλέπει ο δήμος , οι φορείς σε μια περιοχή και να μην μιλάνε και να αφήνουν την Αστυνομία να πελαγοδρομεί άρα χρειάζεται συμφωνία. 

 

ΔΗΜ.: Να μείνουμε στην αποστρατικοποίηση της Αστυνομίας, είπατε ότι έχετε πρόθεση να συγκρουστείτε με καθαρά στρατιωτικές αστυνομικές υπηρεσίες και θα βάλετε το πνεύμα που μας περιγράψατε.  Ξέρετε ότι υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα ότι υπήρχε μεγάλη επιρροή της Χρυσής Αυγής μέσα στα Σώματα Ασφαλείας, θέλω να μου πείτε αν αυτό είναι ένα φαινόμενο που πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα και με ποιο τρόπο μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Πρώτον δεν θέλω να συγκρουστώ με κανέναν, θέλω να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε. Να συμφωνήσουμε για τις οριοθετήσεις και τους ρόλους των διαφόρων μονάδων. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να συγχωνευτούν, να καταργηθούν, να αντικατασταθούν  αυτά θα τα δούμε  αυτό όμως που θέλω να ξέρω είναι κάθε μονάδα τι ρόλο έχει και πως οριοθετείται απέναντι στο σύνταγμα, τους νόμους και τον πολίτη. Δεν πάει να πει ότι επειδή είσαι μια μονάδα μπορείς να δέρνεις ελευθέρως και ατιμωρητί...

Το δεύτερο θέμα, το τι ψηφίζει καθένας μες το παραβάν δεν το γνωρίζουμε, ας ψηφίζει ότι θέλει  η δημοκρατία αυτή είναι , τα ανέχεται, ψηφίστηκαν τέσσερις φορές  και είναι πολίτες όπως όλοι οι πολίτες  ως εκεί. Όταν  μπαίνουν όμως σε δημόσια υπηρεσία και τόσο ευαίσθητη όπως είναι η Αστυνομία τα ξεχνάμε αυτά. Αν δηλαδή μπεις στην αστυνομία και αρχίζεις να κάνεις προσηλυτισμό, κοιτάς να μαζέψεις κόσμο για να λειτουργήσεις αυτόνομα από την εντολή του αρχηγού για να κάνεις άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με ρατσιστική βία, με ανοχές ή με συμπράξεις εκεί πραγματικά θα είναι αμείλικτο το σύστημα. Η δημοκρατία δεν εκχωρείται πουθενά. 

 

ΔΗΜ: Θα ερευνήσετε την παρουσία αυτών των θυλάκων και θα είσαστε αμείλικτος 

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Θα το ελέγξουμε χωρίς καμία μορφή αντεκδίκησης και χωρίς να ελέγχω τα φρονήματα του καθενός.  Εγώ συζητάω, δεν έρχομαι σε σύγκρουση ούτε αφορίζω.         

 

Ερωτηθείς αν θα κάνει αλλαγές στις διοίκηση

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό με ξεπερνάει διότι όταν φτάσουμε στο επίπεδο των κρίσεων προφανώς θα γίνει συζήτηση με τον κ. Βούτση και τον πρωθυπουργό. Δεν είμαι υπέρ των απότομων κινήσεων...

Η κρίση είναι 20 Φλεβάρη δηλαδή στην ουσία είναι σαν να έχεις ένα έτοιμο πακέτο και να παρουσιάζεις ...

Θέλω να πιστεύω ότι ήδη η παρουσία μας και η παρουσία μου και το γενικό πνεύμα και κλίμα της κυβέρνησης είναι αν υπήρχανε να αυτοδιαλύθηκαν  και δεν μιλάω μόνο για θύλακες αντιδημοκρατικής λειτουργίας μιλάω και για θύλακες διαφθοράς.

Θα ελεγχθούν όλες οι εκκρεμείς ΕΔΕ σε σχέση με επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε επεισόδια κλπ, εγώ δεν είμαι υπέρ της συγκάλυψης, είμαι υπέρ του δημοκρατικού ελέγχου της Αστυνομίας δεν γίνεται να κάνει ο καθένας  ότι θέλει. Δεν έχουν το δικαίωμα να γίνονται οι ίδιοι εκτελεστές δικαστές μιας κατάστασης έχουν οριοθετηθεί οι αρμοδιότητές τους .  

