Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ΝΔ αν η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία που θα υιοθετεί το 70% του σχεδίου που υλοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κάθε σωστή κίνηση θα την υποστηρίξουμε και χθες στην Βουλή ήμουνα ξεκάθαρος σημείωσα ότι μεταξύ σύγκρουσης που θα ρίξει την Ελλάδα στα βράχια και κυβίστησης εμείς ωθούμε την κυβέρνηση και να κάνει την κυβίστηση διότι θα είναι προσγείωση στην πραγματικότητα.

Εγώ για παράδειγμα όχι απλώς στηρίζω αλλά ευχαριστώ την κυβέρνηση για την ευχάριστη έκπληξη που μου επιφύλαξε σε σχέση με τον ΟΟΣΑ. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με κατακεραύνωνε για την συνεργασία που είχαμε  ως υπουργείο Ανάπτυξης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ενώ από εδώ και πέρα σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη θα στηριχθεί το 70% των μεταρρυθμίσεων που έγιναν μέχρι τώρα και στο υπόλοιπο 30% θα υπάρξει συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Βλέπω ότι γίνεται μια προσπάθεια άτεχνη στροφής της κυβέρνησης στο ρεαλισμό αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουμε .

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σημειώνω ότι υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα αυτή την ώρα για αν προσχωρήσει η  Ελλάδα προς τα μπρος και για να κλείσει η συμφωνία, το ένα πρόβλημα σχετίζεται με τον προϋπολογισμό και το δεύτερο σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά.

Για τον προϋπολογισμό υπάρχουν οι υποσχέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες θα αυξήσουν αναπόφευκτα τις δαπάνες και την ίδια στιγμή υπάρχουν επίσης υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες θα μειώσουν τα έσοδα. Κανείς δεν είναι επί της αρχής ούτε εναντίον των παροχών ούτε εναντίον της μείωσης της φορολογίας  θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα στον προϋπολογισμό, ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα το οποίο δεν θα το καλύψουν φυσικά ούτε οι αγορές ούτε και η Τρόικα άρα ή θα εκτροχιαστούν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός . Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο είναι ότι στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων παρά την όποια συνεργασία με τον ΟΟΣΑ όσα ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός  από του βήματος της Βουλής  για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό στέλνουν το μήνυμα τόσο στις αγορές και τους επενδυτές όσο και στις Βρυξέλλες  ότι η κυβέρνηση δεν είναι στο δρόμο  της μεταρρύθμισης αλλά μιας αντι-μεταρρύθμισης και αυτό θα δυσκολέψει την όποια συμφωνία.

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είμαστε με το συμφέρον της Ελλάδας, σε σχέση με τα δημοσιονομικά μακάρι να βρισκόταν κάποιος τρόπος να διαγραφεί όλο το χρέος μας και να βρεθεί και ένας τρόπος να έχουμε προϋπολογισμούς χρηματοδοτούμενους από το εξωτερικό. Τόσο το ένα όσο και το άλλο δεν είναι εφικτά, αν η κυβέρνηση τα κατορθώσει εμείς θα της βγάλουμε το καπέλο.

 

ΔΗΜ.: Άρα λέτε ότι δεν υπάρχει τρίτος δρόμος από αυτό των δανειστών  

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ο δρόμος της κοινής λογικής σημειώνω όμως ότι αν η κυβέρνηση μας διαψεύσει και κατορθώσει να μας χαρίσουν τα χρέη μας- βεβαίως το έχει εγκαταλείψει και η ίδια τώρα- και αν κατορθώσει να της χρηματοδοτήσουν όλες τις παροχές  της και να καλύψουν οι δανειστές μας τα ελλείμματα μακάρι να τα καλύψουν. Θα της πούμε μπράβο και θα βγούμε να ζητωκραυγάζουμε στην πλατεία Συντάγματος. 

Ένα λοιπόν είναι τα δημοσιονομικά όπου είναι κουκιά μετρημένα και ότι περισσότερο κατορθώσει μακάρι να το κατορθώσει. Στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων προφανώς δεν συμφωνούμε με την ακύρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων οι οποίες ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Εμείς είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, δεν είμαστε υπέρ ενός κατά κάποιο τρόπο σοβιετικού μοντέλου για την Ελλάδα επομένως εκεί υπάρχει μια διαφορά. Η κυβέρνηση έχει τις απόψεις της και εμείς στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων έχουμε τις δικές μας. Βλέπω ότι η  κυβέρνηση άτεχνα κάνει μια στροφή  αλλά η στροφή αυτή δεν είναι  αυτή που επιθυμούμε.  

 

ΔΗΜ.: Είστε πιο κοντά με αυτά που λένε οι δανειστές και το μνημόνιο ή είστε πιο κοντά με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα ότι είμαστε με την πλευρά της Ελλάδος. Στο επίπεδο της μείωσης του χρέους σας προσπαθήσουμε να πετύχουμε ότι περισσότερο μπορούμε, στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων είμαστε υπέρ του ανοίγματος των αγορών, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Το πλαίσιο των συζητήσεων είναι αυτό, αυτοί είναι οι δύο πυλώνες ο δημοσιονομικός και ο πυλώνας των μεταρρυθμίσεων,  

Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με επικοινωνιακούς όρους ,γίνεται συγκεκριμένα, γίνεται με επιχειρήματα και γίνεται με βάση κανόνες και αυτό που βλέπω ακόμη και τώρα είναι ότι παρά την προσπάθεια να στρίψει κατά κάποιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα και τώρα σε ένα ροζ συννεφάκι εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.