Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δυο σενάρια υπάρχουν μπροστά μας, το σενάριο της σύγκρουσης και το σενάριο της κωλοτούμπας και απομένει να δούμε πως θα πορευτεί η κυβέρνηση. Αλλά όλα αυτά τα οποία έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές είναι φανερό ότι δεν μπορεί να γίνουν ήδη ξεκίνησε να ξηλώνεται το πουλόβερ των υποσχέσεων, δεν αναφέρουν πια διεθνή διάσκεψη χρέους, δεν αναφέρουν κούρεμα του δημοσίου χρέους, ο κ. Βαρουφάκης χθες είπε ότι δέχονται το 70% του μνημονίου και τα λοιπά. Παρά ταύτα η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικα είναι πάρα πολύ μεγάλη και για αυτό δεν αποκλείω να έχουμε κάποια σύγκρουση την οποία προφανώς απεύχομαι αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω ως σενάριο.     Το δεύτερο σενάριο είναι το σενάριο της κωλοτούμπας για το οποίο έχουμε επίσης κάποιες ενδείξεις από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε συγκεχυμένα μηνύματα  για αυτό λέω ότι μπορεί κανείς να υποστηρίξει και τα δύο σενάρια. Στο σενάριο αυτό αν προχωρήσει η κυβέρνηση ουσιαστικά θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα και μακάρι να το κάνει αλλά θα πρέπει να το δικαιολογήσει εσωτερικά στην εκλογική της βάση και στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Επειδή θα είναι πιο θεαματική από την κωλοτούμπα του κ. Παπανδρέου το 2010, πιο απότομη η στροφή κινδυνεύει η κυβέρνηση στην στροφή αυτή αν την κάνει να εκτραπεί από το δρόμο.    

Ερωτηθείς αν  θα πρέπει να κάνει την στροφή  η κυβέρνηση

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στον ρεαλισμό. Το θέμα είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα της πέμπτης αξιολόγησης, να κλείσει το ζήτημα αυτό με κάποιες δράσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν και επί τη βάση αυτής της συμφωνίας στην συνέχεια να ανοίξει με βάση την απόφαση του Eurogroup  του 2012 η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους.

 

ΔΗΜ.: Αν η κυβέρνηση κάνει αυτή τη στροφή και πει ότι ζητάει την παράταση θα στηρίξετε αυτή τη θέση;

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς θα στηρίξουμε κάθε σωστή κίνηση της κυβέρνησης. Θα ήταν υποκριτικό από την πλευρά μας την ώρα που ακολουθούσαμε ένα δρόμο και την ώρα που παρουσιαστήκαμε στον λαό με μια συγκεκριμένη πρόταση πριν από τις εκλογές  τώρα να έρθουμε και να πούμε ότι τα ξεχάσαμε όλα αυτά και κάνουμε κριτική στην νέα κυβέρνηση από μια μαξιμαλιστική δημαγωγική σκοπιά.

Ευχόμαστε να πετύχει η κυβέρνηση, στο θέμα της μείωσης του χρέους μακάρι να το διαγράψουν και 100%  λέμε απλώς ότι το κούρεμα του χρέους ήταν μια μαξιμαλιστική αντίληψη για τα πράγματα και αποδεικνύεται. Στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών νομίζω ότι έχουμε μια απόσταση ανάμεσα στο τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ως διαρθρωτικές αλλαγές  και τι ονομάζουμε εμείς.