Ο βουλεευτής της ΝΔ, κος Κωσστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς πως βλέπει τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση κάνει δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω αλλά στην πραγματικότητα έχει μια προσέγγιση η οποία δεν είναι συμβατή με την λογική της ΕΕ και της ευρωζώνης και για αυτό θεωρώ  ότι θα έχει πρόβλημα σε σχέση με την διαπραγμάτευση.

Από την άλλη πλευρά σημειώνω τις τοποθετήσεις του κ. Ομπάμα ή του κ. Σαπέν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι σε αντίθεση με παλιότερες δηλώσεις τους ούτε είναι σε αντίθεση με την διπλωματική παράδοση αυτών των χωρών. Ταυτόχρονα θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν είναι μόνο αυτές οι χώρες μέσα στην σκακιέρα είναι και οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προ εξαρχούσης της Γερμανίας οι οποίες έχουν και έναν άλλο τρόπο να εκφράζονται και μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα.

Οποιαδήποτε συμφωνία με την Τρόικα για το χρέος  θα έχει ως προαπαιτούμενο τις μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις  στην ευρωζώνη δεν νοούνται χωρίς  ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, επαγγελμάτων, παρεμβάσεις που για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα ενοχλητικές και για το πρόγραμμά του.

 

ΔΗΜ: Αν έστω και σε πρώτη φάση η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει την επαναφορά του 13ου ισθμού ή της 13ης σύνταξης νομίζω ότι θα είναι κάποια θετικά βήματα

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Βλέπω τις δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά όλες αυτές οι δηλώσει δεν είναι ερήμην των αριθμών που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό . Δεν είναι δυνατόν να αυξάνεις τις δαπάνες αν δεν αυξήσεις και τα έσοδα. Η δε κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυξήσεις δαπανών και για μείωση των εσόδων αν δει κανείς τι έχει πει για τον ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά επομένως αυτό θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό και πάντως σε μεγάλη απομάκρυνση από το στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Βλέπω μεγάλο θέμα αν συνεχιστεί αυτή η ίδια αντίληψη και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού  και αυτό δεν μένει χωρίς συνέπειες για το μέσο Έλληνα δηλαδή εάν ο προϋπολογισμός μείνει με μια δημοσιονομική τρύπα στην μέση αυτό το κενό με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθεί, δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το ξεπεράσουμε έτσι.  Άρα όλα αυτά τα ζητήματα θα τα βρει μπροστά της η κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να αποκοπεί από την πραγματικότητα και έχει δύο τρόπους να κινηθεί. Ο ένας τρόπος είναι εννοώντας  όσα έλεγε προεκλογικά, να οδηγηθεί σε σύγκρουση  με την ευρωζώνη  και τους εταίρους μας. Ο άλλος τρόπος  είναι να κάνει  κωλοτούμπα αλλά αν την κάνει θα είναι πολύ πιο θεματικό ως εξέλιξη από ότι  αυτό που συνέβη με τον κ. Παπανδρέου το 2010-2011 και θυμάστε ποιες συνέπειες είχε αυτή η μεταστροφή για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ αν γίνει μια τέτοια μεταστροφή θα είναι πολύ  θεαματικότερη και επομένως και οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης θα είναι δραματικές. 

Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να καταβληθεί μια προσπάθεια ένθεν κακείθεν απλώς η απόσταση είναι που μεγάλη διότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να αυτο-υπονομευτεί , να αυτο-παγιδευτεί με τις προεκλογικές της υποσχέσεις   τόσο στο επίπεδο το δημοσιονομικό ποσό και στο επίπεδο το διαρθρωτικό.

 

Ερωτηθείς για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθούμε όλοι μας και εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση τις κινήσεις της κυβέρνησης διότι είναι και η θεσμική μας υποχρέωση και να τοποθετούμαστε με υπευθυνότητα και με την αντίστοιχη ταχύτητα στις εξελίξεις  Από την άλλη πλευρά ασφαλώς πρέπει να κινηθούμε με την αντίστοιχη υπευθυνότητα και για τα εσωτερικά μας ζητήματα. Δηλαδή να μην πληγώσουμε την παράταξή μας, να μην μπούμε σε περιττές και ανώφελες αναταράξεις αλλά από την άλλη να μην βάλουμε και τα προβλήματα κάτω από το χαλί διότι το κόμμα δεν είναι μαυσωλείο. Από την πλευρά μας πρέπει να επικεντρωθούμε στην συζήτηση για τα αίτια της ήττας και στην συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η ΝΔ του αύριο.

Πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση, να την κάνουμε με όρους μετριοπάθειας και πολιτικής αξιοπρέπειας, να συμφωνήσουμε σε κάποιες πολιτικές συντεταγμένες και να δούμε την ΝΔ του αύριο.