Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Μετά την χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον κ.Βαρουφάκη και τον κ.Σόιμπλε το θετικό όλης αυτής της ιστορίας  είναι ότι το Βερολίνο δεν έκλεισε την πόρτα και ότι εν πάση περιπτώσει τώρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση.

Είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία όμως τώρα ξεκινάει και είναι πολύ σημαντικό και αυτό είναι μια κατάκτηση το γεγονός ότι ξεκινάει μια διαπραγμάτευση διότι θα μπορούσαμε  να μην έχουμε ούτε αυτή τη δυνατότητα.

Ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι σύντομος, ότι θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να  επιτευχθούν και να συμφωνηθούν σημαντικά πράγματα όμως θα πρέπει να περιμένουμε πως θα σχηματοποιηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης η οποία στα θέματα της οικονομικής πολιτικής εκπροσωπείτε από τον υπουργό Οικονομικών, για να μπορούμε στην συνέχεια να κάνουμε τις οποιεσδήποτε σκέψεις και κρίσεις. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, είμαι αισιόδοξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Για του κούρεμα του χρέους

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Αυτό είναι θέμα διεκδίκησης, ο κ.Βαρουφάκης  δέχεται και λέει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει μια απομείωση του χρέους. Τα εργαλεία τα οποία προτείνονται για την απομείωση είναι διάφορα θα πρέπει λοιπόν  να δούμε πως αυτή η πρόταση θα συγκεκριμενοποιηθεί. Το ότι ο κ.Σόιμπλε αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν δέχεται κάτι δεν σημαίνει όμως ότι αυτό  θα πρέπει εμάς να μας απομακρύνει από το στόχο μας, θα το  δούμε στην πορεία. 

 

Ερωτηθείσα τι θα γίνει στην περίπτωση μια αρνητικής απάντησης από το Eurogroup   

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Υποθετικά δεν μπορώ να απαντήσω, αυτή τη στιγμή το χειρισμό των οικονομικών τον έχει αποκλειστικά ο υπ. Οικονομικών επομένως όταν θα φτάσουμε μπροστά σε ένα αρνητικό δεδομένο που εγώ είμαι σίγουρη ότι δεν θα φτάσουμε διότι η ζημιά την οποία θα υποστούν παρά τα όσα ισχυρίζονται αυτή τη στιγμή οι δανειστές μας  σε περίπτωση που εμείς σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και πούμε ότι προτάσσουμε την επιβίωση του ελληνικού λαού και δεν μπορούμε να πληρώσουμε είναι  μεγαλύτερη  από εκείνη που μπορεί να υποστούν αν δεχτούν  μια διαγραφή με τον οποιοδήποτε όρο  ή ορολογία χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως να μην ξεχνάτε ότι η μεγάλη δύναμη αυτής της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η δύναμη του ελληνικού λαού, είναι η δύναμη όλων εκείνων  και έξω από την Ελλάδα που υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όπως είπε και χθες ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται πλέον και ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως στόχο την επιβίωση του λαού και όχι την επιβίωση των τραπεζών.

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο διεκδικεί ο κ. Βαρουφάκης κάποια πράγματα. Και επειδή πολλά λέγονται οι ΑΝΕΛ σαφέστατα και στηρίζουμε την κορυφαία προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση  για την διαπραγμάτευση η οποία αυτή τη στιγμή ξεκινάει και επειδή ακούμε από την πλευρά της αντιπολίτευσης κάποιες περίεργες φωνές θέλω να πω το εξής αν δεν μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ας καθίσουν τουλάχιστον στην άκρη.   

 

Για το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Απ' ότι γνωρίζω το όνομα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια συμφωνία, αυτό προφανώς είναι ένα θέμα που θα το συζητήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο το όνομα θα το ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα .