Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου  του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, στα διεθνή ΜΜΕ υπάρχουν αυτά που αναφέρατε αλλά υπάρχουν και τα άλλα δηλαδή η επισήμανση, η προτροπή, η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει στο τέλος ένας προωθητικός συνδυασμός μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Η δική  μου εκτίμηση με όσα γνωρίζω και εκτιμώ είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας ουσιαστικής έντονης συζήτησης που έχει και στοιχεία σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά στο τέλος θα πρυτανεύσει το κοινό συμφέρον και το κοινό συμφέρον είναι λύση και όχι ρήξη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία δείχνει ότι η λύση είναι κάπου ανάμεσα στις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών. 

 

Ερωτηθείς ποια είναι τα σημεία που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν έμπαινα τώρα σε λεπτομέρειες δεν θα βοηθούσα την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν συμφέρει κανέναν η ρήξη, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους - δανειστές μας και γιατί την ώρα που κάθε πλευρά  προβάλει τις αρχικές της θέσεις και με ένα σκληρό τρόπο την ίδια ώρα  στα σημεία που θα μπορούσε να γεφυρωθεί αυτή η απόσταση γίνεται δουλειά.

Χθες το βράδυ ήταν στην Αθήνα ο κ.Βίζερ αν πηγαίναμε για καταστροφή δεν θα γινόταν αυτή η συνάντηση.

Τα σημεία σύγκλισης είναι ρεαλιστικά και όχι εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα για τον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια.  Δεύτερον μέτρα απομείωσης του χρέους που να οδηγούν σε μικρότερα τοκοχρεολύσια  την Ελλάδα και σύνδεση και με ρήτρα ανάπτυξης έτσι ώστε  από αυτές τις δύο πηγές να ξεκλειδωθούν χρήματα που να μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας  και την μείωση της ανεργίας. Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην διοίκηση, την φορολογία, το έλλειμμα ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία που προκαλούν η διαπλοκή, τα καρτέλ, οι ολιγάρχες...   Αυτά πρέπει να μπουν στο χαρτί με έναν τρόπο δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές που να εγγυάται να χτίζει σχέσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και στηριγμένα στον εξής χρυσό κανόνα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να δημιουργεί νέα ελλείμματα γιατί όχι μόνο θέλουμε νοικοκυρεμένη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αλλά γιατί ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα αυξάνει και την ανεξαρτησία της χώρας .

 

ΔΗΜ:  Θεωρείτε δηλαδή ότι θα ξεπεραστεί  το αρχικό Όχι σε αυτή τη συμφωνία γέφυρα που οι εταίροι μέχρι στιγμής λένε “δεν υπάρχει περίπτωση”.

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι διότι έχουμε το πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι δεν μπορείς να ζητάς σε λίγες μέρες από μια νέα κυβέρνηση αυτό που δεν μπόρεσε να σου δώσει επί επτά μήνες μια βολική κυβέρνηση δικών σου ανθρώπων Σαμαρά -Βενιζέλου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στο Eurogroup συγκεκριμένη πρόταση που θα εγγυάται αυτά τα νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Εμείς δεν θέλουμε να παίρνουμε χρήματα για να τα πετάμε στον αέρα, εμείς θέλουμε να μπορέσουμε να ανασάνουμε και ως κοινωνία και ως οικονομία για να μπορέσει μέσω της ανάπτυξής της η οικονομία και να επουλώσει πληγές που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο και να καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστη...              

 

Ερωτηθείς αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση θα σκεφτόντουσαν  το δημοψήφισμα

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το δημοψήφισμα έγινε στις 25 Ιανουαρίου και ήταν καθαρό το αποτέλεσμα και δύο εβδομάδες μετά από αυτές τις εκλογές η στήριξη που έχει  η κυβέρνηση  είναι πολύ μεγαλύτερη και καταγράφεται με όλους τους τρόπους.  

 

ΔΗΜ: Άρα δεν φοβάστε αυτό που λένε κάποιοι ότι είμαστε κοντά στο Grexit

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν συμμερίζομαι αυτούς τους φόβους . Η άποψη του κ. Γκρισμαν είναι σεβαστή αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι μετράει πολύ παραπάνω η γνώμη του κ. Ομπάμα και η γνώμη του υπ. Οικονομικών που έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια περί του αντιθέτου.

Ας μην κάνουμε σε μια ώρα δύσκολης διαπραγμάτευσης “τους προπονητές από την εξέδρα”. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, ξέρουμε τι κάνουμε και θα πετύχουμε μια λύση καλύτερη από αυτά που μας κληροδότησε η απελθούσα κυβέρνηση.