Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κος Κυριάκος  Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι διακινδυνεύεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, οι επόμενες μέρες μέχρι και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα είναι απολύτως καθοριστικές. Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο για έναν έντιμο συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση δεν πρέπει να υπάρχει νικητής  και ηττημένος  διότι ο ηττημένος θα έχει μεγάλη δυσκολία να “πουλήσει” την συμφωνία την οποία θα φέρει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο. Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η γενναία στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό την οποία διέγνωσα στην τοποθέτηση του κ.Βαρουφάκη και με θάρρος η κυβέρνηση να προχωρήσει και να ζητήσει  σε πρώτη φάση παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διότι ο κίνδυνος εάν η χώρα βρεθεί απροστάτευτη την 1η Μαρτίου είναι πάρα πολύ μεγάλος και για το τραπεζικό σύστημα και για τα δημόσια έσοδα. 

 

Για τις προγραμματικές δηλώσεις

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν μπει κανείς στις λεπτομέρειες των προγραμματικών δηλώσεων θα διαπιστώσει ότι διαφωνεί κανείς με πολλές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ο λόγος για τον οποίο δεν το κάναμε τόσο αναλυτικά  έχει να κάνει ακριβώς με την σκληρή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης. Εάν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση με κάποιο τρόπο  τις επόμενες μέρες όλα αυτά που είπε η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις θα είναι άνευ αντικειμένου. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη κρίση , εφόσον με το καλό μπορέσει όπως ελπίζω η κυβέρνηση να φέρει ένα αποτέλεσμα θετικό στην συζήτηση που θα κάνει ο υπ. Οικονομικών στο Eurogroup και θα το στηρίξουμε εμείς, θα υπάρχει άπλετος χρόνος να ασχοληθούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια με μια σειρά από προγραμματικές τοποθετήσεις.

 

Ερωτηθείς αν ο αριθμός  των απολύσεων από το Δημόσιο είναι 9.500

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Βεβαίως ο αριθμός είναι αυτός. 

 

ΔΗΜ.:  Εδώ υπάρχει μια αντιδικία από την σημερινή κυβέρνηση.  Επιμένετε ότι ο αριθμός 9.500 ήταν οι υπαρκτές απολύσεις  και όχι απολύσεις με εκκρεμότητες που λέει ο κ. Κατρούγκαλος . Γιατί ο κ. Κατρούγκαλος λέει ότι θα προσλάβω πίσω μόνο 3.500...

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ.Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις είναι αντισυνταγματικές ως συνταγματολόγος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συνταγματικότητα των αποφάσεων κρίθηκε στο ΣτΕ και ούτε μια απόφαση για διαθεσιμότητα δεν κρίθηκε ως αντισυνταγματική. Άρα παράνομες και αντισυνταγματικές απολύσεις δεν υπάρχουν, από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το δημόσιο πχ γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι κλήθηκαν να διαλέξουν μεταξύ της ένταξής τους στο καινούργιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και της άσκησης του ιδιωτικού τους επαγγέλματος διότι κάναν και τα δύο πριν και επέλεξαν να ασκήσουν το ιδιωτικό τους επάγγελμα, εμείς αυτούς τους μετρήσαμε στις απολύσεις. Δεν ξέρω τι ήθελε ο κ. Κατρούγκαλος να κάνουμε , να βρούμε άλλους να απολύσουμε στην θέση τους .

Εμείς μετρήσαμε στις απολύσεις όλους όσους με προσωρινή διαταγή απολάμβαναν προστασία από το Δημόσιο και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις  απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο.   

 

ΔΗΜ.: ...Ο κ. Κατρούγκαλος έρχεται και λέει ότι εσείς δίνατε λάθος στοιχεία στη Τρόικα και λάθος στοιχεία στο εσωτερικό της χώρας .

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Καθόλου λάθος στοιχεία δεν έδινα, ο κ.Κατρούγκαλος δεν ήταν κοινωνός των διαπραγματεύσεων  και εξ όσον γνωρίζω δεν έχει και καμία διάθεση να συζητήσει με την Τρόικα.

Τα νούμερα τα οποία δίνει ο κ. Κατρούγκαλος είναι παντελώς ανακριβή. Ρωτώ λοιπόν οι απολύσεις που έγιναν στην ΕΡΤ τις οποίες δεν μετράει ο κ. Κατρούγκαλος... βεβαίως και μετρήσανε οι απολύσεις στην ΕΡΤ. ...Εμείς είχαμε στους 9.500 και τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Τα έχει μπλέξει λίγο ο κ. Κατρούγκαλος εγώ θα του συνιστούσα αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να δίνει διαρκώς συνεντεύξεις να μελετήσει τους φακέλους  που είχα την υποχρέωση να του παραδώσω και αντί να ασχολείται με το να αποδομεί το σημαντικό έργο το οποίο έγινε στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης  να δώσει εξηγήσεις για τα πραγματικά ζητήματα τα οποία αφορούν σήμερα την δημόσια διοίκηση στη χώρα.

Τι θα κάνει με την αξιολόγηση, τι θα κάνει με το πειθαρχικό δίκαιο που θέλει να επαναφέρει τους συνδικαλιστές τα πειθαρχικά συμβούλια ...

Εγώ έδωσα μεγάλο αγώνα να βγάλω τις απολύσεις από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων  και αν κατάφερα και πέτυχα  κάποιες γκρίζες ζώνες  όπως για παράδειγμα τους συμβασιούχους να τους μετρήσω ως απολυμένους είμαι υπερήφανος που το πέτυχα διότι αν δεν το πετύχαινα θα μου ζητούσαν άλλες απολύσεις.  

Οι 15.000 απολύσεις όταν είχαν τεθεί από τους προκατόχους μου δεν είχαν σκοπό την μείωση του δημοσίου αλλά την εξυγίανσή του γιατί για κάθε απολυμένο θα προσλαμβάναμε κάποιο καινούργιο. Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει ο κ.Κατρούγκαλος σήμερα είναι εάν θέλει να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες  τότε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα προσλάβει νοσηλευτές στα νοσοκομεία διότι ο αριθμός των προσλήψεων ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί για του χρόνου και είναι 15.400  καθορίζεται από τους μνημονιακούς στόχους τους οποίους ο κ. Κατρούγκαλος ως συνολικό αριθμό τους έχει αποδεχθεί.

 

Ερωτηθείς αν απαιτούσε ή όχι η Τρόικα να μειωθεί ο δημόσιος τομέας

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Η Τρόικα απαιτούσε να μειωθεί ο αριθμό του στενού και δημόσιου τομέα κατά 150 χιλιάδες  εντός μιας πενταετίας στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω χωρίς απολύσεις. Οι απολύσεις δεν ήταν ποτέ εργαλείο, για την Τρόικα μιλάμε πάντα, η μείωση του δημοσίου. 

Για κάθε μια απόλυση υπήρχε πρόβλεψη για μια πρόσληψη κατά συνέπεια οι απολύσεις δεν ήταν  εργαλείο ποσοτικής μείωσης του Δημοσίου για την Τρόικα. Εμείς πετύχαμε και με το παραπάνω τον στόχο της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου μέσα από συνταξιοδοτήσεις οι οποίες έγιναν σε αναλογία 1 προς 5  στις καινούργιες προσλήψεις και μέσα από το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο στόχος λοιπόν της μείωσης του Δημοσίου έχει επιτευχθεί και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει μονίμως να ανακυκλώνεται αυτή η συζήτηση για τις απολύσεις όταν εμείς καταφέραμε και βγάλαμε τις απολύσεις από την ατζέντα.