Ο πολιτικός αναλυτής, κος Γιάννης Λούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης

 

Γ.ΛΟΥΛΗΣ: Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με κάποια ασταθή βήματα στην αρχή, με την βιασύνη κάποιων υπουργών να κάνουνε δηλώσεις αλλά θα έλεγα ότι η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική και είναι θετική γιατί εκεί που τους πιστώνει η κοινή γνώμη είναι στο γεγονός ότι εμφανίζονται να δίνουν σκληρή διαπραγματευτική μάχη.

Αυτό είναι καθοριστικό συν το γεγονός ότι είναι μια νέα εικόνα και επειδή η προηγούμενη εικόνα των δύο κομμάτων που υπέστησαν βαρύτατη ήττα ήταν κακή αυτή η φρεσκάδα είναι μεγάλο όπλο της κυβέρνησης.

 

Γ.ΛΟΥΛΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τώρα έχουμε μπει στα ταραγμένα νερά αλλά έχει ένα πλεονέκτημα ο κ.Τσίπρας πιστεύω ότι κατά βάση η μεγάλη μάζα των  ψηφοφόρων που τον επέλεξε και ειδικά αυτών του μεσαίου χώρου έχουνε περιορισμένες προσδοκίες. Αυτή η αίσθηση της αξιοπρέπειας που αισθάνονται είναι σημαντικό αλλά και οι ίδιοι συνειδητοποιούν στο βάθος ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά  μας και  ότι βεβαίως και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς.

Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο καινούργιο το οποίο έχουμε χρόνια να το δούμε ότι ενώ τον κ.Τσίπρα τον ψηφίσαν με αρκετές επιφυλάξεις οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου μετεκλογικά είναι σαφώς ισχυρότερος από ότι ήταν την ημέρα της κάλπης. Δηλαδή αρχίζει και εδραιώνεται πια και ως πρωθυπουργός και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης. Δηλαδή μιλάμε για δύο κόμματα το ένα τοξικό το οποίο δεν ξέρω αν θα επιβιώσει μέχρι τέλους, το ΠΑΣΟΚ, και το άλλο αρχίζει να γίνεται επίσης τοξικό. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ εάν τους ρώταγε κάποιος αν θα την ψήφιζε τώρα θα ήταν τουλάχιστον αναποφάσιστοι, για να είμαι επιεικής δηλαδή.

 

Για την ΝΔ

 

Γ.ΛΟΥΛΗΣ:  Η  ΝΔ χρειάζεται συθέμελη αλλαγή σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή είναι ένα κόμμα το οποίο ήταν ήδη φθαρμένο και είναι ακόμη περισσότερο φθαρμένο, είναι ένα παρακμιακό κόμμα το οποίο έχει κλειστεί σε ένα πολύ δεξιό καβούκι. Χρειάζεται ανανέωση σε επίπεδο προσωπικού, σε όλα τα επίπεδα από πάνω μέχρι κάτω  εάν δεν το κάνει αυτό θα περάσει πάρα πολύ δύσκολα, το μόνο το οποίο κάπως θα τη σώσει  είναι αν αποτύχει τελείως η κυβέρνηση.

Οι ρωγμές στην ΝΔ είναι σε όλα τα σημεία, ο δρόμος της είναι εξαιρετικά ανηφορικός και αν δεν δει την κατάσταση καθαρά στον καθρέφτη κινδυνεύει να αρχίσει να γίνεται τοξικό το προϊόν. Δηλαδή δεν θα μπορούν να είναι αξιόπιστοι ακόμα και όταν θα κάνουν αντιπολίτευση  πλέον  ακόμα και αν έχουνε δίκιο, ο κόσμος δεν θα τους ακούει.  

 

Ερωτηθείς αν μια λύση για την ΝΔ θα ήταν να ακολουθήσει το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ και να μεταπηδήσει γενιές για να είναι κοντά στο μοντέλο του κ. Τσίπρα

 

Γ.ΛΟΥΛΗΣ:  Τα μοντέλα κανένας δεν τα μιμείται και ο κ. Τσίπρας είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος πολιτικός ο οποίος φάνηκε από την πρώτη στιγμή, δεν είναι τυχαία η άνοδος του. Το να βρούνε ξαφνικά έναν άνθρωπο 40άρη ο οποίος να μπορέσει να παίξει το ρόλο του Τσίπρα δεν είναι εύκολα πράγματα. Θα κοιτάξουν το υλικό που έχουνε, θα το αξιοποιήσουν  κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ανανεωθούν   αν δεν το κάνουν τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από κόμματα.