Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποια είναι τα βήματα που θα κάνει η νέα κυβέρνηση

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Σε λίγα εικοσιτετράωρα στις προγραμματικές δηλώσεις  θα  αποτυπωθούν όσα αφορούν τον δικό μας κυβερνητικό προσανατολισμό. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της διαπραγμάτευσης, θα έλεγα  ίσως είναι στη δύσκολη φάση, αναμενόμενες οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις από την πλευρά του κ.Σόιμπλε. Δεν ήταν αναμενόμενη και δεν θα το θέλαμε  αυτό το εκβιαστικό και βιαστικό του κ. Ντράγκι  διότι είχε το περιθώριο αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν αποκαλυπτική και ορισμένων θέσεων της Γερμανικής κυβέρνησης, το θέμα ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου σε Τρόικα και είναι ένα γενικότερο πρόβλημα ευρωπαϊκό.  Όσον αφορά το θέμα των μεταρρυθμίσεων αναγνώρισε ότι είναι θέμα εθνικό...

Για Τρόικα και μνημόνιο κανένας δεν μιλάει πια και από την έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η θέση είναι και οι καινούργιοι κανονισμοί που ψηφίζονται δεν βλέπουν Τρόικα και μνημόνιο. Βλέπουν βεβαίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά δεν βλέπουν ότι σε μια χώρα ισότιμο μέλος της   ΕΕ μπορούν να επιβάλλονται και να εποπτεύονται  πολιτικά και οικονομικά προγράμματα που να απορρέουν από αυτό το εξωθεσμικό υβριδικό όργανο.

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Είχαν μάθει να διαπραγματεύονται έτσι είδατε και την συμπεριφορά και του κ.Νταισεμπλούμ, υπενθυμίζοντας δεσμεύσεις και κανόνες της ΕΕ. Εμείς είπαμε  ότι στη συνθήκη της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται μνημόνια και Τρόικα, περιλαμβάνονται άλλες δεσμεύσεις. Υπάρχουν κανόνες που αφορούν όλες τις χώρες  και για αυτό θυμίσαμε ότι εμείς θέλουμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, θέλουμε να χτυπήσουμε την διαφθορά και την διαπλοκή. Εδώ εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική αλλά το θέμα αυτό αφορά και την Γερμανία, η νύξη η χθεσινή περί Siemens ήταν χαρακτηριστική. Και θα σας έλεγα από την ευρωπαϊκή εμπειρία μου ότι όποιο φαινόμενο διαφθοράς και διαπλοκής τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδοθα βρεις γερμανική επιχείρηση ή γερμανικά συμφέροντα.     

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να δεχτεί προσωρινή παράταση του προγράμματος 

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Έχουμε προτείνει άλλη διέξοδο να μην υπάρχουν αυτές οι δεσμεύσεις, να υπάρχει ένα πρόγραμμα -γέφυρα  που να συμφωνήσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο τι ζητάμε εμείς

 

ΔΗΜ.: Αυτό το έχει απορρίψει ο Σόιμπλε καθώς και το euro working group άρα αυτό το σχέδιο δεν προχωράει

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Όταν θέλει ο κ.Σόιμπλε να ξεχάσει αυτό που λένε όλοι ότι η Γερμανία κάνει το κουμάντο σε παραπέμπουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμείς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θέλουμε να κουβεντιάσουμε, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς λοιπόν υπάρχουν οι εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και έχουν και μια αίσθηση των ευρωπαϊκών πραγμάτων.

 

ΔΗΜ.: Έστω και για λόγους πια τακτικής η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά το  ενδεχόμενο να πει ότι ζητάει για ένα μήνα παράταση και μέσα σε αυτό το μήνα να ολοκληρωθεί η διαδικασία

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτό δεν υπάρχει στον χάρτη μας από θέση αρχής όχι τακτικής γιατί εκεί κάνεις πια και την τομή, είναι αυτό που ζήτησες να πάρεις έγκριση από την ελληνικό λαό. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής έστω και με την μορφή μιας προσωρινής παράτασης δεν αλλάζει τίποτα.

