Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή του ομιλία στην Βουλή και για την γραφειοκρατία

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Σε ότι αφορά την γραφειοκρατία που δεν είναι μόνο ότι στοιχίζει πάρα πολύ  θεωρείται ο δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος  στην χώρα. Ο πρώτος είναι τα προβλήματα της ρευστότητας και ο δεύτερος είναι η γραφειοκρατία και όταν έρχονται οι διεθνείς οργανισμοί και μας λένε  κοιτάξτε  ο δεύτερον ανασταλτικός παράγοντας είναι η γραφειοκρατία και που δεν στοιχίζει το παραμικρό για να διορθωθεί, δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μην το προσέξουμε  Έφερα αυτό το παράδειγμα  όλο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούν τις προμήθειες υγείας που είναι ένα πάκο 6 εκατοστών και όλο αυτό το πακέτο θα μπορούσε να ήταν  ένας νόμος και να τελειώναμε.  

 

Για τα έσοδα του Ιανουαρίου

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Καταρχάς η κα Βαλαβάνη θα ανακοινώσει τα μέτρα πολιτικής εμείς αύριο ή μεθαύριο θα δώσουμε στοιχεία που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό του κράτους και έσοδα και δαπάνες.

 

Ερωτηθείς ποια θα είναι η υστέρηση των εσόδων που θα έχουμε για τον Ιανουάριο

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Για τον Ιανουάριο ακόμα είναι νωρίς θα τα έχετε τα στοιχεία στο χρόνο που τα δίνουμε .

 

ΔΗΜ: Σας ρωτάω γιατί πριν μιλούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη και ο οποίος μας είπε ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση τον Ιανουάριο και ότι για αυτό οφείλετε η παρούσα κυβέρνηση.

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ:  Δεν ξέρω τις γνώσεις του κ. Μητσοτάκη πάνω σε θέματα προϋπολογισμού αλλά όταν μια κυβέρνηση κληρονομεί 4 δις έλλειμμα στον προϋπολογισμό καταλαβαίνετε ότι όχι ο πρώτος μήνας αλλά και η επόμενη χρονιά και οι εξελίξεις του προϋπολογισμού κινούνται στις σιδηροτροχιές αυτού του μεγάλου ελλείμματος. Όπως επίσης όταν έχουμε μείωση των εσόδων κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου που έγιναν όλα αυτά τα οποία είχανε σχέση με τις εκλογές και αυτό δεν μπορούμε πάλι να το αγνοήσουμε  και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε μια μέρα ή σε ένα μήνα ή μιας χρονιάς αποκόβοντας τον από το παρελθόν.

Ο προϋπολογισμός είναι κάτι που έχει παρελθόν και έχει μια συνέχεια.      

 

Ερωτηθείς αν έχουμε αρκετά έσοδα ώστε πέραν της 28ης Φεβρουαρίου να μπορούμε να πούμε ότι εκπληρώσουμε τις  υποχρεώσεις μας σε επίπεδο μισθών και συντάξεων

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν είναι σωστή αυτή η ερώτηση, η ερώτηση που πρέπει να τίθεται είναι η εξής ότι  όταν έρθει η ώρα να πληρώσουμε μπορούμε να βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε ;  Μπορούμε να βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε.

 

ΔΗΜ.: Που θα τα βρούμε;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Αυτά τα χρήματα βρίσκονται και για λόγους στρατηγικής  επειδή βρισκόμαστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή των συνομιλιών διάφορα θέματα τα οποία είναι εργαλεία των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να ανατάσσονται με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο χρόνο που πρέπει και αυτό μπορούμε.

 

ΔΗΜ: Λέει κανείς με μια πολύ απλή λογική, αν δεν έχω έσοδα για να εκπληρώσω αυτές τις υποχρεώσεις μήπως υπάρχει κατά νου μια έκτακτη φορολογία; Αυτό το αποκλείεται;

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να απαντήσω αλλά δεν μου έχει τεθεί τέτοιο θέμα για να το συζητήσω. Αλλά δεν είναι μόνο οι φόροι είναι και τα διαθέσιμα που έχουμε στην διάθεσή μας, δηλαδή υπάρχουν “μαξιλάρια” που δεν τα ξέρει ο κόσμος. Ο προϋπολογισμός είναι ένα σύνολο εγγραφών που αναφέρεται σε όλο το κράτος ως εκ τούτου αν θέλουμε να βρούμε “μαξιλάρια” για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα αυτά τα βρίσκουμε και η προσπάθειά μας είναι να έχουμε αυτή την άνεση από εδώ και πέρα.

Από την παρουσίασή μου χθες το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θα βρούμε  πρόσθετα χρήματα έσοδα για το κράτος από πηγές που δεν αγγίχτηκαν ποτέ στο παρελθόν. Τουλάχιστον θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

 

ΔΗΜ.: Αποκλείεται την πιθανότητα έκτακτης φορολογίας;  

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ:  Η φιλοσοφία του πολιτικού μας προγράμματός και για αυτό με φώναξαν κιόλας είναι να βρω χρήματα από πόρους που δεν αγγίχτηκαν και επειδή έχουμε δουλέψει σε αυτά τα θέματα και είμαστε έτοιμοι σε αυτό το θέμα για αυτό το λόγο θεωρώ ότι θα περπατήσουμε πολύ γρήγορα και δεν θα χρειαστεί να  γίνουν τα τετριμμένα.

 

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ.Καμμένου

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Θα προτιμούσα να σας απαντήσει ο κ.Καμμένος. Όταν έχει μια διαπραγμάτευση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ο κ. Καμμένος μπορεί να είχε κάτι στο μυαλό του. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι το εξής για να δώσω αυτό το οποίο γίνεται στην πραγματικότητα διεθνώς,   όποια χώρα θέλει να βρει χρήματα τα βρίσκει.

 

ΔΗΜ.: Εγώ θυμάμαι την Κύπρο που θέλησε να βρει χρήματα από την Ρωσία και δεν τα βρήκε

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν έψαξε σε σωστό δρόμο. 

 

ΔΗΜ.: Οπότε αφήνετε ανοιχτό κατά την προσωπική σας άποψη το να αναζητήσουμε χρήματα πέραν  της ΕΕ

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ:  Αν χρειαστούμε κάπου πρέπει να τα βρούμε. Δεν ξέρω αν σας ικανοποίησα πολύ αλλά όταν τρέχει μια διεθνής διαπραγμάτευση και είναι σε δύσκολη καμπή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Εκείνο που είναι δουλειά μου είναι να αισθάνονται αυτοί που είναι στην διαπραγμάτευση ότι δεν έχουν πίσω τους εμπόδια και σε ότι αφορά  το δικό μας μέρος  μιας και είμαστε το πορτοφόλι του κράτους προσπαθώ να δίνω αυτή την άνεση στους διαπραγματευτές.

Αν τελειώσει η διαπραγμάτευση μετά μπορούμε να τα γράψουμε και σε μυθιστόρημα αυτά τα οποία λέμε γιατί ζούμε  πάρα πολύ ωραίες και δυνατές στιγμές αυτή την περίοδο. Την τέχνη του πολέμου του γνωστού Κινέζου στρατηγού τη ζούμε σήμερα...