Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Εγώ έχω αναλάβει μέσα από το υπουργείο αλλά και σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία τον πυλώνα 1 του προγράμματός μας δηλαδή τα άμεσα μέτρα  αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. 

 

Για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για 300 χιλιάδες οικογένειες

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Θα μπορούσαμε να πάμε με διάφορες τις νόρμες, με αυτό που ορίζεται ως όριο της φτώχειας, αυτό ορίζεται σε όσους έχουν κάτω από 6 χιλιάδες € το χρόνο εισόδημα ως οικογένεια όμως ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων οι οποίοι έχουν βρεθεί εξαιρετικά αδύνατοι και ευάλωτοι σήμερα  ως θύματα των μνημονιακών πολιτικών δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση. Από την πρώτη μέρα που ανέβαλα έστειλα τα ανάλογα έγγραφα προς τους δήμους και τις Περιφέρειες, σκοπεύω να πάω στον Αρχιεπίσκοπο για να ξέρω και από τις ενορίες τι κάνουν και σε ποιους δίνουν. Στέλνουμε αντίστοιχα μηνύματα και το αίτημα προς τα σχολεία να μας εντοπίσουν τι αριθμό παιδιών θεωρούν ότι υποσιτίζονται.   

 

ΔΗΜ.: Άρα όποιος έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω από 6 χιλιάδες  παίρνει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα αυτό από πότε θα ισχύσει;

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Αυτό θα ισχύσει όσο το δυνατόν συντομότερα υπό τον όρο ότι θα γίνει αυτή η καταγραφή και θα συνεργαστούν όλες αυτές οι δομές. 

Πρέπει κάπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε να πιστοποιήσουν το εισόδημά τους, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε μια δομή, μια δομή αξιόπιστη η οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τους ωφελούμενους .

Το φορολογικό κριτήριο είναι το εύκολο κριτήριο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν καθόλου δήλωση, υπάρχουν ειδικές ευάλωτες ομάδες, οι Ρομά. Ευπαθείς ομάδες οι οποίες και από τις υποχρεώσεις μας από την ΕΕ  εντάσσονται σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες δηλαδή αυτή τη στιγμή έτσι κι αλλιώς έχουμε διεύρυνση, μακάρι να ήτανε μόνο με την φορολογική δήλωση γατί τότε θα το τελείωνα πολύ γρήγορα.

 

Ερωτηθείσα αν έχει βάλει η κυβέρνηση ένα χρονοδιάγραμμα

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Όταν  είπα στον πρωθυπουργό “νομίζεις ότι αν αρχίσουμε σε δύο μήνες να δίνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε είναι καλά;” και μου είπε “όχι καθόλου, νομίζω ότι από τώρα”. Όπως καταλαβαίνετε εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από τη μέρα που έχουμε έρθει, είμαστε εδώ και προσπαθούμε να το συντονίσουμε όλο αυτό το έργο...

 

Ερωτηθείσα  που θα τα βρει τα λεφτά η ΔΕΗ

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Είναι μέσα στον προϋπολογισμό, όλοι τα ξέρουν μέσα στο επιτελείο το οικονομικό και κάνουν  αναδιάταξη των κονδυλίων ώστε για τους πρώτους μήνες να αρχίσουμε να ανταποκριθούμε και σιγά -σιγά θα βρούμε και τα υπόλοιπα. Μιλάμε για ετήσιο κόστος 1,8 δις και τα επτά μέτρα. 

 

Ερωτηθείσα που θα βρεθούν τα 30 χιλιάδες σπίτια για τους αστέγους

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Πολλοί ιδιοκτήτες δίναν στην “αλληλεγγύη για όλους” τα ακίνητά τους ως εγγυήτρια εκείνη δηλαδή για να τα νοικιάζει σε ανθρώπους οι οποίοι θα πλήρωναν τον ΕΝΦΙΑ... Έχω διάφορες “δωρεές” ...θα δώσουμε κίνητρα πρώτον για όλα αυτά τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Εμείς εδώ στο υπ. Εργασίας έχουμε το μεγαλύτερο στόλο ακινήτων διότι είναι τα ακίνητα των Ασφαλιστικών ταμείων αναξιοποίητα. Επίσης ο κ.Κακλαμάνης είχε κάνει μια μεγάλη μελέτη που έβλεπε ποια είναι τα άδεια-εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα μες την πόλη. Υπάρχει ένας μεγάλος  οικιστικός πλούτος.

 

Θ.ΦΩΤΙΟΥ: Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης  δεν επαιτούν, δεν ζητούν ένα σισίτιο δουλειά θέλουν.

Θα κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια ο Έλληνας πρέπει να καταλάβει ότι η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ντρέπεται να έρθει να δηλώσει ότι δεν έχει το παιδί του να φάει και λιποθυμάει στο σχολείο.

Το μέτρο είναι έκτακτο για φέτος για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, για φέτος. Αν θα το επεκτείνουμε για του χρόνου θα φανεί από την εργασία δηλαδή αν από αυτούς τους ανθρώπους σιγά -σιγά τους δίνουμε την δυνατότητα για εργασία.

Σήμερα ο Έλληνας είναι φτωχός και άνεργος και  δυστυχισμένος λόγω των μνημονίων, όχι γιατί έφταιξε, όχι γιατί ήταν ο ίδιος που τα έφαγε. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί  και άρα η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ο Έλληνας δεν ζητάει σισίτια ζητάει δουλειά.