 

Για το θέμα της μετανάστευσης και για τις επιχειρήσεις “σκούπα”

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Σκουπίζουμε σκουπίδια, δεν είναι σκουπίδια. Αν κάποιος είναι ύποπτος να ελεγχθεί. Το θέμα είναι ότι η μετανάστευση πάει στην κα Χριστοδουλοπούλου και μπορεί να πάνε και όλες τις υπηρεσίες , αν πάει στην κα Χριστοδουλοπούλου θα την βοηθήσω όπου θέλει αλλά αν πάει το άσυλο και η υποδοχή στην κα Χριστοδουλοπούλου δεν θα είμαι εγώ μάλλον υπεύθυνος για τα Κέντρα Μετανάστευσης.  Εάν μείνουν εδώ σίγουρα δεν θα είναι κέντρα κράτησης, δεν θα είναι φυλακές. Τα κέντρα θα είναι κέντρα φιλοξενίας.   

 

Για τους “γνωστούς -άγνωστους”

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Ως επιστήμονας είχα εντοπίσει ότι ήταν ένα μείγμα διαφόρων προελεύσεων, μπορεί να υπήρχαν και μυστικές υπηρεσίες άλλα δεν ήταν μόνο αυτές. Δεν ήταν δηλαδή μόνο από την πλευρά του κράτους ήταν και από την άλλη μεριά αλλά επαναλαμβάνω κακοί άνθρωποι υπάρχουν και δρουν με κάποιο τρόπο, κακιά δημοκρατία ή κακιά υπηρεσία ή κακός δημοκρατικός θεσμός δεν νοείται να υπάρχει άρα λοιπόν τα όρια ακόμα και της διείσδυσης που είναι αναγκαία πολλές φορές  για να αντιμετωπίσεις μια εγκληματική οργάνωση ή μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά δεν είναι καθόλου αναγκαία να κάνεις διείσδυση σε μια διαδήλωση μαθητών ... Είμαι της άποψης ότι πρέπει να βγουν όλες οι κουκούλες.

Θέλω να ελπίζω ότι τους κανόνες του παιχνιδιού τους ακούσαν όλοι και ο καθένας θα πάρει τη θέση του.

 

Για την ρίψη χημικών ουσιών

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Χημικά ποτέ. Τα χημικά είναι πόλεμος, είμαι εναντίον σε κάθε περίπτωση.

Εάν μπούμε σε λογική πολέμου εάν δηλαδή οι άλλοι εμφανίσουν όπλα και γίνει χαλασμός να το δούμε αλλά πιστεύω ότι έχεις αποτρεπτικές, προληπτικές και κατασταλτικές λειτουργίες που δεν  χρειάζεται να την πληρώνει ο αθώος διαβάτης ου περνάει αμέριμνα με το παιδί του.

 

Ερωτηθείς αν το υπάρχον προσωπικό της Αστυνομία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην νέα φιλοσοφία της νέας διοίκησης

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Στην πλειοψηφία θεωρώ ότι είναι μια χαρά παιδιά, παντού σε κάθε χώρο που πάτε θα βρείτε τις αποκλίσεις. Είναι μια χαρά παιδιά, είναι λαϊκά παιδιά και βρίσκω αντιφατικό αν μη τι άλλο ένα παιδί που ανήκει σε μια ανωτέρα τάξη να πετάει πέτρες  και να χτυπάει έναν αστυφύλακα που ζει για το μεροκάματο δηλαδή θέλει και λίγο να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε τέτοια ιδεολογήματα.

Είδατε τι έγινε με τα κάγκελα εγώ δεν έδωσα καμία εντολή, η ίδια η Αστυνομία κατάλαβε ότι δεν χρειαζόταν αυτό το πράγμα, η ίδια η Αστυνομία έβγαλε τις κλούβες εγώ απλώς έδωσα την κατεύθυνση. Δεν υπήρχε καμία οδηγία να φύγουν τα κάγκελα, ήταν μια έμπνευση δικιά μου τηλεοπτική και λειτούργησε από μόνη της η δημοκρατία.

Το έκανε ο Αττικάρχης και μπράβο και συγχαρητήρια, έμαθα όμως κάτι που δεν είναι μπράβο και συγχαρητήρια ότι το ζητούσε μια εβδομάδα να φύγει και δεν έφευγε από τους προηγούμενους. 

 

ΔΗΜ.: Θα ολοκληρωθεί η επαναφορά του μισθού των αστυνομικών προ των περικοπών;

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Είναι υποχρεωμένο να το κάνει, το κράτος δικαίου είναι το κράτος που συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Το θεωρώ αυτονόητο ως δήλωση κράτους δικαίου .