Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις διαπραγματεύσεις

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές πάνω σε ένα εξωπραγματικό οικονομικό πρόγραμμα και όπως είπα είναι δύσκολο να τα βάλεις με τον Άγιο Βασίλη. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της δύσκολης προσγείωσης στην πραγματικότητα. Παρά τις δυσκολίες νομίζω ότι μπορεί να τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Δεν γλιτώνει την προσαρμογή είναι κανόνας ευρωπαϊκός , μπορεί όμως αυτή η προσαρμογή να είναι κάπως πιο αριστερόστροφη, πιο δίκαιη, πιο δημιουργική.

Το περιεχόμενό της δηλαδή είναι ανοιχτό σε μια συνεννόηση και τις πρωτοβουλίες της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά τώρα σε μια εβδομάδα χάσαμε το κούρεμα, τώρα χάνουμε την θεωρητική δυνατότητα να πετάξουμε το πρόγραμμα στο καλάθι των αχρήστων, να πάρουμε τα λεφτά χωρίς αξιολόγηση από τον Ντράγκι. Εντάξει, αυτά τα ξέραμε εμείς βέβαια ο ελληνικός λαός  επειδή πιέστηκε από την άγαρμπη εφαρμογή των μνημονίων κατέληξε να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον το ένα λάθος μη φέρει μεγαλύτερα λάθη νομίζω ότι είναι η ώρα της προσαρμογής. Αν επενδύσουν στην προσαρμογή και κάνουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις τότε νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλά. 

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Επειδή ψηφίσαμε Αριστερά σημαίνει ότι καταργήσαμε τις δεσμεύσεις μας; Απλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δεσμεύσεις μας, αυτό είναι το έντιμο, με μια αριστερόστροφη λογική.  

ΔΗΜ.: Δεν θα έπρεπε να δώσουν στην Ελλάδα η Ευρωπαίοι το αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

 

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Καταρχήν εγώ θεωρώ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένο, είναι ένα άλλο σημείο κριτικής που κάνω  στην προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί 60 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν το εφάπαξ, μόλις βάλεις στο λογαριασμό για να δώσω ένα παράδειγμα, αυτό το εφάπαξ θα μειωθεί και άλλο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρητικά  είναι στο 1,5% του ΑΕΠ, το '15  είναι προγραμματισμένο να ανέβει στο 3% και το '16 πρέπει να απογειωθεί να πάει στο 4,5%, είναι πολύ λογικό αυτό που είπε ο κ.Βαρουφάκης ότι δεν αντέχουμε 4,5 θα θέλαμε να πάμε στο 1,5%. Εντάξει αλλά για να αρχίσεις αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να δεχτείς το πρόγραμμα , να μπεις στο πλαίσιο και τέλος πάντων αφού συνεννοηθείς με τους απέναντι θα πεις εσύ 1,5  αυτοί είναι στο 4,5 θα τα βρείτε στο 2,8. Αλλά αυτή τη στιγμή έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν πάμε για πλεόνασμα πάμε για θηριώδες έλλειμμα. Επομένως τι θα πάθουμε τώρα η πραγματική οικονομία  αναπτύσσει μια αρνητική δυναμική άρα δεν θα πιάσουμε τους στόχους και μετά θα διαπραγματευόμαστε κούρεμα των στόχων αλλά η απόσταση που θα πρέπει να καλύψουν μεταξύ της πραγματικότητας που θα έχει διαμορφωθεί και των κουρεμένων στόχων θα είναι πάλι τεράστια και δεν θα μπορούμε να την καλύψουμε.

Εγώ θεωρώ ότι το μόνο ρεαλιστικό είναι  να κάνει μια στροφή η κυβέρνηση προς τη πραγματικότητα, να δεχτεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο με μια αριστερόστροφη διαφορετική λογική γιατί έχει αποδειχθεί  στην πράξη ότι κάθε φορά που αρνούμαστε  την πραγματικότητα παθαίνουμε μεγάλη ζημιά. Το προσπάθησε η κυβέρνηση της ΝΔ να σκίσει και αυτή το μνημόνιο  και να βγει στις αγορές χωρίς προϋποθέσεις  είδαμε τι πάθαμε. Τώρα επειδή κουραστήκαμε ξανά πολιτικά και θέλαμε μια πολιτική αλλαγή πάμε να ξανακαταργήσουμε την πραγματικότητα και τις δεσμεύσεις, τέτοια πράγματα δεν γίνονται.