 

ΔΗΜ.: Αν επιμείνουν και οι Γερμανοί και την επόμενη εβδομάδα δεν βρεθεί λύση τι γίνεται μετά;

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Θα το δούμε γιατί στο μεταξύ διάστημα συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις και με ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με εξωευρωπαϊκους θεσμούς. Έχετε δει ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον  από την πλευρά των ΗΠΑ και τοποθετήσεις άλλων χωρών  επομένως πολλά θα συντρέξουν.  

...Και η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις δεσμεύσεις και εμείς  τις δεσμεύσεις μας αλλά και οι άλλες χώρες επομένως συζητάμε συνεχίζουμε  να διαπραγματευόμαστε , επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το καλό όλης της Ευρώπης. 

 

Ερωτηθείς αν ενστερνίζεται με τη δήλωση Βαρουφάκη ότι συμφωνούμε με το 67% των όσων περιλαμβάνουν τα μνημόνια

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Στην  δοσολογία δεν μπορώ να το μετρήσω αλλά επί της ουσίας ξέρω τι εννοεί ο κ. Βαρουφάκης. Υπάρχουν θέματα που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε  να τα είχαμε λύσει εμείς, είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο μνημόνιο λέει  ότι πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και τα λοιπά αποδείχθηκε ότι οι προτεραιότητες των μνημονιακών  εποπτών δεν ήταν αυτό.

 

ΔΗΜ.: Αυτή η δήλωση του κ. Βαρουφάκη έγινε για να χαϊδέψει τα αυτιά του κ.Σόιμπλε ή είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ:  Δεν νομίζω ότι του χάιδεψε τα αυτιά. Σας λέω επί της ουσίας ότι συμφωνούμε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, πανευρωπαϊκός στόχος, συμφωνούμε να χτυπηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά , συμφωνούμε και είναι και δικό μας θέμα να γίνουν τομές στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης... 

 

ΔΗΜ: Το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει μόνο αρχές , περιλαμβάνει και τον τρόπο που γίνονται αυτά. Δηλαδή το 67% δεν είναι μόνο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή περιλαμβάνει και τον τρόπο που μαζεύονται οι φόροι και όλα αυτά. Το 67% είναι ένα μεγάλο ποσοστό δηλαδή συμφωνούμε στα πιο πολλά

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ. Να πάω αντιστρόφως να σας παραπέμψω στο τι εννοούμε εμείς όσον αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα το δείξουν οι προγραμματικές δηλώσεις. Όπως για παράδειγμα το φορολογικό, μάλιστα υπάρχει το  πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα είμαστε σαφείς στο πως και με ποιο τρόπο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Έχουμε τις κατευθύνσεις και θα τις εκφωνήσουμε στις προγραμματικές δηλώσεις μετά τραβήξτε και εσείς μια γραμμή και θα βρούμε το ποσοστό.

 

Ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση η Ελλάδα στο Eurogroup

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Θα πάμε με την συγκροτημένη μας πρόταση άλλωστε ήδη πριν το Eurogroup θα έχουν μεσολαβήσει οι προγραμματικές δηλώσεις . Στις προγραμματικές δηλώσεις θα δώσει ο πρωθυπουργός  το σύνολο του κυβερνητικού έργου και όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης του χρέους και των άλλων θεμάτων βεβαίως θα υπάρχουν οι κατευθύνσεις πως θέλουμε εμείς . Θα υπάρχει η ελληνική πρόταση και περιμένουμε και από το Eurogroup και από την Γερμανία ειπώθηκε και χθες ποια είναι η δική τους πρόταση έναντι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση του λαού πρέπει να τηρηθούν κανόνες  αλληλεγγύης ή κανόνες που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά θέματα. Πρέπει να φέρουν και αυτοί προτάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση, όχι άρνηση ή παραπομπή προς τα πίσω.

 

Ερωτηθείς αν ο κ.Τσίπρας θα ζητήσει να δει την κα Μέρκελ

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Κάποια στιγμή θα τη δει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα βεβαίως θα την δούμε και θα μας δει άλλωστε  σε χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει επικοινωνία, υπάρχουν προσκλήσεις, συζητούμε με τον γερμανικό παράγοντα. Αν θα γίνει αυτή η συνάντηση και πότε είναι θέμα προγράμματος .