Ο πρώην ευρωβουλευτής , κος Γιώργος Χατζημαρκάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την διαπραγμάτευση

 

Γ.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: Για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται με ένα σχέδιο και αυτό οι Γερμανοί το βλέπουν με σεβασμό. Άλλαξε η εικόνα ενώ πριν από δύο χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών ήταν για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, πάνω από 60% είπαν ότι θέλουν την Ελλάδα μέσα με κάθε τρόπο.

Με μεγάλο σεβασμό βλέπουν και το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν το περίμεναν. Μιλάμε για τα γρήγορα βήματα, για τις γρήγορες επισκέψεις. Βλέπουμε έναν ιδιαίτερο σεβασμό στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη, έχουμε σοβαρούς οικονομολόγους που αναλύουν και  σχολιάζουν  το Βαρουφάκη...

Πριν δεν υπήρχε σεβασμός, πριν υπήρχε  σαρκασμός.

Από τη μια αυτός ο σεβασμός είναι και φόβος, αυτό μας λένε και τα λόγια της κας Μέρκελ η οποία τσαντίστηκε ξεκάθαρα στην συνάντηση που είχε με τον κ. Σούλτς το Σάββατο που πέρασε . Ο κ. Σουλτς ήταν ο πρώτος που ήρθε στην Αθήνα και της κας Μέρκελ δεν της άρεσε , επίσης ενοχλείτε λίγο από το γεγονός ότι δεν της ζήτησε ραντεβού ο κ. Τσίπρας ενώ ο κ. Βαρουφάκης ζητά ραντεβού από τον ομόλογό του. Άρα ενοχλούνται όμως ο σεβασμός είναι κάτι το οποίο περιμένουν, περιμένουν κάτι και αυτό μας δείχνει ότι στην Γερμανία θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Και στο παρελθόν υπήρχε μια  μεγάλη ήττα της κας Μέρκελ το 2012 όχι βέβαια σε σύγκρουση με την Ελλάδα αλλά σε σύγκρουση με τον Ντράγκι και αυτό φοβούνται οι Γερμανοί για αυτό δεν σχολιάζουν με ακραία λόγια , περιμένουν.  

 

Γ.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι καλό ήταν που η ελληνική πλευρά ζήτησε το αδύνατο για να έχει στα χέρια της το δυνατό στο τέλος.

Τι θα έχουμε πρακτικά και ουσιαστικά στα χέρια μας, πρώτα από όλα ότι δεν θα γυρίσει η Τρόικα. Αυτό είναι ένα εφικτό σενάριο, είναι  στο επίκεντρο της συζήτησης του κ.Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ σήμερα.

Άρα αυτή είναι μια “εύκολη” νίκη της ελληνικής κυβέρνησης γιατί ούτως ή άλλως προγραμματίζεται. Το δεύτερο που συζητιέται έντονα και θετικά στη Γερμανία είναι να αλλάξουν τα ομόλογα τα οποία τώρα είναι ομόλογα με επιτόκιο που αλλάζει και να πάνε σε αυτόματο ομόλογο δηλαδή το σχέδιο του Βαρουφάκη, αυτό σχολιάζεται θετικά. Αρνητικά μέχρι στιγμής  σχολιάζεται ο ρόλος της ΕΚΤ δηλαδή να δοθούν αιώνια αυτά τα ομόλογα στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια θα ξεκαθαριστεί και στην συνάντηση του Βαρουφάκη με τον Ντράγκι.

Σε όλα τα άλλα κομμάτια του σχεδίου Βαρουφάκη βλέπουμε θετικές απόψεις και αυτό είναι καινούργιο, πρώτη φορά η Ελλάδα παρουσιάζει σχέδιο και πρώτη φορά αντιδρούν κάποιοι υψηλοί αξιωματούχοι της Γερμανίας θετικά. Αυτό είναι καινούργιο και είναι καλό για την Ελλάδα.