Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη για το κούρεμα του χρέους

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια διαπραγμάτευση που έχει ως στόχευση το συμφέρον της Ελλάδος και του ελληνικού λαού. Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε να και ζητούμε την σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής καταρχήν λογιστικού ελέγχου του χρέους  η οποία θα έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της επιστημοσύνης  και αυτή είναι που θα καθορίσει το κομμάτι του χρέους που πρέπει να διαγραφεί.

Για τις δηλώσεις περί ομόλογων του κ. Βαρουφάκη ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της χρηματοπιστωτικής μηχανής τα οποία θα έχουν ως στόχευση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Μιλάει δηλαδή για ένα μενού ανταλλαγής χρέους έτσι ώστε το χρέος  το οποίο αντιμετωπίζουμε να ελαφρυνθεί.  Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να δούμε που θα καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση, ποια θα είναι η τελική πρόταση η οποία θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών. Να αφήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, να αφήσουμε να έρθει η μέρα που θα παρουσιαστούν και οι προγραμματικές δηλώσεις  και από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.   

 

Ερωτηθείσα αν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στον κ.Τσίπρα και στον κ.Καμμένο που λέει ότι η θέση τους για το χρέος μπορεί να αλλάξει

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Καταρχήν όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε μια τηλεοπτική εμφάνισή του είπε ότι εμείς οι ΑΝΕΛ έχουμε τις αρχές μας από τις οποίες και δεν θα αποκλίνουμε. Θα περιμένουμε τον υπ. Οικονομικών να επιστρέψει και να κάνει την πρότασή του ολοκληρωμένη, εμείς συνεχίζουμε βεβαίως  να μιλούμε για την διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου αλλά εάν οποιαδήποτε πρόταση οδηγήσει έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο ενδεχομένως δια του προέδρου των ΑΝΕΛ θα μπορέσει αυτό να συζητηθεί.

 

ΔΗΜ: Τι διαφορετικό έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση που και αυτή έψαχνε μια διευθέτηση του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια και σε βάθος χρόνου αλλά δεν μίλαγε για κούρεμα;

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Εμείς στις απόψεις τις οποίες έχουμε εμμένουμε οφείλουμε όμως αυτή τη στιγμή εφόσον μετέχουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να περιμένουμε από τον υπουργό των Οικονομικών να παρουσιάσει τις θέσεις τις οποίες έχει επακριβώς για να μπορέσουμε και να συζητήσουμε.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματευόταν, την προηγούμενη κυβέρνηση δεν την ενδιέφερε το συμφέρον του ελληνικού λαού, η προηγούμενη κυβέρνηση  ακολουθούσε με ένα στείρο και απαρέγκλιτο τρόπο την μνημονιακή πολιτική και η προηγούμενη κυβέρνηση αν ήταν ακόμα στην εξουσία αυτό που θα συνέβαινε αυτή τη στιγμή ήταν να υπογράψουμε δύο ακόμα μνημόνια και ένα καινούργιο μεσοπρόθεσμο.

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Οι ΑΝΕΛ έχουμε κόκκινες γραμμές...

Εμείς δεν διαφωνούμε με την προσπάθεια που καταβάλει ο Βαρουφάκης να εξευρεθεί κάποια λύση.