Ο  υπουργός Δικαιοσύνης , κος Νίκος Παρασκευόπουλος , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπιστεύομαι τα πρόσωπα τα οποία από την ελληνική πλευρά χειρίζονται τα προβλήματα αυτά.

 

Για την επανίδρυση του συστήματος

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται για επανίδρυση πρόκειται για διορθωτικές επεμβάσεις.

 

Ερωτηθείς αν θα γίνει άμεσα η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:  Καταρχήν δεν προανήγγειλα την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων αλλά στην ουσία ότι δεν θα υπάρχει ποινή για ανηλίκους εκτός αν τα εγκλήματά τους είναι πάρα πολύ βαριά και έτσι πρακτικά θα φτάσουμε σε μια κατάργηση ποινής αφού δεν θα υπάρχει “πελατεία”.

Εκτός από τα καταστήματα στα οποία μπορεί να εγκλειστεί ένας ανήλικος 15 ως 18 ετών υπάρχουν καταστήματα στο σωφρονιστικό σύστημα τα οποία ονομάζονται “φύλακες ανηλίκων” αλλά μέσα κρατούνται άτομα τα οποία είναι από 18 ως 25 ετών, στην ουσία όσοι  βρίσκονται εκεί είναι νέοι δεν λέγονται ανήλικοι . Αυτοί οι χώροι που βρίσκονται άνθρωποι ηλικίας 18 ως 25 φυσικά δεν θα πάψουν να λειτουργούν.

 

Για τις  φυλακές υψίστης ασφαλείας

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Οι φυλακές που ονομάστηκαν Γ τύπου θα καταργηθούν. Η αλλαγή την οποία ανήγγειλα δεν αφορά μείωση με οποιοδήποτε τρόπο των όρων ασφαλείας για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων  οι οποίοι μπορεί να έχουνε δείξει ότι είναι επικίνδυνοι και μέσα στη φυλακή και λοιπά, αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει. Τμήματα ασφαλείας σε σωφρονιστικά καταστήματα ανέκαθεν υπήρχαν.

Η ανάγκη για αυξημένη φύλαξη ορισμένων κρατουμένων υπήρχε τώρα εάν αυτό θα γίνεται σε ένα απομονωμένο κατάστημα ή εάν θα γίνεται σε διάφορες  πτέρυγες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο δεν αφορά την γενικότερη πολιτική ούτε αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διασφαλίσει είναι οπωσδήποτε να υπάρχουνε συνθήκες για ασφαλή κράτηση όμως τα καταστήματα Γ τύπου δεν ήταν απλώς ένας χώρος με μεγαλύτερη ασφάλεια ήταν κάτι που ήταν τελείως διαφορετικό και τελείως ιδιαίτερο. Στις φύλακες Γ τύπου καταρχήν η ένταξη κάποιων κρατουμένων δεν προβλεπόταν να γίνεται με τις προδιαγραφές τις δικαιοκρατικές οι οποίες πρέπει να υπάρχουν. Για παράδειγμα συνεπάγεται η φυλακή αυτή μια πολύ σοβαρή επιβάρυνση των συνθηκών κράτησης δηλαδή δημιουργεί μια άλλη ποιότητα ποινής η οποία δεν είχε αποφασιστεί από το δικαστήριο. Το άλλο πρόβλημα ήταν ότι η επιβάρυνση εκεί δεν αφορούσε μόνο τους όρους της φύλαξης  αλλά αφορούσε και κάποια ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, την δυνατότητα της ιατρικής περίθαλψης που πρακτικά δεν ήταν η ίδια, πάρα πολλά θέματα τα οποία δεν επιτρεπόταν ακόμα και από το σύνταγμά μας δεν συνδέονται με τον τρόπο της ποινής...

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:  Φυσικά χρειάζονται αλλαγές και νομίζω  ότι οι μεταρρυθμίσεις σε κάποιους τομείς αποτελούν και μια λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση. Βεβαίως αυτό δεν θα γίνει γενικευμένα, δεν αλλάζουν τα πάντα, θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν πεδία στα οποία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα.

 

ΔΗΜ.: Η διαδικασία  του αυτοφώρου επί παραδείγματι για χρέη προς το δημόσιο θα συνεχίσει να υφίσταται;  

 

Ν.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ:  Τα εξετάζουμε όλα δεν μπορώ να σας δώσω εξειδικευμένη απάντηση αυτή τη στιγμή, δεν έχω ξεκινήσει καν το έργο. Δεν έχω βρει το επιτελείο μου για να ξεκινήσω το έργο προκειμένου να μπορέσω να σας δώσω πιο εξειδικευμένη απάντηση. Αυτό το οποίο έδωσα ως κατεύθυνση είναι ότι πάντως στις περιπτώσεις που έχουμε μια εγκληματική δραστηριότητα και ο όρος είναι βαρύς θα μπορούσαμε να πούμε μια παραβατική δραστηριότητα η οποία προσδιορίζεται από κοινωνικές συνθήκες  οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολες  θα υπάρξει μια στοργή της Δικαιοσύνης και αυτό δεν μπορώ να το διασφαλίσω με επέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης γιατί η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα προσπαθήσω όμως με νομοθετικά μέτρα να αποκαταστήσω αυτή την Δικαιοσύνη που είναι αναλογική, που είναι ήπια στους αδύνατους  και είναι αυστηρότερη σε αυτούς που κάνουν βαριά εγκλήματα. Αυτό αφορά και την διαδικασία και την ουσία δηλαδλη και το ποιες θα είναι οι ποινές.