Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Πάνος Καμμένος , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως αν η επιτροπή λογιστικού ελέγχου γίνει με διεθνή διάσκεψη ακόμα καλύτερα και επειδή μιλήσατε για κούρεμα και για αλλαγή στάσεως να σας πω ότι το κούρεμα γίνεται είτε στον μπαρμπέρη είτε στο κομμωτήριο αρκεί να γίνει το κούρεμα. Μία μέθοδος είναι να κουρέψεις το χρέος με την έννοια ότι λες από τα 100 που σου χρωστώ κόβω τα 50, η άλλη μέθοδος είναι να πεις ότι υποχρέωση των 70 από τα 100 θα πάει στο διηνεκές  χωρίς ημερομηνία λήξεως με ένα επιτόκιο 0,01%. Το οποίο από τη μια δεν γράφει τη ζημιά ο πιστωτής και από την άλλη δεν πληρώνει αυτός που ουσιαστικά έχει χρεωθεί ένα ποσό τέτοιο. Δηλαδή εννοώ εάν ρυθμίσεις ένα χρέος στα 99 χρόνια με 0,01% επιτόκιο το κούρεμα είναι τα τάξης του 75%.

Δεν έχει ξεκινήσει καμιά κουβέντα ακόμη, η κουβέντα θα ξεκινήσει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις . Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει τις πρώτες επαφές, θεωρώ ότι το κλίμα διεθνώς έχει αλλάξει  εντελώς. Δεν βλέπουμε κλειστές πόρτες στην Ευρώπη, βλέπουμε τον Γάλλο υπ. Οικονομικών,  βλέπουμε του Ηνωμένου Βασιλείου, βλέπουμε τον Αμερικάνο πρόεδρο.

 

ΔΗΜ.: Τους Γερμανούς δεν έχετε δει ακόμη 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη είναι όλοι Γερμανοί και υπάρχουν και κυβερνήσεις που δεν παίρνουν εντολές από τους Γερμανούς ούτε διοικούν μέσω e mail.

Θα δείτε ότι θα βάλουμε και γκολ και το πρωτάθλημα θα πάρουμε και θα δείτε ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια καινούργια φάση.

Η πολιτικής της λιτότητας, η πολιτικής της ασφυξίας της μεσαίας τάξης τελειώνει, η πολιτική της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά τελειώνει, η πολιτική της τρομοκρατίας τελειώνει.    

Εμείς οι  ΑΝΕΛ αυτά που είχαμε για τις κόκκινες γραμμές τα τηρούμε και στην πράξη όπως βλέπετε  και θα τα τηρήσουμε και στην πράξη 100% .

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση η οποία άλλαξε το διεθνές περιβάλλον και η κυβέρνηση αυτή θα κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα και είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

 

Για το χρέος

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το χρέος θα δείτε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει εκεί που το παραλάβαμε, θα είναι ένα βιώσιμο χρέος , θα υπάρχει κούρεμα είτε με τον τρόπο του άμεσου κουρέματος...

 

ΔΗΜ:  Το άμεσο κούρεμα δεν γίνεται

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν εσείς που χρωστάτε στην τράπεζα 20 χιλιάδες € σας πει η τράπεζα ότι θα το πληρώσετε σε 200 χρόνια και κάθε μήνα θα δίνετε  1€ δεν είναι κούρεμα του χρέους σας;

 

ΔΗΜ.: Ωστόσο ο στόχος που έχετε είναι να πάει το χρέος όσο γίνεται πιο μακριά

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην υπάρχει το μεγαλύτερο χρέος γιατί όταν δεν έχει ημερομηνία λήξεως ένα ομόλογο δεν το πληρώνεις.

...υπάρχουν πολλά σενάρια την ευθύνη την έχει το οικονομικό επιτελείο, όταν θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο θα τα συζητήσουμε αυτά τα θέματα πάντως είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή φάση και ο ελληνικός λαός είδε ότι αρχίζει μια καινούργια μέρα. Και θα αρχίσει μια καινούργια μέρα, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν και η Ελλάδα θα ξαναπάρει μπρος  και η οικονομία θα ξαναπάρει μπρος.  Το να αρχίζει μια κυβέρνηση πριν τις προγραμματικές δηλώσεις με μια δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι δεν μπορεί ένα κράτος που έχει 25% ύφεση τους πολίτες να τους πιέζεις παραπάνω είναι μια αρχή που δεν την περιμέναμε ούτε εμείς.

Το να βλέπεις τον υφ. Οικονομικών  τον Αμερικανό να έρχεται στην Ελλάδα για να μεσολαβήσει με την ΕΕ για το θέμα της Ελλάδος είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Εγώ πριν από λίγο τελείωσα την συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη, σε λίγο περιμένω τον Ρώσο πρέσβη, η Ελλάδα έχει ανοίξει τα φτερά της  και δεν συνομιλεί μόνο με τους πιστωτές εν είδη υποτακτικού σε ένα ξένο κατακτητή.  

 

Για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο υπ.Άμυνας με δύο κινήσεις απεκατεστάθησαν αδικίες του παρελθόντος όπως τα επιδόματα  παραμεθορίου για τους υπηρετούντες στην παραμεθόριο και στα νησιά. Μέσα σε λίγο καιρό θα αποκατασταθεί και το θέμα των μισθών και των συντάξεων, η απόφαση του ΣτΕ θα εκτελεστεί στο 100%. Πρώτα θα αποκατασταθούν οι μισθοί των εν ενεργεία και  όσον αφορά τους αποστράτους έβαλα τον πρόεδρο των αποστράτων στην επιτροπή για να διαχειριστεί πως θα δοθούν οι δόσεις στα χρήματα τα οποία οφείλουμε και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν τελειώσει όλα.

 

Για τους φακέλους για τα εξοπλιστικά

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ανοίγοντας φακέλλους εδώ στο υπουργείο και βλέποντας τι έχει συμβεί σας λέω ότι θα καταλάβει ο ελληνικός λαός που πηγαίναν τα χρήματά του μέχρι τώρα και εκείνοι οι οποίοι ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκαν το αίμα και των ιδρώτα του ελληνικού λαού θα οδηγηθούν και στην Δικαιοσύνη και εκεί που τους αξίζει και θα επιστραφούν και τα χρήματα. Δεν πρόκειται εμείς να πούμε ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα παραλάβουμε υλικό που έχει πληρωθεί τέσσερις φορές παραπάνω ή δεν λειτουργεί ή θα πρέπει να κάνουμε άλλες δέκα συμβάσεις για το σέρβις που είναι οκτώ φορές παραπάνω από την αξία του οπλικού συστήματος. 

 

ΔΗΜ: Αυτό θα ισχύσει και για την ιστορία των μνημονίων

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό αποτελεί δέσμευση για το πως μπήκαμε στο μνημόνιο για την μια και μόνη εξεταστική. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ζητήσω από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.