Ο πρώην υπουργός, κος Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς πως αξιολογεί τις τελευταίες κινήσεις από μεριάς της κυβέρνησης

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπα και χθες στη Βουλή ότι αυτή η πολιτική, που δεν μας αιφνιδιάζει το 70% γιατί και πριν από λίγες μέρες ο κ.Βαρουφάκης είχε πει ότι τα 2/3 όσων προέβλεπαν τα μνημόνια είναι σωστά. Το επανέλαβε αυτό αλλά το είπε στην Βουλή άρα είναι βαρυσήμαντο. 

Αυτό θέτει τον βουλευτή ή τον πολιτικό μπροστά στην ανάγκη να περιπαίξει , να διακωμωδήσει ή να επιτεθεί δεν κάνω τίποτα από όλα αυτά και χθες στην Βουλή είπα. Ήμασταν πατριώτες κατά 70% και κατά 30% δωσίλογοι; Προτεκτοράτο μας ξαναείπε σήμερα ο κ. Λαφαζάνης στην Βουλή, μιλούσε στον κ.Βαρουφάκη προφανώς , στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησής του. Τρίτον τι θα γίνει τα μέτρα αυτά κατά 70% συνεπάγεται ότι είναι σωστά  αφού θα τα μεταφέρουν και στο επόμενο πρόγραμμα;  Τι από αυτά τα σωστά τα οποία τα προηγούμενα κείμενα που εφαρμόσαμε και αυτοί στην Βουλή δεν ψήφισαν ούτε ένα και για τα οποία πρέπει τώρα να μας απολογηθούν. Δεν ψήφισαν ούτε καν τις ρυθμίσεις για την μείωση της τιμής των φαρμάκων που σήμερα τη μείωση της τιμής την επικαλούνται. Παρόλα ταύτα λέμε ότι εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε... αλλά ακόμα δεν ξέρουμε (για τη συμφωνία αυτή) γιατί καταρχάς δεν κατέληξε η κυβέρνηση...

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μέχρι στιγμής διαπραγματεύονταν και δημιουργούσαν ένα κλίμα ευφορίας στην Ελλάδα μιλώντας μόνοι τους. Κάθε συγχαρητήρια επιστολή που έπαιρναν διότι είναι μια κυβέρνηση που εξελέγη δημοκρατικά κάθε τέτοια συγχαρητήρια επιστολή την παρουσίαζαν ως συμμαχία μέσα στην Ευρώπη.    

Ας δεχτούμε την γοητεία της πλειοψηφίας,  ας δεχτούμε ότι η γοητεία αυτή πρέπει να κάνει τον κύκλο της όλα τα δεχόμαστε αυτά και δεν θα μεμψιμοιρήσουμε ωστόσο πρέπει ο λαός να καταλάβει με όλες αυτές τις προσαρμογές που κάνει ο κ.Τσίπρας  τι ακριβώς άκουγε επί πέντε χρόνια και δεύτερον πρέπει να προλάβουμε να δούμε ότι στο βασικό τομέα της κυβερνητικής πολιτικής πέρα από αυτά τα οποία είναι αναπόφευκτα και θα γίνουν θα με θυμηθείτε ότι στις 16 το βράδυ όλα αυτά τα αναπόφευκτα έχουν την θέση τους στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης της χώρα προφανώς μη χρεοκοπήσουμε . Το δεύτερο όμως αλλά πολύ βασικό επίσης είναι οι αναπτυξιακές  πολιτικές που δεν είδαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου -Παπαδήμου -Σαμαρά και που όμως όφειλε η νέα νικήτρια παράταξη να τις φέρει το ταχύτερο δυνατόν. Όμως ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για αυτές μίλησε για επενδύσεις εκφράζοντας επιφυλάξεις και μόνο επιφυλάξεις. Τα στελέχη του στην Βουλή δεν είπαν τίποτα για αυτές παρά μόνο διάφορες αοριστολογίες και τρίτον η εξωτερική πολιτική που έχουν αρχίσει να ασκούν βάζει τα θέματα της εθνικής μας υπόστασης και της εξωτερικής μας πολιτικής στο ίδιο τραπέζι με τα θέματα της χρηματοδότησής μας πράγμα που δεν υπόσχεται ανάπτυξη δηλαδή δεν υπόσχεται εισροή κεφαλαίων και από την άλλη θέτει και σε κίνδυνο τα ίδια τα θέματα της εθνικής μας υπόστασης και τα εξωτερικά μας θέματα. 

 

Για την ενδεχόμενη συμφωνία

 

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούσαμε αιφνιδιαζόμενοι θετικά χθες τον κ.Βαρουφάκη να μιλάει για 70-30, τον ακούσαμε να αναφέρεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν νομίζω ότι το έκανε λαθραία αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Ο κ.Τσίπρας λοιπόν που έλεγε άλλα πράγματα την Κυριακή ή περίπου με τον συναισθηματικό του λόγο κάλυπτε όλα αυτά που θα γινόταν την επόμενη μέρα. Καλύπτει τον υπουργό των Οικονομικών αλλιώς θα τον είχε διώξει  αυτά είναι η βάση μιας πολικής αλλά αν δεν δούμε ποιο  είναι το συνολικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί και ποια θα είναι και η στάση των άλλων ... 

Ας ξεπεράσουν την διγλωσσία, ας προσαρμοστούν, ας προσαρμόσουν την πολιτική τους στην κοινοβουλευτική τους ομάδα που δεν την βλέπω και τόσο χαρούμενη και ας συζητήσουμε επί  πραγματικού από αύριο και τις επόμενες μέρες.