Ο  υπουργός Υγείας, κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί μια συμφωνία με τους εταίρους μας

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Η Ευρώπη δεν έχει άλλο δρόμο παρά να βρεθούμε στην κοινή λογική γιατί νομίζω ότι ένας λαός που έχει υποστεί αυτά που έχει υποστεί ο ελληνικός σε προγράμματα τα οποία όλοι έχουν ομολογήσει ότι δεν έχουν αποδώσει...δεν ένιωσε από αυτά τα προγράμματα δύο ζητήματα που πραγματικά τον απασχολούν, την πραγματική ανάπτυξη και από την άλλη πλευρά την δίκαιη κατανομή των βαρών.

 

Για τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κάθισα και μελέτησα τους ισολογισμούς των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι σήμερα. Πρώτον πρέπει να ξέρετε ότι τα λεφτά που βγάλανε είναι σαν να πουλούσαν σε χώρα 40 εκατομμυρίων πολιτών όχι 10 εκατομμυρίων.

Για να σας το αποδείξω αν υπολογίσετε τι φάρμακα έχουν συγκεντρωθεί από τα σπίτια με αυτά τα προγράμματα που γίνονται και μαζεύουν φάρμακα...αυτό δείχνει με τι τρόπο λειτούργησε το σύστημα εδώ.

Αυτές οι εταιρείες θα έπρεπε να αφήσουν κάτι πίσω σε αυτό τον τόπο και αυτό είναι δύο πράγματα, μια φορολογία που να πείθει ότι φορολογούνται. Αν δείτε τα στοιχεία θα βγάλετε ότι 1 % το πολύ είναι τα κέρδη τους και επειδή με το θέμα του φαρμάκου ασχολούμαι και με την Κοινωνία των πολιτών στην Ευρώπη η οποία διεκδικούσε να είναι δημόσια η έρευνα των εταιρειών για να μην λένε ότι ξοδεύουν πολλά λεφτά, στην Αμερική τώρα βρέθηκε ότι μια μεγάλη εταιρεία που έλεγε ότι είχε 1 δις επενδύσει στην έρευνα τελικά απεδείχθη ότι είχε ξοδέψει μόνο 200 εκατομμύρια. Αυτό για να δούμε και τις τιμές των φαρμάκων  πόσο ψηλά είναι ενώ το κόστος είναι πολύ χαμηλό. Υπολογίζουν ότι το κόστος του φαρμάκου σε αυτές τις πολυεθνικές είναι 13%.

Θα αποδοθούν ευθύνες, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή να πεθαίνει ένας άνθρωπος από την έλλειψη φαρμάκου για τον καρκίνο και εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι στα σπίτια μας. Αυτό έχει τελειώσει , τουλάχιστον όσο θα είμαι εγώ εδώ και πολύ σύντομα αυτό θα ξεκαθαριστεί.

Οι δαπάνες έπρεπε από το 2000 μέχρι το 2009 που έγινε το μεγάλο πάρτι με βάση τα διεθνή στάνταρτ  να ανεβαίνουν από 2 έως 5% το χρόνο και ανέβαιναν, τα τελευταία ειδικά εκείνα χρόνια, 25-30%.

 

ΔΗΜ.: Και τώρα με το μνημόνιο  έχουμε φτάσει στο σημείο τα δημόσια νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη να έχουν εγκαταλειφθεί προς χάρη της ιδιωτικής υγείας 

 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ναι γιατί και η ιδιωτική υγεία αφέθηκε ασύδοτη και ανεξέλεγκτη.

Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες αυτές επί έξι -επτά χρόνια που έχω τους ισολογισμούς  δείχνουν αυτό το φαινόμενο.  Χθες ο πρόεδρος Ομπάμα έβγαλε μια απόφαση και είπε ότι οι εταιρείες ακόμα και  οι αμερικάνικες που δεν πληρώνουν κανονικό φόρο στην Αμερική θα φορολογηθούν εκτάκτως. Ε! Λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό και για την δική μας τη κυβέρνηση, να καθίσουμε κάτω και ας μας πούμε οι εταιρείες αυτές  για παράδειγμα τι φόρο πληρώνουν διότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο διακίνηση φαρμάκου κάνουν, τι φόρο πληρώνουν στην Γερμανία .

Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω συνάντηση με τον Σύνδεσμο των πολυεθνικών του φαρμάκου στην Ελλάδα και θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, δεν χρωστάμε σε κανέναν  ούτε υιοθετημένοι από κανέναν είμαστε εδώ ήρθαμε για να κάνουμε έργο.  

Όταν υπάρχουν περιθώρια να προστατεύσεις την υγεία του κόσμου και δεν το κάνεις είναι έγκλημα. Δεν έχω κανένα λόγο να είμαι στο υπουργείο είμαι αρκετά αυτάρκης άνθρωπος στα ζητήματα των προσωπικών μου αναζητήσεων, θέλω να αφήσω εποχή.