Ο πρώην υπουργός, κος Άρης Σπηλιωτόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή την χθεσινή δήλωσή του

 

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο ζητώ είναι αυτό το οποίο απορρέει από την κοινή λογική ότι οι εκλογές τελειώσαν, καλώς ή κακώς ο ελληνικός λαός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα, αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι σε μια κρίσιμη καμπή, ξεκίνησε μια νέα διαπραγμάτευση θεωρώ λοιπόν όταν είναι χρέος όλων μας να προσφέρουμε την μέγιστη  δυνατή συνεννόηση, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, να δημιουργηθεί ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που με τη σειρά του θα δώσει την διαπραγματευτική ικανότητα στην νέα κυβέρνηση, εκπροσωπώντας την ομοψυχία του ελληνικού λαού, να πετύχει  όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις για την παρουσία της Ελλάδος στο διεθνές σκηνικό και καλύτερους όρους όσον αφορά την νέα διαπραγμάτευση.     

 

Για το λεγόμενο σενάριο της “αριστερής παρένθεσης”

 

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω ότι η παράταξη η οποία πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές υπηρέτησε τη χώρα σε μια κρίσιμη καμπή για το έθνος θα μπορούσε να επενδύσει στην καταστροφή. Γιατί καταστροφή ή ζημιά στην κυβέρνηση πάνω από όλα είναι εθνική καταστροφή.

Άρα όλοι ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, ανεξάρτητα από την όποια ιδεολογική προτίμηση ή απόχρωση μπορεί να έχουμε θέλουμε και πρέπει να  εργαστούμε για να πετύχει η χώρα μας. Αν αυτό σημαίνει να πετύχει και η κυβέρνηση ας πετύχει. Σημασία για μας έχει να πετύχει η χώρα.

 

ΔΗΜ: Με βάση το αρνητικό αποτέλεσμα για την ΝΔ ποια θα πρέπει να είναι η πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα;  Πρώτα και κύρια εσείς θεωρείτε ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα θετικό δρόμο

 

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Για μένα είναι δύο διαφορετικά ζητήματα,  είναι οι πολιτικές και τα πρόσωπα. Πολλές φορές συγχέουμε την συζήτηση για την πολιτική και την αφήνουμε να μετακυληθεί σε συζήτηση γύρω από πρόσωπα που αυτό δεν είναι πολιτική, είναι παραπολιτική.

Για μένα προέχει να δούμε τις πολίτικες μας, να επαναπροσδιορίσουμε δηλαδή την πολιτική μας φυσιογνωμία, να επανεξετάσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό μας στίγμα και να δούμε κατά πόσο ακολουθεί η παράταξη ένα βηματισμό πάνω σε μια γραμμική ιστορική συνέχεια.   

Η παράταξη κατάφερε να έχει ένα πολυσυλλεκτικό εύρος και κυρίως να επενδύσει για χρόνια ολάκερα στην κυβερνησιμότητα  και να σταματήσει τις άχαρες συζητήσεις κατά πόσο υπάρχει ιδεολογική ή όχι  καθαρότητα που πολλές φορές αυτή η συζήτηση σε περιθωριοποιεί στο επίπεδο άξονα της διάκρισης των κομμάτων που ανήκει στο παρελθόν.  Διότι αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί κανέναν πόσο Δεξιό ή Κεντρώο είναι ένα κόμμα, εκείνο το οποίο απασχολεί είναι κατά πόσο ένα κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

 

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ηττηθήκαμε, να είμαστε ειλικρινείς, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος και εμείς χάσαμε περίπου με 9 μονάδες  άρα η ήττα μας είναι σημαντική. Πρέπει επιτέλους να εξετάσουμε τι είναι αυτό που μας οδήγησε  στην περιθωριοποίηση, να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί μετά τις ευρωεκλογές ακολουθήσαμε μια λάθος στροφή και κατά τη δική μου εκτίμηση με επιλογές προσώπων  και πολιτικών αυτοπεριθωριοποιηθήκαμε και σήμερα ζήσαμε αυτή την εκλογική συρρίκνωση και να είμαστε ειλικρινείς στο ποιες πολιτικές μπορούν να  επιστρέψουν την παράταξη  στην  παλιά γραμμική ιστορική της συνέχεια και στην περπατησιά της 

 

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την αντίληψη ότι θα πρέπει να περάσει η ηγεσία της ΝΔ σε νεότερες γενιές

 

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν μπορώ να μπω σε μια κουβέντα που έχει να κάνει με πρόσωπα γιατί δεν είναι αυτό που προέχει. Η ανάγκη της παράταξης είναι να συζητήσει για τα αίτια που την οδήγησαν στην ήττα και κυρίως σε μια συζήτηση για το ποιες  πρέπει να είναι οι επόμενες  πολιτικές επιλογές και κυρίως μια κουβέντα γενναία  για να μπορεί να ξαναβρεί τον χαρακτήρα τον πολυσυλλεκτικό και να ανοιχτεί στο Κέντρο.

Εάν κάνουμε αυτή την κουβέντα μετά θα προκύψουν και οι συζητήσεις  κατά πόσο και ο σημερινός ηγέτης μπορεί σε μια τέτοια κουβέντα να υπηρετήσει τις δημοκρατικά ληφθείσες αποφάσεις. Σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα δεν παίζουν σημασία τα πρόσωπα, σημασία παίζουν οι πολιτικές. Αυτή την κουβέντα πρέπει να κάνουμε.