Ο βουλευτής της ΝΔ , κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την ΝΔ

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πυξίδα όλων ημών που μεγαλώσαμε, πιστέψαμε και υπηρετήσαμε τις αξίες του Κ.Καραμανλή και της ΝΔ είναι το συμφέρον της χώρας . Αυτό προσδιορίζει τη στάση μας, τις τακτικές μας και όλα αυτά τα οποία επιδιώκουμε να κάνουμε είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Υπό αυτή την έννοια είναι σαφές ό,τι χρήσιμο για τη χώρα επιδιώξει αυτή η κυβέρνηση  θα μας έχει δίπλα και ότι θεωρούμε από τις επιλογές της ότι βλάπτει  τα εθνικά συμφέροντα θα μας έχει απέναντι.

Η πράξη μας κρίνει όλους αλλά αυτή η παράταξη είναι ταυτισμένη στην ιστορική της διαδρομή με τις κορυφαίες και πιο δύσκολες επιλογές του ελληνικού έθνους οι οποίες ήταν και επιτυχείς. Δεν νομίζω ότι έχει περιθώριο να απομακρυνθεί από αυτό τον αξιακό κώδικα ο οποίος την έχει κάνει να αντέχει και τόσο  πολύ στον χρόνο.

Είναι σαφές ότι εγκαταλείψαμε την συμμαχία με την μεσαία τάξη και κάναμε κάποιες επιλογές  λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης οι οποίες μας έφερε σε  αντίθεση ακόμα και με την αντίληψή μας περί φορολογίας, περί κοινωνικής δικαιοσύνης και τα λοιπά και αυτό πληρώσαμε.

Πληρώσαμε τον εγκλωβισμό μας σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη και σε μια ακροδεξιά ρητορική. Δεν προστατεύσαμε την κατάκτηση του μεσαίου χώρου  και ξωκύλαμε προς ένα δόγμα του σοκ  το οποίο μας ανάγκασαν βέβαια οι συνθήκες να πάμε  αλλά δεν έπρεπε να εδραιωθεί η πεποίθηση της μονιμότητας και της κυριαρχίας αυτής της αντίληψης πράγμα το οποίο δυστυχώς έγινε και για αυτό τιμωρηθήκαμε από το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

ΔΗΜ.: Πίσω από αυτή την στρατηγική κρύβονται συγκεκριμένα πρόσωπα;

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Οι πολιτικές σαφώς δεν υπάρχουν από μόνες τους από πρόσωπα εκφράζονται αλλά θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί ο ιδεολογικοπολιτικός προσανατολισμός του κόμματός μας εκ νέου για το μέλλον και στην συνέχεια να αντιστοιχηθεί με τα πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν αυτές τις μετριοπαθείς, τις κοινωνικά δίκαιες και της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης αντιλήψεις τις οποίες παραδοσιακά εξέφραζε και εκφράζει η ΝΔ.

 

ΔΗΜ.: Για να γίνει αυτό με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα θα πρέπει να τεθεί και θέμα στην ηγετική ομάδα;

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο τελευταίος που θα το έλεγε αυτό είμαι εγώ, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία δημοκρατικής ενδοσκόπησης. Να συνεδριάσουν όλα τα όργανα, είναι θετικό βήμα ότι προγραμματίστηκε η συνεδρίαση της ΚΟ θα πρέπει να γίνει έτσι και την  πολική επιτροπή, το ίδιο να γίνει και με το συνέδριο και με τις νομαρχιακές  συνελεύσεις να εντοπίσουμε τα λάθη μας, να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του στο ποσοστό που του αντιστοιχούν και κυρίως να προβληματιστούμε  για το τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε  είτε σε πολιτικές είτε σε πρόσωπα για να επαναφέρουμε την παράταξη αυτή στο ρόλο που καλείται να παίξει στην σημερινή συγκυρία.

Αυτή η διαδικασία σε μια παράταξη που θέλει να παραμένει μεγάλη ιστορική  και δημοκρατική θα πρέπει να σέβεται κανόνες και καταστατικές λειτουργίες. Αυτό που ευθέως υπερασπίζομαι και πιστεύω  ότι θα το κάνουν πάρα πολλοί στην  ΝΔ, είναι την λειτουργία της εσωκομματικής δημοκρατίας με ότι σημαίνει αυτό.

 

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε η ΝΔ να έχει ένα κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση στην διαπραγμάτευση που γίνεται  

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εγώ είμαι της άποψης της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής προσπάθειας που θα ξεπερνά τις κομματικές ή τις προσωπικές  διαχωριστικές γραμμές όχι τώρα αλλά από την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση. Ακόμα και την περίοδο που συμμετείχα σε αυτή την κυβέρνηση πάντοτε επεδίωκα  να συνεννοούμαι και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης γιατί έτσι ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Πιστεύω και εύχομαι η κυβέρνηση να τα καταφέρει, έχω επιμέρους επιφυλάξεις όσον αφορά τις προσεγγίσεις της που δηλώνουν απειρία και άγνοια των ευρωπαϊκών διαδικασιών και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και ώριμοι να μπορούμε να  συνεννοούμαστε  και να στηρίζουμε τις εθνικές θέσεις όταν χρειάζεται χωρίς όμως να αγνοούμε τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη και χωρίς   να δείχνουμε ότι δεν σεβόμαστε την συνέχεια του κράτους διότι αυτό είναι που μειώνει την διεθνή μας αξιοπιστία και μειώνει τις πιθανότητες να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.