Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της διαπραγμάτευσης

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτά τα οποία βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα θα μπορούσε  κανείς να πει ότι ήτανε προβλέψιμα. Είναι όσα συνήθως λέγονται, όσα προετοιμάζονται πριν ξεκινήσει μια πάρα πολύ σοβαρή και κρίσιμη συζήτηση. Πριν μπούμε δηλαδή στον πυρήνα αυτού που ονομάζουμε διαπραγμάτευση κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος αιφνιδιασμού.

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει ένα κομμάτι της Ευρώπης που λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και πρέπει να έχουμε και χρόνο για να συζητήσουμε, απλώς από ένα άλλο κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται να γίνεται η προσπάθεια να τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Γιατί αυτό το χρόνο που ζητάει ο Τσίπρας και που λογικό είναι να τον δικαιούται η Ελλάδα, ο Ντράγκι με τις κινήσεις που κάνει δείχνει να τον μειώνει επικίνδυνα, να προσπαθεί να σφίξει μια θηλιά γύρω από το λαιμό της χώρας.

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν θα μπορούσα να αποδώσω στον κ. Ντράγκι μια τέτοια πολιτική σκοπιμότητα στο 100% με την έννοια ότι επειδή ο ίδιος κινείται μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο κανόνων αυτό που έκανε είναι να πει ότι εγώ σε αυτή τη φάση δεν μπορώ  αν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση και αν δεν έχουμε κάτι στη θέση αυτού που υπήρχε πριν να συνεχίσω να κάνω αποδεκτά τα ομόλογά σας άρα πηγαίνετε στον ELA. Ο οποίος πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ήταν η βασική πηγή για την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έτσι θα γίνει και τώρα χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Άρα έτσι κανείς ας το προσεγγίσει, ευθέως σκληρές πολιτικές τοποθετήσεις είναι αυτές που υπάρχουν από την πλευρά της Γερμανίας  και αυτό βέβαια κανείς το ανέμενε , δεν είναι κάτι που μας αιφνιδιάζει.   

Εκείνο που εμείς ξεκαθαρίζουμε είναι ότι πρώτα από όλα  φαίνεται ότι όλοι  συμβιβάζονται ως ένα βαθμό με την πραγματικότητα που έχει προκύψει μετά της εκλογές, όλοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν μια αναφορά. Δεύτερον εμείς δεν μπορούμε να  αποδεχτούμε μια συζήτηση  με τους όρους που γινότανε μέχρι πριν και εντός των ορίων που υπήρχανε με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

 

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκκρεμούν και σήμερα συζητήσεις, θα γίνει  η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων άρα η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης για να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε μια κατεύθυνση  και βεβαίως να σεβαστεί τις εντολές του ελληνικού λαού και με βάση αυτά θα πάει στο Eurogroup θα επιδιώξει όλα  αυτά οποία έχουμε πει .

Αυτή η συζήτηση δεν έχει μόνο μια φάση, δεν έχει μόνο μια πράξη θα περάσουμε από διάφορες φάσεις οι οποίες άλλες θα είναι πιο δύσκολες και άλλες πιο εύκολες. Το θέμα είναι να πετύχουμε το στόχο το οποίο είναι μια ενδιάμεση συμφωνία έτσι ώστε να δοθεί χρόνος  για να μπορέσουμε να πάμε σε ένα πρόγραμμα πια εθνικού σχεδιασμού για να μπορέσουμε στο διάστημα '15 με '18 να ξαναφτιάξουμε ένα οδικό χάρτη που θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης 

 

Ερωτηθείς μέχρι πότε αισθάνεται η κυβέρνηση ότι έχει το περιθώριο να οριστικοποιήσει τη συμφωνία “γέφυρα” αυτή που θα πρέπει να είναι έτοιμη και υπογεγραμμένη στις 28/2

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καμιά φορά αυτές οι ημερομηνίες μπαίνουν για να πηγαίνουν και λίγο παραπέρα. Θέλω να πω ότι εάν διαπιστωθεί ότι δημιουργούνται οι πολιτικοί όροι για να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία δεν θα τα χαλάσουμε αν είναι στις 28 ή στις 5 Μαρτίου. Έχετε δει από τις κινήσεις μας ότι δεν αφήνουμε τον χρόνο να τρέχει , είναι πολύ στενά τα περιθώρια άρα θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε και την τελευταία ώρα των επόμενων 24ώρων για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

 

ΔΗΜ.: Εξετάζετε να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος ;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν έχω διαπιστώσει καμία τέτοια πρόθεση ανάμεσά μας. Με βάση τον σχεδιασμό μας δεν κινούμαστε σε μια τέτοια λογική.

Εμείς έχουμε μιλήσει μόνο για τεχνικού τύπου παράταση, για πίστωση χρόνου δηλαδή για να γίνουν συζητήσεις χωρίς το περιεχόμενο των προηγούμενων δεσμεύσεων. 

 

Ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνεται τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού η αύξηση του κατώτατου μισθού

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως θα περιλαμβάνεται. Εμείς έχουμε μιλήσει για πρωτοβουλίες οι οποίες θα στοχεύουν τελικά σε αυτό που ονομάζουμε αναβάθμιση της ίδιας της εργασίας, των αμοιβών της εργασίας.

 

ΔΗΜ.: Με άμεση υλοποίηση;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η πρόθεση είναι να εφαρμοστεί όταν θα είμαστε σε θέση εκ παραλλήλου να υλοποιήσουμε μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν.

Το γοργόν και χάριν έχει αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το προσδιορίσω να σας πω ότι σε ένα σε δύο σε τρεις μήνες, μπορεί να είναι και λιγότερο μπορεί να είναι και περισσότερο. Αν πούμε ότι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας μπορεί να υπολογιστεί στην βάση ενός έτους θεωρώ ότι η πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί εντός του '15.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν φτάσει σε μια συμφωνία

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στον ελληνικό λαό και θεωρώ ότι σε αυτό το αναγκαίο μέτωπο υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας θα πρέπει να συνδράμουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις από αυτές που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρουν αυτές οι προσπάθειες αλλά αυτό που περιμένουμε είναι σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις οι οποίες να διευκολύνουν τους στόχους της κυβέρνησης οι οποίες βρίσκονται σε μια τροχιά υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.