Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή  τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τον αιφνιδιασμό των εταίρων μας

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Κακώς αιφνιδιάστηκε όποιος αιφνιδιάστηκε  γιατί νομίζω ότι είχαμε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών θα κινηθούν σε μια κατεύθυνση η οποία θα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την κατεύθυνση των προεκλογικών  εξαγγελιών τις οποίες είχαμε καταθέσει και με τις οποίες διεκδικήσαμε και πήραμε την ψήφο του ελληνικού λαού.  Αυτό που κάνουμε είναι ότι τηρούμε το συμβόλαιο το οποίο συνάψαμε με τον ελληνικό λαό, τιμούμε την λαϊκή εντολή την οποία λάβαμε και δεν το κάνουμε από ένα πείσμα, το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να δοθεί τέλος σε μια παράλογη πολιτική που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κοινωνική ανθρωπιστική κρίση αλλά ταυτόχρονα βυθίζει συνολικά όλη την ευρωζώνη στην ύφεση  και στην παγίδα του χρέους.

 

Για το ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης και να οδηγηθεί σε μια άτακτη χρεοκοπία στην περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυτό το σενάριο κατέρρευσε από την πρώτη μέρα που γίναμε κυβέρνηση, ούτε υπάρχει κανέναν σενάριο να κινηθεί η χώρα  σε μια άτακτη χρεοκοπία.

Εμείς από τη στιγμή που λάβαμε την λαϊκή εντολή έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση είτε μέσω του πρωθυπουργού της είτε μέσω του υπουργού Οικονομικών σε ένα σαφάρι διπλωματικών σχέσεων όπου στην ουσία γίνεται μια διαβούλευση διαρκής, επίπονη,δύσκολη διαβούλευση έτσι ώστε να βρεθεί μια επωφελής λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους  μας.

Αυτή η διαβούλευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, δεν σταματάμε ούτε λεπτό κάθε μέρα είμαστε σε διαρκείς επαφές και νομίζω ότι υπάρχει και αναπτύσσεται ένα καλό κλίμα έτσι ώστε να φτάσουμε σύντομα σε αυτή την αμοιβαία επωφελή λύση. Κανείς μας δεν περίμενε ότι αυτό θα είναι μια εύκολη υπόθεση, μια υπόθεση που θα λήξει από την πρώτη μέρα που θα βγούμε και θα αναγγείλουμε την δικιά μας θέση.   

 

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Εμείς δεν ζητάμε τεχνική παράταση για τον εξής λόγο όταν ζητάς τεχνική παράταση για ένα πρόγραμμα σημαίνει ότι αποδέχεσαι στην ουσία τις ρήτρες και τις δεσμεύσεις τις οποίες περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα. Αυτό για εμάς δεν αποτελεί επιλογή και επαναλαμβάνω όχι από πείσμα αλλά επειδή δεν πιστεύουμε στον ανορθολογισμό ενός προγράμματος που προβλέπει μέτρα τα οποία βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και την κοινωνική κρίση. Επομένως εμείς αυτό που ζητάμε είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα. ένα πρόγραμμα γέφυρα το οποίο να είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τους εταίρους μας, το οποίο να περιέχει στοιχεία τα  οποία θέλουν να τα δουν να υλοποιούνται οι εταίροι . Στοιχεία που έχουν να κάνουν με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων   το οποίο εμείς έχουμε και την πολιτική βούληση και όλη την αποφασιστικότητα έτσι ώστε  να το διεκπεραιώσουμε  και πάνω σε αυτή τη βάση προσπαθούμε  να βρούμε μια τέτοια λύση.

Πιστέψτε με μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του Φλεβάρη θα έχει βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι απολύτως εποικοδομητική και θα δίνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να έχουμε το χρόνο  να διαβουλευτούμε και να σχεδιάσουμε , μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο  για την περίοδο 2015 -2018.

 

ΔΗΜ.: Αυτό σημαίνει ότι δεν προσανατολίζεστε την ρήξη

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ρήξη δεν είναι δικιά μας επιλογή. Εμείς ελπίζουμε ότι δεν έχουν επιλογή τη ρήξη και έχουν επιλογή να το συνεχίσει η ΕΕ και η ευρωζώνη να λειτουργεί στις θεμελιώδεις αρχές της μέσα στις οποίες είναι και η οικονομική και η κοινωνική και η πολιτική σταθερότητα στις χώρες μέλη.

 

ΔΗΜ: Προς το παρόν δεν δείχνουν διάθεση να  συνεννοηθούν και να αποδεχτούν τα όσα θέτει η ελληνική κυβέρνηση

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μπορεί σε επίπεδο διατυπώσεων και σε επίπεδο ανακοινώσεων  να βλέπουμε μια σκληρή γραμμή από κάποιους από τους εταίρους αλλά να ξέρετε ότι κάτω από τις γραμμές υπάρχουν διατυπώσεις που αφήνουν περιθώριο διαβουλεύσεων   όπως επίσης γίνονται διαβουλεύσεις  σε καθημερινή βάση.   Το γεγονός ότι εχθές επέλεξε να έρθει ινγκόγκνιτο ο κ.Βίζερ ο επικεφαλής του Euro Working Group για να γίνει μια συζήτηση επί των θεμάτων αυτών με τους κύριους Δραγασάκη , Βαρουφάκη , Τσακαλώτο και Σταθάκη αυτό δείχνει είναι ότι γίνεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.

 

ΔΗΜ.: Πότε θα έχουμε μια εικόνα για το που πάει η κατάσταση 

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχουν τρία σημαντικά ραντεβού αυτή τη στιγμή το πρώτο Eurogroup την Τετάρτη, η Σύνοδος Κορυφής τη Πέμπτη και το Eurogroup στις 16 του μήνα που νομίζω ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι διαβουλεύσεις θα είναι πολύ έντονες , θα βρίσκουμε και κοινά σημεία , θα διαφωνούμε αλλά όλα αυτά μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με τους εταίρους και πατώντας πάνω στον ορθολογισμό και στην πραγματικότητα  και η Ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής λύση και για τους Έλληνες αλλά και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης

 

Ερωτηθείς αν  υπάρχει σκέψη για διενέργεια  δημοψηφίσματος στην περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Ο ελληνικός λαός μίλησε μέσα από την κάλπη, οι εκλογές αυτές είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα επομένως αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουμε την λαϊκή εντολή... 

Θα κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής , και πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας διαθέτουμε και την αποφασιστικότητα αλλά και την  νηφαλιότητα έτσι ώστε να διεκπεραιώσουμε  αυτό το δύσκολο έργο.