Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις κυβερνητικές επαφές

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η αίσθηση που έχουμε είναι ικανοποιητική, η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα τροχιά, έχει υιοθετήσει μια νέα πολιτική η οποία από ότι φαίνεται θέτει ατζέντα σε όλη την Ευρώπη και πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι αυτή η οποία βάζει τα ζητήματα, είναι αυτή η οποία κινητοποιεί τις εξελίξεις, είναι αυτή η οποία έχει προκαλέσει μια ευρύτατη συζήτηση και έχει γίνει πρώτο θέμα  στα διεθνή media είναι κατά την άποψη μας κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό ως βάση. Γιατί κάποιος θα μπορούσε να πει ότι όλα αυτά που γίνονται είναι σε επίπεδο επικοινωνίας και λείπει η ουσία αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς, το πρώτο βήμα ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση. Από τη  στιγμή που έχει ξεκινήσει και έχει φτάσει τόσο γρήγορα σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο νομίζουμε ότι τουλάχιστον έχουμε μπει σε μια πορεία σημαντικής ουσιαστικής πραγματικής διαπραγμάτευσης κάτι που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν το είχαμε δει να συμβαίνει από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.   

 

Για το ότι δεν έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχό εντός της ΕΕ

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση γιατί πρώτα από όλα έχουν γίνει δύο επισκέψεις μια στη Γαλλία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, σήμερα θα γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργών. Έχουμε δει την επίσκεψη στην Ιταλία και έχουμε δει ότι υπάρχουν κοινά σημεία, κοινές αναφορές, ταυτίσεις απόψεων  σε σημαντικά ζητήματα τα οποία είναι αυτά που θέτουμε και στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε όλοι είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι ένας αγώνας δρόμου, ένας αγώνας αντοχής δηλαδή θα περάσει  διάφορα στάδια, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να λήξει από τις πρώτες επαφές  και τις πρώτες συναντήσεις, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να λήξει μέσα σε μια εβδομάδα. Ακόμα και σήμερα η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ που είναι πάρα πολύ σημαντική αλλά θα μπούνε για πρώτη φορά τα θέματα στο τραπέζι της συζήτησης σε ένα τόσο κορυφαίο θεσμικό επίπεδο θα είναι μια πρώτη επαφή, μια πρώτη συζήτηση, μια πρώτη διαπραγμάτευση και για αυτό εμείς περιμένουμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες έτσι ώστε να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις προς αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι και η κατάληξη, μια νέα πολιτική συμφωνία με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής από αυτό που μας είχανε συνηθίσει να συμφωνούν και να συναινούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

 

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι η κα Μέρκελ θα προσπαθήσει να πιέσει την Ελλάδα με τέτοιους τρόπους ώστε να βάλει στην γωνία την ελληνική κυβέρνηση και να μην έχει περιθώρια ελιγμών

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όταν βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας σκληρής διαπραγμάτευσης σίγουρα θα υπάρχουν πιέσεις, είναι αναμενόμενες και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι να δεχτούμε και τέτοιες πιέσεις και για αυτό ακριβώς  αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρχει και υπάρχει και η απαραίτητη αποφασιστικότητα και η νηφαλιότητα, ούτε να υπάρχει ένα κλίμα υπέρμετρου ενθουσιασμού  αλλά ούτε να υπάρχει ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι καθαρό μυαλό για τις διαπραγματεύσεις, χρειάζεται και διπλωματικός τρόπος πολλές φορές  να χρησιμοποιείται, χρειάζεται όμως και προσήλωση  στην καθαρή λαϊκή εντολή την οποία λάβαμε γιατί η πρώτη συμφωνία που κάναμε ήταν αυτή με τον ελληνικό λαό και αυτό δεν το έχουμε παραβιάσει και δεν έχουμε σκοπό να την παραβιάσουμε ούτε στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

 

Ερωτηθείς αν τίθεται ακόμα από την ελληνική πλευρά η πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Τίθεται, όλα θα τεθούν από εκεί και πέρα κάποια θα αποδώσουν και κάποια δεν θα αποδώσουν σε επίπεδο πρώτης εβδομάδας .

Το ουσιαστικό είναι πως μπορείς να καταστήσεις το χρέος βιώσιμο στην Ελλάδα είτε μέσω μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης η οποία θα συζητήσει αυτά τα θέματα είτε μέσα από διάφορες τεχνικές  απομείωσης του χρέους .

Δεν υπάρχει καμιά στροφή στην στρατηγική της κυβέρνησης γιατί για εμάς το ζήτημα του χρέους είναι ένα από τα πιο κομβικά θέματα που βάζουμε στις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στρατηγική σε σχέση με το χρέος, η αναφορά μας ως κυβέρνηση στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους παραμένει και από εκεί και πέρα  αυτό που αποζητούμε είναι οι τεχνικοί τρόποι, οι τεχνικές λύσεις έτσι ώστε  αυτό να καταστεί εφικτό με έναν τρόπο ο οποίος να είναι συνάμα και αποτελεσματικός .

 

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει συνάντηση με την κα Μέρκελ ο κ.Τσίπρας

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αν βρεθεί χρόνος ο κ.Τσίπρας δεν θα είχε κανένα πρόβλημα απολύτως να συναντήσει της κα Μέρκελ. Αυτή τη στιγμή απ' όσο ξέρω δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα συνάντησης με την κα Μέρκελ.

 

Ερωτηθείς αν αισθάνονται την Γερμανία σαν συμμάχους ή σαν κάποιους που είναι απέναντι στις ελληνικές θέσεις

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις νομίζουμε πάντως ότι στο πλαίσιο της καλής βούλησης και καλής προαίρεσης που υπάρχει και από τις δύο πλευρές  το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση. Γιατί αυτό που διακυβεύεται τώρα σε αυτές τις περιστάσεις είναι το μέλλον του κοινού μας σπιτιού που είναι η Ευρώπη και επειδή ακριβώς και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές  ότι νοιάζεται για το μέλλον και της ΕΕ και της ευρωζώνης αλλά προφανώς και η Γερμανική κυβέρνηση έχει μια αντίστοιχη έγνοια νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσουμε να βρούμε  κοινούς τόπους και νέες πατημασιές .

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι τουλάχιστον αυτές τις δέκα πρώτες μέρες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξυψώσει το φρόνημα του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι για πρώτη φορά έχουν μπει αυτά τα ζητήματα στην ατζέντα και έχει καταφέρει να ορίζει την ατζέντα η ελληνική κυβέρνηση για αυτό νομίζω ότι είναι και σημαντικό να είναι λίγο πιο προσεκτικές οι δηλώσεις οι οποίες γίνονται.

Για παράδειγμα όταν διαβάζω τη δήλωση του κ. Καραγκούνη που αναφέρθηκε  για τις χθεσινές δηλώσεις του κ.Τσίπρα ότι τον καλούμε για το καλό του τόπου να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, νομίζω ότι έχει σημασία να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αμετροέπεια από την πλευρά της ΝΔ. Επομένως θα ζητούσαμε αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια πραγματική στήριξη, να μην υπονομεύεται η διαπραγματευτική προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση και όσοι τουλάχιστον δεν έκαναν τίποτα τον προηγούμενο καιρό τουλάχιστον να μην μιλάνε με έναν τέτοιο τρόπο για την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όχι μέσω του εκλογικού αποτελέσματος αλλά μέσω των πρώτων βημάτων που έχει κάνει τις πρώτες δέκα μέρες  .